Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggers blijven achter de feiten aanlopen

Het meest bekende onderzoek naar de prestaties van beleggers wordt jaarlijks uitgevoerd door Dalbar. Deze Amerikaanse organisatie onderzoekt sinds 1994 de prestaties van beleggers. Dalbar onderzoekt de gerealiseerde prestaties van beleggers en vergelekijkt deze met het marktrendement. Het onderzoek heeft ten doel om zichtbaar te maken wat de effecten zijn van aan- en verkoopbeslissingen van beleggers.

Recent heeft Dalbar de studie naar het beleggingsjaar 2015 afgerond. Het resultaat is (wederom) dat de gemiddelde belegger een aanzienlijk lager rendement realiseert dan de fondsen waarin zij beleggen, laat staan het marktrendement.

De conclusie van Dalbar bevestigt dat de grootste vijand van de belegger zijn eigen gedrag is: Investment results are more dependent on investment behaviour than on fund performance. Mutual fund investors who hold on to their investments have been more successful than those who try to time the market" .

De belangrijkste bevindingen

In 2015 bleef het rendement van de gemiddelde aandelenbelegger 3,66% achter bij het marktrendement (S&P index) . Waar de markt met in 2015 een licht positief rendement realiseerde van 1,38%, verloor de gemiddelde belegger 2,28%.

In 2015 bleef het rendement van de gemiddelde obligatiebelegger ook 3,66% achter bij het marktrendement (Barclays Aggregate Bond Index) . Waar de markt met in 2015 een licht positief rendement realiseerde van 0,55%, verloor de gemiddelde belegger 3,11%.

Analyse van de oorzaak toont aan dat beleggersgedrag de hoofdoorzaak is van deze underperformance gevolgd door kosten;

dalbar

Gemeten over een periode van 20 jaar, bedroeg het gemiddelde jaarrendement van de markt 8,19%. Het gemiddeld jaarrendement van de aandelenbelegger kwam uit op 4,67%. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse underperformance van 3,52%.

dalbar long term

Het blijven schokkende conclusies met grote gevolgen. Stel dat een belegger is gaan beleggen met een startvermogen van € 100.000,- met als doel om 20 jaar later zijn hypotheek van € 450.000,- af te lossen. Het marktrendement zou ervoor gezorgd hebben dat het vermogen 20 jaar later € 482.772,- bedraagt. De hypotheek kan makkelijk worden afgelost en er blijft zelfs nog wat geld over om op vakantie te gaan en de rest op de spaarrekening te plaatsen.

De gemiddelde belegger heeft echter een vermogen weten op te bouwen van € 249.140,-. Hij komt dus ruim € 100.000,- tekort en moet maar zien hoe hij dit op lost.

Dit voorbeeld toont aan hoe groot de gevolgen zijn als je elk jaar enkele procenten underperformance achterblijft.

De belangrijkste gedragskenmerken

Dalbar heeft de volgende 9 gedragskenmerken gevonden die de oorzaak zijn voor de tegenvallende prestaties:

bias

Wat al deze biases gemeen hebben is dat het beleggers verleid om af te wijken van een eerder gemaakte beleggingsstrategie waarin rendement, doelstellingen en risico centraal staan. Dalbar schrijft dat de beste manier om dit gedrag te bestrijden een ' buy and hold'  strategie is. We zijn het hier uiteraard enorm mee eens Dalbar's constatering bevestigd nogmaals dat onze beleggingsmethodiek de kansen op een succesvolle beleggingservaring drastisch verhoogt.

Verstandig beleggen in echter niet gemakkelijk

Als een belegger bovenstaande tekst heeft gelezen, dan zou deze belegger zomaar kunnen denken dat deze biases hem niet zullen verleiden tot het nemen van onverstandige beslissingen. In de praktijk is het echter een stuk lastiger. Neem nu bijvoorbeeld de onzekerheid van de financiële markten omtrent de Brexit. Stel dat u de krant leest of een website bezoekt over beleggen en u wordt geconfronteerd met onderstaande uitingen:

brexit danger

Dit ziet er toch wel wat anders uit, nietwaar? De kans is groot dat u denkt "hmm, dit zou zo maar mis kunnen gaan. In dit geval is het wellicht toch wel verstandig om tijdelijk 'uit te stappen'  en het even aan te kijken". En zo werkt het in de praktijk. Het menselijke brein is 'ontworpen'  om te ontsnappen aan gevaarlijke situaties. Ergens in uw achterhoofd weet u wellicht wel dat nu uw aandelen verkopen niet zo slim is maar uw brein reageert emotioneel en zorgt ervoor dat u uw bank belt en verzoekt om uw aandelen te verkopen. De gevolgen ervan heeft u hierboven kunnen lezen.

Conclusie

We hebben gezien dat er maar bitter weinig is veranderd in de afgelopen decennia. We zien nog steeds hetzelfde beleggersgedrag bij beleggers. Men 'vertrouwt'  de markten niet en vragen zich af of het zinvol is even uit te stappen, switchen snel uit fondsen die niet gelijk goed presteren en kopen de best presterende fondsen.

Het bevestigd dat de meeste beleggers veel beter af zijn door gebruik te maken van een beleggingsexpert. Een specialist die in staat is om een gefundeerd beleggingsplan op te stellen en in staat is om de belegger tegen zich zelf te beschermen. Wacht daarom niet langer en neem contact met ons op.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Brexit: Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

De vrijdag dat duidelijk werd dat het tegendeel waar bleek te zijn daalden de aandelenkoersen dan ook sterk. Zo opende de AEX maar liefst met een verlies van 9% en daalde de koers van de Engelse Pond ook enorm in koers. Het geeft …Lees verder

Overzicht

Hier vindt u een hele verzameling artikelen over de psychologie van de belegger, research van toonaangevende beleggingsexperts, het laatste nieuws en een archief waar wij  eerder gepubliceerde artikelen voor u hebben …Lees verder

Is het verstandig om aandelen te verkopen na een flinke daling?

Aandelenkoersen zijn de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald. Zo noteerde de AEX-index begin augustus nog boven de 500 punten, momenteel bedraagt de waarde van de AEX-index 432 punten. Dat betekent een daling van bijna 15%. Veel …Lees verder

Sterk dalende koersen in januari. Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

Sinds december daalde de AEX-index met maar liefst 12,50%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services met dit soort dalingen omgaan. De laatste maanden is er veel onrust op de …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.