Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Likely gains from Market Timing

William F. Sharpe

De meeste beleggingsinstrumenten hebben als kenmerk dat ze soms (fors) in waarde kunnen dalen. Niets is vervelender om de waarde van je beleggingsportefeuille in waarde te zien dalen. Zou het niet prachtig zijn als het mogelijk zou zijn de beleggingsportefeuille te verkopen voordat de koersen gaan dalen? Dit is de belofte van markt timing. Markttiming wordt daarom massaal toegepast. In actief beheerde beleggingsfondsen, door hedgefondsen, beleggingsgoeroe's en beleggingsnieuwsbrieven. 

Vergroot markt timing de kans op succes?

Als markt timing ergens succesvol toegepast kan worden dan is het in de fondsenindustrie. De hoogst opgeleide fondsbeheerders, vaak beschikkend over veel ervaring, hebben nagenoeg ongelimiteerd toegang tot alle informatie die je kunt verzinnen. Dat zou zich moeten vertalen in een performance dat beter is dan de markt. Er is zeer veel onderzoek gedaan naar de rendementen van actief beheerde beleggingsfondsen en dan blijkt dat het merendeel van de actief beheerde beleggingsfondsen niet in staat is om de markt te verslaan. 

Wat is de oorzaak dat markt timing de kans op succes verlaagt?

Nobelprijswinnaar William Sharpe legt in zijn publicatie 'likely gains from markt timing' uit waarom er een hoge succesrate van 74% nodig is om met markt timing succesvol te zijn. Een dergelijke succesrate betekent dat 3 van de 4 voorspellen uit moeten komen. Dat is aanzienlijk. 

Veel beleggers volgen adviezen van beleggingsgoeroe's. CXO advisory meet de succesrate van deze goeroe's. Zouden er goeroe's zijn met een hogere succesrate van 74%? Als dat niet het geval zou zijn, dan betekent dit dat het volgen van dergelijke adviezen zinloos is.

Hieronder hebben we de prestaties van oktober 2018 weergegeven.

Wat we zien is dat zelfs de beste goeroe van dit moment David Nassar een te lage score heeft om een buy-and-hold strategie te verslaan. Waar een belegger bij een actief beheerd beleggingsfonds tenminste nog een kleine kans op succes heeft levert het volgen van een goeroe een kans van 0% op succes op. Een pijnlijke conclusie!

Beleggingsfilosofie De Vries Investment Services

Hoe graag we het ook anders zouden zien, uit onderzoek blijkt dat markt timing de kans op succes verlaagt. Omdat het onze taak is om onze cliënten de grootst mogelijke kans op succes te bieden past markt timing niet bij onze filosofie en zullen wij het niet toepassen.

 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Capital Asset Prices: A Theory of Market Equilibrium under conditions of Risk

Het Capital Asset Pricing Model (CAPM) is een financiële beleggingstheorie om de rendementseis te bepalen, waarbij deze eis is opgebouwd uit een zo genaamd risicovrij rendement en een risico-opslag waarin het marktrisico besloten ligt. Het CAPM is …Lees verder

Morningstar Ratings and Mutual Fund Performance

In deze studie is onderzocht in hoeverre het aantal Morningstar-sterren dat een beleggingsfonds bezit een indicatie is voor de toekomstige prestaties. Dit is belangrijk omdat veel beleggers met name beleggingsfondsen selecteren die beschikken over 5 …Lees verder

The Persistence Scorecard July 2018

De meeste beleggers gebruiken (nog) vooral actief beheerde beleggingsfondsen bij de invulling van de beleggingsportefeuille. De enige reden om actief beheerde fondsen te prefereren in plaats van indexfondsen is de verwachting dat de toekomstige …Lees verder

The Performance of Mutual Funds in the Period 1945-1964

Dit beroemde onderzoek is het eerste onderzoek naar de prestaties van beleggingsfondsen. Bij het beoordelen van rendement is het belangrijk om ook te onderzoeken hoeveel risico er genomen is. Deze voor risico gecorrigeerde maatstaf voor …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.