Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Asset-Class beleggen of indexbeleggen?

Een belegger maakt de allerbeste rendementskans zodra er gebruikt gemaakt wordt van passieve beleggingsfondsen in plaats van actief beheerde beleggingsfondsen. Passieve beleggingsfondsen hebben als belangrijke kenmerken dat de kosten zeer laag zijn, de spreiding zeer groot en de omloopsnelheid zeer laag is.
Deze beleggingsmethodiek wordt indexbeleggen genoemd. Indexbeleggen is echter een vorm van passief beleggen. Er bestaat namelijk nog een andere vorm van passief beleggen en deze methode heet asset-class beleggen.

Hieronder ziet u de verschillen tussen de drie beleggingsmethodieken:Verschil in rendement tussen asset-class beleggen en indexbeleggen

Actief Management Passief Indexbeleggen Asset Class Beleggen
Rendementsdoelstelling Het verslaan van een specifieke benchmark Het nastreven van het benchmark rendement Het nastreven van het rendement van een asset klasse
Gerealiseerd rendement Gemiddeld 2,75% lager dan het benchmark rendement Gemiddeld 0,60% lager dan het benchmark rendement Gemiddeld 0,40% lager dan het rendement van een asset klasse
Gemiddeld aantal posities per beleggingsfonds Tussen de 100 en 150 Tussen de 100 en 1.000 Tussen de 4.000 en 12.000
Omloopsnelheid Zeer hoge omloopsnelheid (>100%). Zeer lage omloopsnelheid (gemiddeld 10%) Zeer lage omloopsnelheid (gemiddeld 10%)
Spreiding transacties Gespreid door de tijd Transactieconcentratie bij aanpassing indexsamenstelling Gespreid door de tijd
Basis beleggingsmethodiek Gebaseerd op voorspellende beleggingsmethodieken Gebaseerd op marktkapitalisatie gewogen index Gebaseerd op academisch en statistisch bewezen beleggingsgrondslagen
Stijldrift Grote stijldrift. Geringe stijldrift Consistente blootstelling aan de gewenste asset klasse.
Riskfactor management[1] Weinig. De meeste onderzoek heeft betrekking op het selecteren van individuele beleggingstitels Weinig. Nagenoeg al het onderzoek richt zich op de totale markt Veel. Is gebaseerd op het veelgeprezen factormodel van de professoren Fama en French
Gedragsmanagement Nee. Beleggers worden aangemoedigd om continue te zoeken naar de beste beleggingsmogelijkheden. Nee. Beleggers worden aangemoedigd om continue te zoeken naar de beste indices. Ja. Beleggers worden aangemoedigd om een van te voren bepaald beleggingsplan vast te houden.
Fondsmanager drift Ja. Beleggers zijn continue op zoek naar het ‘winnende’ beleggingsfonds en zullen dus vaak van manager wisselen Nee. De strategie wordt niet bepaald door de fondsmanager. Nee. De strategie wordt niet bepaald door de fondsbeheerder.
Kosten Aandelen: 2,75% Aandelen: 0,60% Aandelen: 0,50%
Obligaties: 1,25% Obligaties: 0,50% Obligaties: 0,40%

 

Door gebruik te maken van het factormodel van Fama / French kunnen beleggers hun rendement aanzienlijk verbeteren. Ter indicatie hebben we hieronder een grafiek opgenomen waarin we twee beleggingsmethodieken met elkaar vergelijken. We vergelijken ons model 10, dat is gebaseerd op het fama/french factormodel, met een commerciële wereldwijd gespreide index (MSCI All World Country Index). Ons model 10 is ingevuld met behulp van bestaande beleggingsfondsen, dat betekent dat we rendementen vergelijken van een bestaande portefeuille met de rendementen van een index. In de praktijk liggen de rendementen van indexfondsen lager ten opzichte van de index.
 
Het gemiddelde jaarrendement van ons model 10 bedraagt 9,71% tegen 4,59% van de MSCI ACWI index. Dit verschil wordt volledig verklaard door gebruik te maken van het wetenschappelijke factormodel van Fama/French.
 
De Vries Investment Services gebruikt daarom als leidende beleggingsmethodiek asset-class beleggen voor haar cliënten.
 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.