Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Can Stock Market Forecasters Forecast?

Alfred Cowles 3RD

De meest belangrijke beslissing die een belegger dient te maken heeft betrekking op de beleggingsfilosofie die gebruikt gaat worden. In hoofdlijnen is dit een keuze tussen actief - of passief beleggen. Er is momenteel zoveel aandacht voor de onderzoeken die pleiten tegen actief beheer en voor passief beheer dat beleggers zouden kunnen denken dat dit nieuwe inzichten zijn. Niets is minder waar!

Sinds 1933 weten we al dat voorspellers niet kunnen voorspellen

Het empirisch aantonen dat voorspellers niet kunnen voorspellen begon met Alfred Cowles III. Als een succesvol zakenman was Cowles erg geïnteresseerd in economie en statistiek. Maar één vraag wilde hij beantwoord zien, namelijk 'is het mogelijk om de markt te verslaan?"

In 1927 begon hij met het zoeken naar de antwoorden op deze vraag. Gedurende vier en een half jaar onderzocht Cowles de beleggingsbeslissingen van de grootste beleggingsinstellingen en onderzocht hij de adviezen van voorspellers die met name in de media actief waren. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in de 'journal Econometrica' met de titel Can Stock Market Forecasters Forecast? Als graadmeter gebruikte Cowles de rendementen van de Dow Jones index. Hij concludeerde dat de grootste financiële instellingen jaarlijks 1,20% achterbleven terwijl de voorspellers maar liefst 4% per jaar achterbleven.

Hij toonde aan de geleverde prestaties overeenkwamen met wat je mocht verwachten op basis van kansberekening. Cowles maakt deze beroemde grafiek.

Elf jaar later publiceerde Cowles een nog groter onderzoek. Dit keer werden ruim 7.000 voorspellingen gedurende 15 jaar onderzocht en weer luidde de conclusie dat er geen enkel empirisch bewijs werd gevonden dat het voor professionals mogelijk was om de markt te verslaan.

Sindsdien zijn er talloze studies gevolgd met continue dezelfde conclusie. De markt is niet te voorspellen. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

The Performance of Mutual Funds in the Period 1945-1964

Dit beroemde onderzoek is het eerste onderzoek naar de prestaties van beleggingsfondsen. Bij het beoordelen van rendement is het belangrijk om ook te onderzoeken hoeveel risico er genomen is. Deze voor risico gecorrigeerde maatstaf voor …Lees verder

Waarom luisteren naar een voorspelling?

Het meest recente rapport over de werkgelegenheid is een ‘duidelijk’ signaal dat de rente verder gaat dalen. Het tegenvallende cijfer over de ontwikkeling van de economie is een ‘niet te missen’ signaal dat aandelenkoersen weer gaan …Lees verder

Een helder perspectief op factor-premies

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Elke belegger kent deze leus. Desondanks wordt door beleggers veel gewicht gegeven aan recente prestaties. Recente beleggingsrendementen vertellen je niet veel …Lees verder

Waarom is het rendement van kleine ondernemingen hoger dan die van grote ondernemingen?

Als we naar bijna 100 jaar koershistorie kijken, dan zien we dat aandelen van kleine ondernemingen gemiddeld een hoger rendement hebben gerealiseerd dan aandelen van grote ondernemingen. Wetenschappelijk onderzoek …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.