Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggen in Google, Apple, Microsoft en Facebook. Is dat verstandig?

De koersontwikkeling van Apple, Google, Microsoft, Facebook en andere grote ondernemingen is de afgelopen jaren enorm geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze ondernemingen tot de top 10 grootste ondernemingen uit de V.S. zijn gaan behoren. De vraag is of het nu nog steeds extra aantrekkelijk is om in deze aandelen te gaan beleggen?

Natuurlijk, het is overduidelijk. Als beleggers hun geld massaal hadden geïnvesteerd in aandelen van deze ondernemingen, dan was er sprake geweest van prachtig rendement. 

Als een belegger gaat beleggen bestaat het gerealiseerde rendement uit twee delen: het verwachte rendement en het onverwachte rendement. Het verwachte rendement is de beste schatting van wat er zal gebeuren op basis van alle informatie die momenteel beschikbaar is. Het onverwachte rendement is de verrassing, het verschil tussen wat er wel gebeurt en wat er verwacht werd. Beleggers moeten hun portefeuillebeslissingen baseren op verwachte toekomstige rendementen, niet op recentelijk gerealiseerde rendementen, en die twee kunnen sterk verschillen.

Kijk naar de rendementen op de zogenaamde FAANG-aandelen-Facebook, Amazon, Apple, Netflix en het moederbedrijf van Google, Alphabet. In de tien jaar van september 2010 tot augustus 2020 zou een portefeuille van de vijf aandelen die in verhouding tot hun marktkapitalisatie worden aangehouden, een gemiddeld jaarlijks rendement van 34,25% hebben opgeleverd. Dat betekent dat de waarde van de portefeuille gemiddeld ongeveer elke 2,5 jaar verdubbelde.

Wat is onze beste schatting van hoe de FAANG-aandelen het de komende tien jaar zullen doen, gezien hun grote rendementen in de afgelopen tien jaar? Moeten we weer een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 35% verwachten? Absoluut niet. Wie zou deze aandelen niet kopen als hun verwachte rendementen 35% zouden zijn? Maar kopers hebben verkopers nodig. De vraag die gedreven wordt door zulke hoge verwachte rendementen zou de prijzen alleen maar omhoog duwen en de verwachte rendementen naar een redelijker niveau duwen. Om dezelfde reden, ben ik zeker dat als wij naar Augustus 2010 konden terugkeren, er maar weinig beleggers zouden zijn die de enorme koerssprong correct hadden voorspeld. wij weinig investeerders zouden vinden die de voorraden FAANG voorspellen zouden doen evenals zij van 2010 tot 2020 deden. 

Wat verklaart dan de hoge gerealiseerde rendementen van de FAANG-aandelen? Hun onverwachte rendementen. Het bleek voor hen veel beter te zijn dan de beleggers hadden verwacht. De kasstromen van de bedrijven in de afgelopen 10 jaar waren veel hoger dan beleggers 10 jaar geleden verwachtten, en hun vooruitzichten vanaf vandaag zijn vrijwel zeker beter dan beleggers verwachtten dat ze 10 jaar geleden zouden zijn. 

Al dit onverwacht goede nieuws heeft de afgelopen tien jaar hoge onverwachte aandelenrendementen opgeleverd. Het zou echter verkeerd zijn om hoge onverwachte rendementen te verwachten. Het heeft immers geen zin om op goed geluk te rekenen. De verwachte waarde van de onverwachte rendementen moet nul zijn. 

Kortom, het afgelopen decennium van buitengewone gerealiseerde rendementen vertelt ons weinig over de verwachte toekomstige rendementen van de FAANG-aandelen. En helaas is dit een algemeen resultaat. Voor de meeste beleggingen en de meeste beleggingshorizonten - een maand, een jaar, vijf jaar, zelfs tien jaar - wordt het gerealiseerde rendement veel meer gedreven door het onverwachte rendement dan het verwachte rendement.

 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google zijn beursbepalende ondernemingen geworden. Moeten beleggers zich zorgen maken?

Wij lezen vaak in de media of krijgen vragen van cliënten of een dergelijk grote weging van een beperkt aantal ondernemingen niet gevaarlijk is. Want bij indexbeleggen beleg je vooral in deze grote …Lees verder

Financiële markten en de FAANG Mentaliteit

Het sentiment op de beurs is de laatste tijd weer om vrolijk van te worden, de dip van december 2018 is weer lang vergeten maar beleggers vragen zich ook af hoe het totale …Lees verder

De harde waarheid omtrent actief beheerde beleggingsfondsen

Op de aandelenbeurzen worden dagelijk voor miljarden aan effecten verhandeld. Bij miljoenen transacties komen altijd een koper en verkoper bij elkaar die het eens worden over de prijs waarop …Lees verder

The reach of commercially motivated junk news on Facebook

Veel beleggers baseren hun koop- of verkoopbeslissing op nieuws dat in de krant en op internet wordt gevonden. Maar is dit nieuws wel echt? Onderzoek toont aan dat er een nieuwe industrie is ontstaan; de industrie van websites met junknieuws. Daar …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.