Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Zeven vragen over schenken

Regelmatig krijgen wij vragen over welke mogelijkheden er zijn om te schenken. In dit artikel een aantal opties.

1. Hoeveel kun je belastingvrij schenken?

Aan kinderen maximaal € 5.482 per jaar en aan anderen — familie of niet — maximaal € 2.173 per jaar. In een aantal gevallen mag u aan personen tussen 18 en 40 jaar een hoger bedrag schenken. Deze bedragen variëren tussen de € 26.040 (studie) en € 102.010 (eigen woning).

2. Geldt de vrijstelling per individu?

Niet altijd. Echtparen en geregistreerd partners worden voor de schenkbelasting altijd als één aangemerkt, ook als geen sprake is van gemeenschap van goederen. U kunt hen samen dus per jaar belastingvrij maximaal één keer de vrijstelling schenken. Hetzelfde geldt voor samenwoners die elkaars partner zijn voor de schenkbelasting).

3. Als ouders zaken als zorgverzekering en collegegeld betalen, kunnen zij dan daarbovenop nog belastingvrij schenken?

Een bijdrage in de studiekosten en het levensonderhoud (waaronder bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering) wordt door de fiscus niet gezien als schenking maar als morele onderhoudsverplichting. Ouders kunnen daarbovenop nog belastingvrij schenken. Houd er rekening mee dat een kind de kosten van de zorgverzekering deels vergoed kan krijgen via de zorgtoeslag. Voor dat gedeelte bestaat de morele verplichting dan niet.

4. Kun je ook op papier schenken? En zo ja hoe werkt dat?

Jazeker. Met een zogenaamde ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’ verlaat het geld uw vermogen niet. De ontvanger krijgt een vordering op u. Om daarmee erfbelasting te besparen moet u wel naar de notaris of voor uw overlijden alsnog het geld overmaken. Ook moet u jaarlijks minimaal 6% rente betalen. Eigenlijk is de notariële schuldigerkenning alleen het overwegen waard als u grotere bedragen wilt schenken. Voor kleine bedragen binnen de gewone jaarlijkse schenkingsvrijstelling is ‘schenken en teruglenen’ een goed alternatief. Een notaris heeft u daarvoor niet nodig. U maakt het geld daadwerkelijk over aan de ontvanger. Na verloop van tijd kunt u het geld teruglenen. Een goede uitvoering is essentieel.

5. Wie doet aangifte schenkbelasting?

Vroeger was het anders, maar tegenwoordig is het aan de ontvanger om aangifte te doen. Dat hoeft overigens niet als het totaalbedrag per schenker niet hoger is dan de gewone jaarlijkse vrijstelling. De ontvanger heeft de tijd tot 1 maart van het jaar volgend op dat van de schenking, in dit geval dus 1 maart 2019.

LET OP: Gaat het om minderjarige kinderen? Dan mogen de ouders met hun eigen DigiD aangifte schenkbelasting doen.

6. Zijn schenkingen aftrekbaar?

Nee. Alleen schenkingen aan ‘het algemeen nut beogende instellingen’ (ofwel goede doelen met een ANBI-verklaring van de Belastingdienst) zijn als gift aftrekbaar. Sinds 2012 zijn ook giften aan ‘steunstichtingen sociaal belang behartigende instellingen’ (welke doelen dat precies zijn, kunt u vinden op www.belastingdienst.nl, zoeken op SBBI) aftrekbaar. Schenkingen aan (klein)kinderen of anderen komen dus niet voor aftrek in aanmerking, hoe goed dat doel op zichzelf ook is.

7. Is het opstellen van een schenkingsakte noodzakelijk?

Voor eenvoudige schenkingen is een schenkingsakte meestal niet nodig. Maar:

■ Wilt u een uitsluitingsclausule opnemen, de schenking kunnen herroepen of de schenking laten meetellen voor de verdeling van uw erfenis? Leg dat vast in een schenkingsakte met clausule.

■ Schenkt u voor een dure studie en wilt u de hoge vrijstelling daarvoor gebruiken (zie ook eerdergenoemde eindejaarstips)? U moet daarvoor naar de notaris.

■ Wilt u de hoge vrijstelling voor de eigen woning gebruiken? Leg dat vast in een ‘schenkingsakte hoge vrijstelling’.

■ LET OP: Stel de schenkingsakte op vóórdat u de schenking doet en verwijs ernaar op de bankoverschrijving!

Overweegt u om een schenking aan uw kinderen of aan een derde te doen, overleg dit dan vooraf met uw notaris of financieel planner. Naast geld is het ook mogelijk om andere vormen van vermogen te schenken zoals kunst, aandelen of andere zaken van waarde.

Bron: Fiscalert

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Herman Oeberius Kapteijn

Gedurende mijn carrière heb ik het vak beleggingsadvisering zien veranderen van advies naar kleiharde verkoop. Iets waarin ik me slecht kon vinden. Onder het mom van “als ik het mijn moeder niet zou adviseren, waarom dan wel aan mijn klanten?” ontstond er steeds meer weerstand in mijn werk. Ik had niet langer de indruk dat het belang van onze klanten nog centraal stond. Sinds ik bij De Vries Investment Services ben begonnen heb ik in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Alles staat in het teken van de cliënt, zoals het hoort.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Financiële zorgen? Start met plannen.

Als we een (financieel) probleem hebben of een onzekere toekomst tegemoet zien, dan wegen we de uitkomsten in een poging om ons voor te bereiden op het slechtst denkbare. Om …Lees verder

Onze voorspellingen voor 2019

Wat al deze voorspellingen met elkaar gemeen hebben is dat ze volstrekt betekenisloos en onbruikbaar zijn. Sterker nog, uw portefeuille hierop inrichten kan de haalbaarheid van uw financiële doelstellingen …Lees verder

Drie hardnekkige misverstanden waar beleggers tegenaan lopen.

Mensen die mij wat langer kennen weten inmiddels dat ik niet zoveel geef om “dit of dat”, ook niet weet of de beurs morgen of volgende week instort en dat, als ze echt willen …Lees verder

Resultaten uit het verleden...

Zijn weldegelijk een garantie voor de toekomst. Stelt u zich voor, u koopt een nieuwe auto en u krijgt te horen dat er 50% kans is dat de motor van deze auto binnen een jaar kapot zal gaan. Of u gaat naar de dokter met een …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.