Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Can Stock Market Forecasters Forecast?

Alfred Cowles 3RD

De meest belangrijke beslissing die een belegger dient te maken heeft betrekking op de beleggingsfilosofie die gebruikt gaat worden. In hoofdlijnen is dit een keuze tussen actief - of passief beleggen. Er is momenteel zoveel aandacht voor de onderzoeken die pleiten tegen actief beheer en voor passief beheer dat beleggers zouden kunnen denken dat dit nieuwe inzichten zijn. Niets is minder waar!

Sinds 1933 weten we al dat voorspellers niet kunnen voorspellen

Het empirisch aantonen dat voorspellers niet kunnen voorspellen begon met Alfred Cowles III. Als een succesvol zakenman was Cowles erg geïnteresseerd in economie en statistiek. Maar één vraag wilde hij beantwoord zien, namelijk 'is het mogelijk om de markt te verslaan?"

In 1927 begon hij met het zoeken naar de antwoorden op deze vraag. Gedurende vier en een half jaar onderzocht Cowles de beleggingsbeslissingen van de grootste beleggingsinstellingen en onderzocht hij de adviezen van voorspellers die met name in de media actief waren. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in de 'journal Econometrica' met de titel Can Stock Market Forecasters Forecast? Als graadmeter gebruikte Cowles de rendementen van de Dow Jones index. Hij concludeerde dat de grootste financiële instellingen jaarlijks 1,20% achterbleven terwijl de voorspellers maar liefst 4% per jaar achterbleven.

Hij toonde aan de geleverde prestaties overeenkwamen met wat je mocht verwachten op basis van kansberekening. Cowles maakt deze beroemde grafiek.

Elf jaar later publiceerde Cowles een nog groter onderzoek. Dit keer werden ruim 7.000 voorspellingen gedurende 15 jaar onderzocht en weer luidde de conclusie dat er geen enkel empirisch bewijs werd gevonden dat het voor professionals mogelijk was om de markt te verslaan.

Sindsdien zijn er talloze studies gevolgd met continue dezelfde conclusie. De markt is niet te voorspellen. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoe om te gaan met koersdalingen

We vinden het belangrijk om u inzicht te geven in de karakteristieken van de financiële markten. Koersdalingen komen namelijk geregeld voor. De ene keer wat heftiger en de andere keer wat milder. Wat alle koersdalingen gemeen hebben is dat het …Lees verder

De mythe van de Analist

Welke belegger kent het niet. Uw bank belt met een bekende boodschap: “Onze analisten hebben zojuist het koersdoel verhoogd van aandeel X naar een paar euro nogwat. Wij denken dat dit een goed moment is …Lees verder

Beleggen met vertrouwen begint met inzicht

Het Matrixboek is de langstlopende publicatie van Dimensional. De eerste editie kwam uit in 1982 in de VS en bevatte vijf gegevensreeksen. Vandaag de dag publiceert Dimensional versies in zeven …Lees verder

Het Taoïsme van vermogensbeheer

De Chinese filosofe van het taoïsme heeft daar een uitdrukking voor: “wei wu-wei”. In het Nederlands vertaald: “handelen zonder iets te doen”. Het betekent dat op sommige gebieden van het leven, zoals beleggen, …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.