Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Buffett's Alpha

Andrea Frazzini, David Kabiller, Lasse Heje Pedersen

Warren Buffet is wellicht 's werelds meest beroemde belegger. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan de buitengewone hoge rendementen die hij gerealiseerd heeft. In de academische wereld wordt er hevige discussies gevoerd over de vraag hoe het komt dat Buffet zo succesvol is. Voorstanders van de efficiënte markthypothese noemen het geluk. Anderen wijzen op het feit dan Buffet en andere succesvolle beleggers hun beleggingsfilosofie hebben gebaseerd op de lessen van Graham en Dodd. Een beleggingsfilosofie waar de factoren waarde en kwaliteit beslissend zijn in het al dan niet aankopen van een aandelenpositie. 

De basis van dit onderzoek

De onderzoekers leggen in dit onderzoek uit wat de oorzaak is dat Buffet's beleggingsfirma Berkshire Hathaway significant beter heeft gepresteerd dan de Amerikaanse aandelenmarkt. Hierbij geven ze ook antwoord op de vraag of dit succes mede te danken is aan Buffet's kunde in het selecteren van de juiste aandelen of zijn vaardigheden als CEO.

Hoe hebben de onderzoekers het aangepakt?

De onderzoekers hebben de prestaties van Berkshire Hathaway geanalyseerd over de periode van 1976 tot 2017. Dit om inzicht te krijgen in de rendementen en risico's. De resultaten werden vervolgens vergeleken met data uit de CRSP database. 

De rendementen worden vervolgens ontleed. Zo wordt er niet alleen gekeken naar de prestaties van de aandelen die Buffet heeft aangekocht maar ook naar de prestaties van de ondernemingen van Buffet. Berkshire is niet alleen een beleggingsfonds maar ook een onderneming waar bedrijfsactiviteiten in plaatsvinden. Ook is onderzocht of er gebruik is gemaakt van leverage. Vervolgens wordt er geanalyseerd hoe de blootstelling aan factoren is. Zoals uit het onderzoek van Fama en French blijkt, is de mate van blootstelling aan factoren bepalend voor het rendement en risico van een belegging. 

De laatste stap is het samenstellen van een vergelijkbare beleggingsportefeuille als Buffet, wederom gebaseerd op een vergelijkbare factorexposure. 

De conclusie

Het gemiddelde jaarrendement vna Berkshire bedraagt 18,6%. Hiermee wordt een brede Amerikaanse markt gemiddeld per jaar 7,50% verslagen. Deze outperformance wordt verkregen door een hoger risico. Zo bedraagt de gemeten volatiliteit van Berkshire 23,50% ten opzicht van 15,30% voor de markt. 

De onderzoekers concluderen dat Buffer 65% van zijn vermogen heeft geïnvesteerd in private ondernemingen en 35% in beursgenoteerde ondernemingen. Beide beleggingen lieten een outperformance zien maar wel met een hoger risico.

Uit de balansen blijkt dat Buffet gebruik maakt van leverage in de verhouding 1.70 tot 1. Dat verklaart de hogere volatiliteit. De kosten van deze leverage zijn zeer laag. Dit dankzij de sterke AAA-rating van Berkshire. Echter het gebruik van leverage in combinatie met zeer lage leenkosten verklaart nog niet volledig het gerealiseerde jaarrendement van 18,60%. Vervolgens hebben de onderzoekers de factor-exposure onderzocht. Er wordt geconstateerd dat er een significante blootstelling is aan de factoren markt en kwaliteit. Dit verklaart nagenoeg volledig de prestaties van Buffet. 

Wat zijn de implicaties van dit onderzoek voor beleggers?

De studie toont aan dat het succes van Buffet niet het gevolg is van geluk maar van het consequent beleggen in factoren met een hoog verwacht rendement. Beleggers kunnen een vergelijkbaar succes realiseren met dien verstande dat het verwacht rendement nimmer gelijk zal zijn aan die van Buffet. Dit gegeven het feit dat Buffer leverage toepast. Buffet heeft nimmer zijn beleggingsstijl aangepast. Dit is met name belangrijk in tijden dat er sprake is van een negatieve factorpremie. Het bekendste voorbeeld is de internethype. In deze periode presteerden groei-aandelen veel beter dan waarde-aandelen. Het gevolg was dat Buffet aanzienlijk achterbleef en dat in de media openlijk werd afgevraagd of Buffet het 'kwijt' was. 

Buffet's filosofie en die van De Vries Investment Services zijn vergelijkbaar!

De beleggingsfilosofie van De Vries Investment Services is ook gebaseerd op factoren. Dat betekent dat onze klanten een vergelijkbaar succes als Buffet kunnen realiseren. 

 

 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Returns to Buying Winners and Selling Losers: Implications for Stock Market Efficiency

Dit onderzoek beschrijft voor het eerst de momentum-premium. Het onderzoek toont aan dat aandelen die in het verleden goed hebben gepresteerd dit in de toekomst ook zullen doen. Aandelen die juist slecht hebben gepresteerd hebben de neiging dit in …Lees verder

Waarom is het rendement van kleine ondernemingen hoger dan die van grote ondernemingen?

Als we naar bijna 100 jaar koershistorie kijken, dan zien we dat aandelen van kleine ondernemingen gemiddeld een hoger rendement hebben gerealiseerd dan aandelen van grote ondernemingen. Wetenschappelijk onderzoek …Lees verder

Alice’s Adventures in Factorland: Three Blunders That Plague Factor Investing

Robert D. Arnott, Campbell R. Harvey, Vitali Kalesnik en Juhani T. Linnainmaa  onderzoeken of factorbeleggen in staat is geweest om de beloftes waar te maken. Ze concluderen dat factorbeleggen de vele beloften niet heeft waargemaakt. De …Lees verder

Investment Consultants Market Investigation

Professionele beleggers zoals pensioenfondsen, e.d. maken veelvuldig gebruik van investing consultants. De belofte van dergelijke consultants is dat hun adviezen een positieve bijdrage leveren aan het beleggingsresultaat. Deze belofte wordt gemaakt …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.