Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Benchmark Discrepancies and Mutual Fund Performance Evaluation

K.J. Martijn Cremers, Jon A. Fulkerson, Timothy B. Riley

Een substantieel deel van de actief beheerde beleggingsfondsen hebben in de prospectus een benchmark benoemd die afwijkt van de 'echte'  benchmark zoals die blijkt uit de beleggingen die in het fonds zijn opgenomen. Het onderzoek toont aan dat het verwacht rendement van de benchmark uit de prospectus lager ligt dan de 'echte' benchmark. 

Deze harde conclusie werd getrokken door de onderzoekers. De aanpak is redelijk eenvoudig. Het is bekend in welke titels een beleggingsfonds belegt. Door de aldus verkregen karakteristieken te vergelijken met die van de prospectus-benchmark kun je bepalen of er sprake is van een benchmark-discrepantie. Uit dit onderzoek dat liep van 1991 tot 2015 bleek dat 26% van de onderzochte fondsen een benchmark-discrepantie had van meer dan 60%. 

Wat zijn de gevolgen van deze uitkomsten:

  • Een belangrijk gevolg is dat beleggers niet in staat zijn om hun vermogen optimaal te alloceren. Stel dat een belegger de wens heeft om 80% in large-caps te beleggen en 20% in mid-caps. Hij selecteert twee fondsen. Het eerste actief beheerde fonds belegt volgens de prospectus in large-caps en de tweede in mid-caps. Er is nu een gerede kans dat het beleggingsfonds dat volgende de prospectus in large-caps belegt in werkelijk een gedeelte van de portefeuille ook in mid-caps en/of smallcaps belegt. De belegger heeft dus in werkelijkheid een andere allocatie dan dat de belegger nu denkt;
  • Beleggers selecteren vaak beleggingsfondsen vaak op basis van de relatieve prestaties ten opzichte van de benchmark zoals die in de prospectus is benoemd. Omdat deze benchmark in de praktijk een lager verwacht rendement heeft is er een vergrote kans dat dit fonds door beleggers wordt uitgekozen. 

Beleggingsfilosofie De Vries Investment Services

Een consequente blootstelling aan vooraf geselecteerde risicofactoren levert beleggingsportefeuilles op met de beste rendements-risico karakteristieken. Binnen onze modelportefeuilles is er geen ruimte voor stijldrift. Dat is een belangrijk argument waarom De Vries Investment Services samenwerkt met het beroemde fondsenhuis Dimensional. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Investible benchmarks for actively managed mutual funds

De prestaties van beleggingsfondsen wordt vaak vergeleken met een index. Dat is een oneerlijke vergelijking. Een beleggingsfonds heeft te maken met verschillende soorten kosten die een negatieve impact hebben op het rendement. In dit onderzoek is …Lees verder

Performance evaluation and self-designated benchmark indexes in the mutual fund industry

" Presteert mijn beleggingsfonds goed of slecht"? Deze zeer relevante vraag wordt vaak door beleggers gesteld. Om hier antwoord op te kunnen geven dienen de prestaties van het fonds afgezet te worden ten opzichte van een relevante benchmark. Elk …Lees verder

SPIVA® Europe Scorecard

Welke beleggingsfilosofie biedt belegger de beste kans op succes? Onderzoek toont aan dat de kans op succes met behulp van passieve beleggingsfondsen aanzienlijk groter is dan actieve beleggingsfondsen.  S&P Down Jones indices publiceert elk …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.