Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggen in het Corona-tijdperk

Vorige week heb ik een update geschreven over de grote zorgen omtrent de uitbraak van het corona-virus. Sindsdien is er veel veranderd. Om verdere besmettingen te voorkomen heeft de Nederlandse overheid, evenals andere landen, drastische maatregelen genomen. Voor verder berichtgeving hierover verwijs ik graag naar de site van de RIVM. Positief is dat het kabinet haar zuinigheid loslaat en werknemers en ondernemers hulp biedt met een ongekend steunpakket.

Voor beleggers is de cruciale vraag wat nu te doen? Wat is nu verstandig beleggingsbeleid? Juist in dit soort situaties zorgt de menselijke emotie maar al te vaak voor impulsieve beslissingen die achteraf verkeerd bleken te zijn. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waarom het voor lange termijn beleggers een kans uit duizenden is om zeer goedkoop aandelen aan te kopen. Het is lastig voor te stellen maar ook deze pandemie zal uiteindelijk achter ons liggen. 

Zijn de huidige koersbewegingen echt zo ongewoon?

De financiële markten reageren op een situatie die we nimmer hebben meegemaakt. Het doet mij denken aan de ergste beursdagen uit de grote crisis in 2008 en de aanval op de V.S. op 9 september. Alhoewel een grote daling op zich niet ongewoon is, is de frequentie van meerdere dagen ervan wel erg ongewoon.

Om de uitzonderlijke situatie verder te benadrukken ziet u hieronder de maandrendementen van de MSCI-Wereldindex sinds 1970. 

Als we kijken naar de spreiding van de maandrendementen, dan was tot op heden oktober 1987 de slechtste maand met een negatief rendement van -21,88%. Halverwege maart bedraagt het maandrendement -21,50%. Wat we nu meemaken is dus een vergelijkbare daling als de bekende krach uit 1987. 

Een ander voorbeeld van de extreme schommelingen is als we kijken naar de slechtste dagen van de grootste index ter wereld: de Amerikaanse S&P 500 index. Hieronder ziet u de zes slechtste beursdagen sinds 1928.

Twee van de zes slechtste beursdagen vonden vorige week plaats. Dit geeft aan hoe serieus de financiële markten het corona-virus nemen. Als iemand mij een paar weken geleden had voorspeld dat de koersen binnen enkele weken met gemiddeld 35% binnen enkele weken gezakt zouden zijn, dan zou ik deze persoon niet erg serieus hebben genomen.

Een paar weken geleden stond de AEX-herbeleggingsindex nog op een ‘all-time high’. Dat voelt nu al een eeuw geleden. De snelste daling van ca. 30% vond plaats in 1933 en duurde slechts drie maanden.

De angst voor de economische gevolgen van het coronavirus neemt met de dag toe. Omdat steeds meer landen ‘op slot’  gaan kan het niet anders dat dit een grote negatieve impact heeft op de economie en bedrijfswinsten.

Centrale banken en overheden stimuleren

We zien dat meerdere centrale banken de geldkraan hebben opengezet. Ook de Europese Centrale Bank heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit is.

Gisteren gaf de Nederlandse Overheid aan alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat medewerkers hun baan behouden en zzp’ers inkomen houden. Ook ondernemingen worden geholpen.

Het doel van al deze maatregelen is ervoor te zorgen dat er geen massale ontslagen en faillissementen gaan plaatsvinden.

Wij denken dat dit een zeer positieve ontwikkeling is. Zodra de pandemie over het hoogtepunt heen is, maakt dit het eenvoudiger voor een economie om een doorstart te maken en zal de economische schade op korte termijn weliswaar groot zijn maar op de middellange termijn is de kans op een volledig herstel meer dan aanwezig.

Wanneer gaan de koersen herstellen?

Beleggers dienen zich goed te realiseren dat aandelenkoersen herstellen lang voordat de pandemie voorbij is. Het herstel is namelijk niet gebaseerd op goed nieuws maar op minder slecht nieuws.

De waardering van aandelen waar wij in beleggen was al laag maar door de recente koersval zijn aandelen ronduit goedkoop te noemen in een historisch perspectief.

We weten echter ook uit ervaring dat de grote onzekerheid ervoor zorgt dat de koersschommelingen op korte termijn zeer groot zullen blijven. Ook hier laat de geschiedenis zien dat de toekomstige rendementen het hoogst zijn in die momenten dat de paniek ook op zijn hoogste is. Hieronder ziet u de rendementen na een sterke daling. De data is gebaseerd op de S&P 500 index. 

 

Wat is een verstandig beleggingsbeleid?

Door de sterke daling van aandelen is de aandelenweging in menig portefeuille onder de oorspronkelijke gewenste aandelenweging gekomen. Het meest verstandige is om de portefeuille te gaan herbalanceren. Dat betekent dat de aandelenweging teruggebracht gaat worden naar de gewenste aandelenweging. Dit bereik je door obligaties te verkopen en hiervoor aandelen terug te kopen. Een belegger die de korte termijn fluctuaties accepteert zal zeer waarschijnlijk een hoger dan gemiddeld rendement realiseren en de portefeuille sneller zien herstellen.

De enige reden om de portefeuille niet te herbalanceren is als er de komende jaren onttrekkingen uit de portefeuille gedaan moeten worden.

Daarnaast is het zinvol om binnen de categorie obligaties meer risicovolle obligaties op te nemen. 

Wat is een onverstandig beleggingsbeleid?

Hoe begrijpelijk ook, aandelen verkopen op deze zeer lage niveaus, zorgt ervoor dat je het verlies neemt en daarmee jezelf de zeer realistische kans op een fors herstel ontneemt. De geschiedenis laat elke keer zien dat als de paniek onder beleggers het hoogst is, het dieptepunt nabij is. 

Conclusie: Onzekere tijden maar voor lange termijn beleggers een unieke buitenkans

Wij begrijpen dat dit bijzondere tijden zijn. En voorop staat de gezondheid van onze familie en naasten. Voor lange termijn beleggers is het een sterke overweging om gebruik te maken van deze extreem lage aandelenkoersen en risicovollere obligaties. Het zorgt ervoor dat de portefeuille sneller hersteld.

Het is duidelijk dat personen die overwegen om te gaan beleggen dit de periode is om te gaan starten. 

Disclaimer

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dit artikel is geen advies. Neem hiervoor contact op met uw adviseur bij De Vries Investment Services.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Video: Hou vol: Het gevaar van tijdelijk uitstappen

Het zijn roerige tijden op de beurs. De geschiedenis toont aan dat veel beleggers nerveus worden en sterk overwegingen om, al dan niet tijdelijk, uit de markt te stappen. Dit is meestal een verkeerde beslissing. De beste …Lees verder

Beleggen en het Corona virus Update 25 februari 2020

Het coronavirus dat momenteel het nieuws beheerst voor zijn dodelijkheid en snelle verspreiding - en voor de daling van aandelen de afgelopen weken- heeft veel gemeen met de SARS-uitbraak (Severe Acute Respiratory …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.