Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggen en het Corona virus

Wereldwijd staan aandelenmarkten onder druk. De reden van de recente dalingen is het coronavirus. Het coronavirus heeft veel gemeen met de SARS-virus dat China's economie in 2003 deed opschrikken. In dit artikel zullen we de zaken in perspectief plaatsen.

Het coronavirus dat momenteel het nieuws beheerst voor zijn dodelijkheid en snelle verspreiding - en voor de daling van aandelen de afgelopen weken- heeft veel gemeen met de SARS-uitbraak (Severe Acute Respiratory Syndrome, vertaald: ernstig acuut ademhalingssyndroom dat ook veroorzaakt werd door een coronavirus) die China's economie in 2003 heeft geschokt. 

Zoals wordt vermoed met het nieuwe coronavirus, begon SARS bij dieren en verspreidde zich naar de mens, en werd al snel in staat tot overdracht van mens op mens. De besmetting van de mens viel samen met het begin van het Maanjaar, toen honderden miljoenen mensen voor het meest feestelijke seizoen van China reisden.

SARS doodde bijna 10% van de meer dan 8.000 mensen die er ziek van werden, volgens het Amerikaanse Centra voor Ziektebeheersing en Preventie, en de meeste doden vielen in China. Het gevolg was dat de China's BBP-groei van China in het tweede kwartaal van 2003 met 2 procentpunten daalde. Met name de sectoren vervoer en toerisme werden het hardste getroffen.

Hoe hard zijn de financiële markten getroffen?

In onderstaande grafiek hebben wij de MSCI All Country World Index van de afgelopen vijf jaar weergegeven. De media berichten omtrent Corona zou de indruk kunnen wekken dat er sprake is van een enorme daling. 

 

De recente daling laat zien dat het tot op heden allemaal wel meevalt. 

Wat is er deze keer anders?

Uiteraard is het onmogelijk om voorspellingen te doen omtrent de verdere ontwikkeling met betrekking tot het Corona-virus. Deskundigen verwachten dat het virus slechtst kortstondig schade aan de Chinese groei zal aanbrengen. Gezien de alertheid is de kans klein dat het echt uit de hand zal gaan lopen. 

Als we kijken naar eerdere uitbraken en de reactie op de financiële marten dan zien we het volgende:

Wat betekent dit voor beleggers?

Zoals gebruikelijk kunnen lange termijn beleggers het beste geen aandacht schenken aan deze ontwikkeling. Zoals eerdere vergelijkbare uitbraken is de kans aannemelijk dat financiële markten de draad weer oppakken en andere nieuwsfeiten de overhand gaan krijgen. 

Wij wensen u veel rust toe.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.