Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggen bij financieel adviseurs: Dure optie!

Beleggen met behulp van advies kan op verschillende manieren. De meeste beleggers maken gebruik van de diensten van een grootbank. Hier constateren we echter dat de dienstverlening aan beleggers sterk aan het verschralen is. Pas vanaf grote vermogens krijgt een belegger zijn eigen vaste beleggingsadviseur. Omdat banken vanaf 2014 geen andere inkomsten meer mogen ontvangen, behalve de factuur die de cliënt moet gaan betalen, zullen veel banken gaan overstappen naar een nieuwe tarifering. Zo weten we dat bijvoorbeeld de Rabobank per jaar € 900,- per jaar aan vaste vergoeding gaat vragen plus een variabele vergoeding van 0,60% over het belegd vermogen. Dat betekent dat een belegger met een vermogen van € 400.000,- jaarlijks een factuur gaat ontvangen van € 3.300,-. De adviesfee bedraagt is dit voorbeeld 0,83%. Daar komen alle andere kosten nog bij. Denk aan de transactiekosten en de kosten in de actief beheerde beleggingsfondsen. Deze kosten zullen toch al snel gemiddeld 2% tot 3% per jaar bedragen. In totaal betaalt de belegger bij een grootbank gemiddeld tussen de 2,5% en 4% aan kosten. Dit maakt beleggers kansloos om een mooi rendement te realiseren.

Een andere manier voor belegger om advies te mogen ontvangen is via een financieel advieskantoor of een wealth-office. Deze partijen beschikken vaak over een eenvoudigere vergunning. Dat betekent dat zij alleen maar beleggingsfondsen mogen adviseren. Deze partijen kunnen geen gebruik maken van een eigen beleggingsplatform noch beschikken zij over de vergunning om bijvoorbeeld bij Binckbank rekeningen te mogen aanhouden. Vrijwel alle partijen in Nederland maken daarom gebruik van het Fondsenplatform. Dit platform rekent voor het aanhouden van obligatiefondsen 0,40% kosten en voor aandelenfondsen 0,60%. Het advieskantoor brengt gemiddeld 1% aan kosten over het vermogen in rekening. Tel daarbij de kosten binnen de actief beheerde beleggingsfondsen en de kosten voor de belegger zullen gemiddeld tussen de 3,50% en 4,50% uitkomen. Een dergelijke kostenvoet maakt beleggers wederom kansloos. Stel dat een portefeuille met een neutraal risico een rendementsverwachting heeft van 5%. Na kosten houdt de belegger hier 0,50% tot 1,50% aan over. Dat betekent dat 80% van het rendement aan kosten wordt opgegeten (!!).

Hoe kunnen we een dergelijke praktijk noemen: woekerbeleggen wellicht?

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.