Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggen en het Corona virus

Wereldwijd staan aandelenmarkten onder druk. De reden van de recente dalingen is het coronavirus. Het coronavirus heeft veel gemeen met de SARS-virus dat China's economie in 2003 deed opschrikken. In dit artikel zullen we de zaken in perspectief plaatsen.

Het coronavirus dat momenteel het nieuws beheerst voor zijn dodelijkheid en snelle verspreiding - en voor de daling van aandelen de afgelopen weken- heeft veel gemeen met de SARS-uitbraak (Severe Acute Respiratory Syndrome, vertaald: ernstig acuut ademhalingssyndroom dat ook veroorzaakt werd door een coronavirus) die China's economie in 2003 heeft geschokt. 

Zoals wordt vermoed met het nieuwe coronavirus, begon SARS bij dieren en verspreidde zich naar de mens, en werd al snel in staat tot overdracht van mens op mens. De besmetting van de mens viel samen met het begin van het Maanjaar, toen honderden miljoenen mensen voor het meest feestelijke seizoen van China reisden.

SARS doodde bijna 10% van de meer dan 8.000 mensen die er ziek van werden, volgens het Amerikaanse Centra voor Ziektebeheersing en Preventie, en de meeste doden vielen in China. Het gevolg was dat de China's BBP-groei van China in het tweede kwartaal van 2003 met 2 procentpunten daalde. Met name de sectoren vervoer en toerisme werden het hardste getroffen.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er meer vragen zijn over het Corona-virus. Graag verwijzen we naar het RIVM. Hier kunt een nadere achtergrondinformatie lezen. 

Hoe hard zijn de financiële markten getroffen?

In onderstaande grafiek hebben wij de MSCI All Country World Index van de afgelopen vijf jaar weergegeven. De media berichten omtrent Corona zou de indruk kunnen wekken dat er sprake is van een enorme daling. 

 

De recente daling laat zien dat de koersen weliswaar behoorlijk gedaald zijn maar dat de huidige daling in een historisch perspectief tot op heden wel meevalt. 

Wat is er deze keer anders?

Uiteraard is het onmogelijk om voorspellingen te doen omtrent de verdere ontwikkeling met betrekking tot het Corona-virus. Het is onvoorspelbaar hoe het verdere verloop van het Corona-virus zal zijn. Wellicht valt het mee of misschien mondt het uit in een pandemie. Voor beleggers is dit een situatie waar zij geen enkele invloed op hebben en daarom heeft het ook geen zin om hierop in te spelen. 

Als we kijken naar eerdere uitbraken en de reactie op de financiële marten dan zien we het volgende:

Wat betekent dit voor onze cliënten?

De markten hebben korte herinneringen aan epidemieën. De financiële markten kunnen in eerste instantie (heftig) reageren op de onzekerheid en de angst die gepaard gaan met de uitbraak van een nieuwe ziekte, maar in vrijwel alle eerdere gevallen worden virussen ingedamd en keren beleggers terug naar de bedrijfs- en economische fundamenten. We zien dit patroon in de tabel hierboven. De marktrendementen zijn over het algemeen gestegen in de periode van zes en twaalf maanden na het uitbreken van een virus of ziekte. Hoewel dit een kleine steekproef is, weten we dat we door ons te concentreren op de lange termijn, het hoofd boven water kunnen houden tijdens allerlei soorten stormen. Stormen op de financiële markten komen nu eenmaal geregeld voor. 

Wel adviseren we om alert te zijn. Geloof het of niet, er zijn fraudeurs actief die proberen in te spelen op onze natuurlijke emoties van angst en hebzucht in deze periode van onzekerheid. Er zijn berichten verschenen over berichten in de sociale media en online advertenties die een enorme winst beloven door te investeren in bedrijven die zogenaamd een remedie hebben gevonden voor het nieuwe coronavirus. We zijn er zeker van dat we klinken als een gebroken langspeelplaat op dit gebied, maar er bestaan geen snelle en betrouwbare strategieën om snel rijk te worden als het gaat om beleggen.

Ons advies blijft daarom hetzelfde, om vast te houden aan het lange termijn beleggingsplan dat wij voor u gemaakt hebben. We beleggen het geld van onze klanten op een manier die niet afhankelijk is van gissingen of snelle strategieën om snel rijk te worden. We maken gebruik van wetenschappelijk onderbouwde beleggingsstrategieën en stellen financiële plannen op die uitgaan van gebeurtenissen zoals deze die komen en gaan. Dus, alsjeblieft, blijf positief en concentreer u op belangrijkere zaken zoals gezin, familie en gezondheid. Als u aan het virus wilt denken, stuur dan positieve gedachten naar degenen die met het virus besmet zijn.

Wij wensen u veel rust toe.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Sterk dalende koersen in januari. Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

Sinds december daalde de AEX-index met maar liefst 12,50%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services met dit soort dalingen omgaan. De laatste maanden is er veel onrust op de …Lees verder

Dalende koersen: Wat moeten beleggers doen?

Het zal beleggers niet zijn ontgaan. Aandelenkoersen zijn al sinds december 2014 aan het dalen en met name aan het begin van 2016 lijken de koersdalingen te versnellen. Wat moet een belegger doen? Om de dalingen in perspectief te …Lees verder

Dalende koersen? Ze zijn noodzakelijk voor een goed rendement

Menig particuliere belegger en helaas ook menig professionele belegger vinden koersdalingen onacceptabel. Zij proberen dan ook alles om te proberen een koersdaling voor te zijn. Ik zal u proberen uit te leggen dat koersdalingen …Lees verder

Hoe om te gaan met koersdalingen

We vinden het belangrijk om u inzicht te geven in de karakteristieken van de financiële markten. Koersdalingen komen namelijk geregeld voor. De ene keer wat heftiger en de andere keer wat milder. Wat alle koersdalingen gemeen hebben is dat het …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.