Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Alice’s Adventures in Factorland: Three Blunders That Plague Factor Investing

Robert D. Arnott, Campbell R. Harvey, Vitali Kalesnik, Juhani T. Linnainmaa

De onderzoekers en het onderzoek

Robert D. Arnott, Campbell R. Harvey, Vitali Kalesnik en Juhani T. Linnainmaa  onderzoeken of factorbeleggen in staat is geweest om de beloftes waar te maken. Ze concluderen dat factorbeleggen de vele beloften niet heeft waargemaakt. De onderzoekers beschrijven drie problemen waar beleggers bij factorbeleggen tegenaan lopen en die door beleggers worden onderschat:

Ten eerste ontwikkelen veel beleggers overdreven verwachtingen over factorprestaties als gevolg van datamining, crowding en onrealistische verwachtingen ten aanzien van de handelskosten. Ten tweede, voor beleggers die gebruikmaken van naïeve risicobeheersinstrumenten, kunnen factorrendementen neerwaartse schokken ervaren die veel groter zijn dan zou worden verwacht. Ten slotte worden beleggers vaak ertoe gebracht te geloven dat hun factorportefeuille diversifieerd is. Diversificatie kan echter in bepaalde economische omstandigheden verdwijnen, wanneer factorrendementen veel meer gecorreleerd zijn. Factorbeleggen is een krachtig hulpmiddel, maar inzicht in de betrokken risico's is essentieel voordat een belegger succesvol kan 'factor'-beleggen.

Bijdrage De Vries Investment Services

Er is een groot verschil tussen factorbeleggen en succesvol factorbeleggen in de praktijk. Het is waar dat in de academische wereld talloze factoren inmiddels zijn ontdekt. Een factor kan wellicht in theorie goed uitpakken, of de factor ook in de praktijk succesvol is dat wordt door andere factoren bepaald. De belangrijkste factoren zijn de kosten die gepaard gaan met de implementatie van een factor. Als die hoge kosten oplevert, dan moet de factor elk jaar positief zijn, dit alleen maar om de kosten te kunnen dekken. We zien in de praktijk dat hier makkelijk aan voorbij wordt gegaan. 

Dat is de reden dat De Vries Investment Services evidence-based beleggen gebruikt. Dat is factorbeleggen maar dan met dien verstande dat de factor aantoonbaar toegevoegde waarde heeft in de 'echte' wereld. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Rendementsjaartabel 2018

De financiële markten hebben in 2018 een negatief rendement opgeleverd. Maar hoe hebben de verschillende beleggingscategorieën gepresteerd? Dit laat onze rendementstabel zien.  Beleggers hebben in 2018 op alle …Lees verder

Conditional Market Timing with Benchmark Investors

Onder markt-timing verstaan we de strategie om tijdelijk even 'uit' te stappen en vervolgens weer 'in' te stappen. Het doel is om een daling voor te zijn en liefst vlak voor de stijging weer terug te keren. Een belegger die een dergelijke strategie …Lees verder

Factor benchmark crowding: hidden costs you do not read about in the prospectus

In deze scriptie wordt aan de hand van de MSCI Minimum Volatility Index aangetoond dat het verplicht aan - en verkopen van aandelen door indexvolgende fondsen (ETF's en indexfondsen) 0,44% aan marktimpactkosten opleverd.  Marktimpactkosten …Lees verder

Macroeconomics determinants of the correlation between stocks and bonds

Binnen een beleggingsportefeuille is een belangrijk doel om het totale portefeuille risico te minimaliseren. De correlatie tussen aandelen en hoogwaardige (staats)obligaties speelt hierbij een belangrijke rol. De onderzoek analyseert de …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.