Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Morningstar’s Active/Passive Barometer augustus 2018

Morningstar

De Morningstar Active / Passive Barometer is een halfjaarlijks rapport dat de prestaties meet van actief versus passief beheerde fondsen binnen hun respectieve Morningstar-categorieën. De barometer is uniek in de manier waarop het het succes van actieve beleggingsfondsen meet ten opzichte van de werkelijke net-of-fee-prestaties van passieve fondsen in plaats van een index waarin een belegger niet in kan beleggen.

De belangrijkste conclusies

Slechts 38% van de actieve Amerikaanse aandelenfondsen heeft het overleefd en presteerde beter dan hun gemiddelde passieve peers in 2018, een daling ten opzichte van 46% in 2017. Actieve Value-fondsen zagen de grootste daling in succes, waarbij slechts 26% van dergelijke fondsen het gemiddelde passieve fonds wist te verslaan.

Het succespercentage van actieve fondsen daalde ten opzichte van 2017 in 16 van de 20 categorieën die we onderzochten. In 358 versloeg ongeveer 35% van de actieve fondsen de passieve peer voor hun categorie in 2018. 

Over het algemeen zijn actief beheerde fondsen niet in staat om te overleven en hun benchmarks te verslaan, vooral over langere tijdshorizons; slechts 24% van alle actieve fondsen overtrof de gemiddelde passieve rivaal in de periode van 10 jaar eindigend in december 2018.

Wat betekent dit voor beleggers?

De keuze om gebruik te maken van actief- of passieve beleggingsfondsen valt of staat met statistische kansberekening. De kans dat een actief beleggingsfonds beter presteert dan de passieve variant wordt kleiner naarmate de tijd verstrijkt. Na een periode is de kans 75% dat een belegger meer rendement heeft gerealiseerd als hij heeft gekozen voor het passieve beleggingsfonds.

Bij de Vries Investment Services gebruiken we deze kansberekening al sinds 2005 om onze cliënten uitsluitend passieve beleggingsfondsen te adviseren. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waarom wij niet kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen

Beleggen levert een onzekere uitkomst op. Niemand weet hoeveel rendement financiële markten in de toekomst op zullen leveren. Wij zien het als onze taak om de kans op een maximale uitkomst te optimaliseren. Dit is een zeer …Lees verder

Morningstar's European Active/Passive Barometer Ultimo 2018

De Active/Passive baromter van Morningstar wordt elk half jaar gepubliceerd. De performance van Europese actief beheerde beleggingsfondsen wordt vergeleken met passief beheerde beleggingsfondsen. In het onderzoek zijn 10.200 fondsen …Lees verder

De kenmerken van actief beheerde beleggingsfondsen

Ik moet u wat bekennen. Ik heb een pensioengat. Als ondernemer moet je namelijk zelf zorgen voor je pensioen. Maar zeker de eerste jaren als ondernemer had ik andere belangrijke zaken aan het hoofd. De …Lees verder

False Discoveries in Mutual Fund Performance: Measuring Luck in Estimated Alphas

In deze beroemde studie uit 2008 onderzochten de wetenschappers met behulp van statistische analyse de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen over de periode 1975 - 2005. De conclusie luidde dat na aftrek van kosten slechts 0,60% (één …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.