Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Morningstar Ratings and Mutual Fund Performance

Christopher R. Blake, Matthew R. Morey

In deze studie is onderzocht in hoeverre het aantal Morningstar-sterren dat een beleggingsfonds bezit een indicatie is voor de toekomstige prestaties. Dit is belangrijk omdat veel beleggers met name beleggingsfondsen selecteren die beschikken over 5 Morningstar sterren. 

Het onderzoek concludeert het volgende:

  • Beleggingsfondsen met weinig sterren hebben een vergrote kans om ook in de toekomst slecht te blijven presteren;
  • Er is statistisch geen relatie dat een beleggingsfonds met het maximale aantal sterren in de toekomst beter presteren dan beleggingsfondsen met een minder aantal sterren;

Hoe (mis)bruikt de beleggingsindustrie de Morningstar rating?

In de praktijk blijkt dat beleggers met name beleggingsfondsen met de maximale 5 Morningstar fondsen aankopen. De reden is dat veel fondsaanbieders marketingactiviteiten ontplooien voor de fondsen die de maximale score hebben behaald. Het feit dat het merendeel van de andere fondsen een lagere score bezitten wordt uiteraard niet benoemd. Het doel hiervan is om beleggers proberen te overtuigen van het vakmanschap van de betreffende fondsbeheerder. 

De praktijk is echter anders!

In april 2010 hebben we reeds een onderzoek gedaan naar de gemiddelde score van fondsenhuizen. Hieronder hebben we de uitkomst weergegeven.

Dit eenvoudige onderzoek toont aan dat de marketingcampagnes van de grootbanken niet het hele verhaal vertellen. ING heeft weliswaar enkele fondsen met 5 sterren, het merendeel heeft toch echt 3 sterren, middelmaat dus. In het onderzoek heben we bij Morningstar nog navraag gedaan over de fondsen die verdwenen zijn. Dit zijn vaak slecht presterende fondsen met daarbij weinig sterren. Morningstar kon  echter de gevraagde informatie niet geven.

De twee winnaars uit dit korte onderzoek zijn Aegon en iShares. De enige aanbieder van passieve beleggingsinstrumenten scoort dus nu al een tweede plaats. De meeste fondsen bestaan nog te kort om in aanmerking te kunnen komen voor een Morningstar-ster. Verliezers zijn er natuurlijk ook. Een korte blik op de overzichten laat direct zien welke aanbieders dit zijn. ik vermoed dat menig belegger van te voren gedacht zou hebben dat deze aanbieders meer sterren gehad zouden hebben. Dit geeft maar weer eens de kracht van marketing aan.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waarom wij niet kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen

Beleggen levert een onzekere uitkomst op. Niemand weet hoeveel rendement financiële markten in de toekomst op zullen leveren. Wij zien het als onze taak om de kans op een maximale uitkomst te optimaliseren. Dit is een zeer …Lees verder

Veel beleggingsfondsen misleiden beleggers!

Stel je voor dat je een nieuwe auto hebt gekocht. Na een lange speurtocht heb je uiteindelijk de auto van je dromen gevonden. Een auto met alle specificaties die je wenst. Nadat de auto is afgeleverd blijkt dat de nieuwe …Lees verder

Asset Management within Commercial Banking Groups: International Evidence

Belegt u in een beleggingsfonds waarvan de eigenaar een commerciële bank is? Veel Nederlanders zullen deze vraag positief beantwoorden. Recent onderzoek toont aan dat de performance van deze beleggingsfondsen op jaarbasis 0,92% lager is ten …Lees verder

Research Morningstar: hoge kosten obligatiefondsen oorzaak van underperformance

Hoe groot is de kans dat je met een actief beheerd obligatiefonds beter presteert dan een relevante index? Het antwoord op deze vraag wordt in een recent onderzoek van Morningstar gegeven. Volgens de onderzoekers blijkt dat in 25 verschillende …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.