Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Systemic Banking Crises Revisited

Luc Laeven, Fabian Valencia

Veel beleggers menen dat de kredietcrisis in 2008 een unieke gebeurtenis was. Onderzoek toont echter aan dat het financiële stelsel frequent crises doormaakt. 

Het onderzoek behandeld 151 systeemcrisissen over de periode 1970 - 2017. Het rapport bevat informatie over crises, beleidsreacties om bankencrises op te lossen en de fiscale en outputkosten van crises. De onderzoekers leveren nieuw bewijs dat crises in landen met een hoog inkomen de neiging hebben om langer mee te gaan en te worden geassocieerd met hogere outputverliezen, lagere fiscale kosten en meer uitgebreid gebruik van bankgaranties en expansief macro-beleid dan crises in lage- en middeninkomenslanden. De onderzoekers vullen de data van bankcrisissen aan met data van landencrisis en valutacrises om te constateren dat soevereine schulden en valutacrises de neiging hebben samen te vallen of bankcrises te volgen.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is te laten zien dat de historie vol staat met crises. Desondanks hebben financiële markten lange termijn beleggers beloond met een fraaie compensatie voor het risico dat gelopen is. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hebben waarde-aandelen nog wel een toegevoegde waarde?

In de periode 1975-2017 had de value-premie  in Europa een positief samengesteld rendement op jaarbasis van ongeveer 2,2% . In zes van de laatste tien kalenderjaren was de value-premie in Europa echter negatief. Dezelfde trend is …Lees verder

Returns to Buying Winners and Selling Losers: Implications for Stock Market Efficiency

Dit onderzoek beschrijft voor het eerst de momentum-premium. Het onderzoek toont aan dat aandelen die in het verleden goed hebben gepresteerd dit in de toekomst ook zullen doen. Aandelen die juist slecht hebben gepresteerd hebben de neiging dit in …Lees verder

The Arithmetic of “All-In” Investment Expenses

John Bogle is de oprichter van Vanguard en staat bekend als 's-Werelds grootste voorstander van indexbeleggen. Gedurende zijn loopbaan heeft Bogle openheid gegeven in de hoge kosten die de beleggingsindustrie in rekening brengt. In dit artikel legt …Lees verder

Asset Management within Commercial Banking Groups: International Evidence

Belegt u in een beleggingsfonds waarvan de eigenaar een commerciële bank is? Veel Nederlanders zullen deze vraag positief beantwoorden. Recent onderzoek toont aan dat de performance van deze beleggingsfondsen op jaarbasis 0,92% lager is ten …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.