Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Systemic Banking Crises Revisited

Luc Laeven, Fabian Valencia

Veel beleggers menen dat de kredietcrisis in 2008 een unieke gebeurtenis was. Onderzoek toont echter aan dat het financiële stelsel frequent crises doormaakt. 

Het onderzoek behandeld 151 systeemcrisissen over de periode 1970 - 2017. Het rapport bevat informatie over crises, beleidsreacties om bankencrises op te lossen en de fiscale en outputkosten van crises. De onderzoekers leveren nieuw bewijs dat crises in landen met een hoog inkomen de neiging hebben om langer mee te gaan en te worden geassocieerd met hogere outputverliezen, lagere fiscale kosten en meer uitgebreid gebruik van bankgaranties en expansief macro-beleid dan crises in lage- en middeninkomenslanden. De onderzoekers vullen de data van bankcrisissen aan met data van landencrisis en valutacrises om te constateren dat soevereine schulden en valutacrises de neiging hebben samen te vallen of bankcrises te volgen.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is te laten zien dat de historie vol staat met crises. Desondanks hebben financiële markten lange termijn beleggers beloond met een fraaie compensatie voor het risico dat gelopen is. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Gerelateerd

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beleggen met vertrouwen begint met inzicht

Het Matrixboek is de langstlopende publicatie van Dimensional. De eerste editie kwam uit in 1982 in de VS en bevatte vijf gegevensreeksen. Vandaag de dag publiceert Dimensional versies in zeven …Lees verder

Hoe om te gaan met koersdalingen

We vinden het belangrijk om u inzicht te geven in de karakteristieken van de financiële markten. Koersdalingen komen namelijk geregeld voor. De ene keer wat heftiger en de andere keer wat milder. Wat alle koersdalingen gemeen hebben is dat het …Lees verder

De mythe van de Analist

Welke belegger kent het niet. Uw bank belt met een bekende boodschap: “Onze analisten hebben zojuist het koersdoel verhoogd van aandeel X naar een paar euro nogwat. Wij denken dat dit een goed moment is …Lees verder

Het Taoïsme van vermogensbeheer

De Chinese filosofe van het taoïsme heeft daar een uitdrukking voor: “wei wu-wei”. In het Nederlands vertaald: “handelen zonder iets te doen”. Het betekent dat op sommige gebieden van het leven, zoals beleggen, …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.