Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggers blijven achter de feiten aanlopen

Het meest bekende onderzoek naar de prestaties van beleggers wordt jaarlijks uitgevoerd door Dalbar. Deze Amerikaanse organisatie onderzoekt sinds 1994 de prestaties van beleggers. Dalbar onderzoekt de gerealiseerde prestaties van beleggers en vergelekijkt deze met het marktrendement. Het onderzoek heeft ten doel om zichtbaar te maken wat de effecten zijn van aan- en verkoopbeslissingen van beleggers.

Recent heeft Dalbar de studie naar het beleggingsjaar 2015 afgerond. Het resultaat is (wederom) dat de gemiddelde belegger een aanzienlijk lager rendement realiseert dan de fondsen waarin zij beleggen, laat staan het marktrendement.

De conclusie van Dalbar bevestigt dat de grootste vijand van de belegger zijn eigen gedrag is: Investment results are more dependent on investment behaviour than on fund performance. Mutual fund investors who hold on to their investments have been more successful than those who try to time the market" .

De belangrijkste bevindingen

In 2015 bleef het rendement van de gemiddelde aandelenbelegger 3,66% achter bij het marktrendement (S&P index) . Waar de markt met in 2015 een licht positief rendement realiseerde van 1,38%, verloor de gemiddelde belegger 2,28%.

In 2015 bleef het rendement van de gemiddelde obligatiebelegger ook 3,66% achter bij het marktrendement (Barclays Aggregate Bond Index) . Waar de markt met in 2015 een licht positief rendement realiseerde van 0,55%, verloor de gemiddelde belegger 3,11%.

Analyse van de oorzaak toont aan dat beleggersgedrag de hoofdoorzaak is van deze underperformance gevolgd door kosten;

dalbar

Gemeten over een periode van 20 jaar, bedroeg het gemiddelde jaarrendement van de markt 8,19%. Het gemiddeld jaarrendement van de aandelenbelegger kwam uit op 4,67%. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse underperformance van 3,52%.

dalbar long term

Het blijven schokkende conclusies met grote gevolgen. Stel dat een belegger is gaan beleggen met een startvermogen van € 100.000,- met als doel om 20 jaar later zijn hypotheek van € 450.000,- af te lossen. Het marktrendement zou ervoor gezorgd hebben dat het vermogen 20 jaar later € 482.772,- bedraagt. De hypotheek kan makkelijk worden afgelost en er blijft zelfs nog wat geld over om op vakantie te gaan en de rest op de spaarrekening te plaatsen.

De gemiddelde belegger heeft echter een vermogen weten op te bouwen van € 249.140,-. Hij komt dus ruim € 100.000,- tekort en moet maar zien hoe hij dit op lost.

Dit voorbeeld toont aan hoe groot de gevolgen zijn als je elk jaar enkele procenten underperformance achterblijft.

De belangrijkste gedragskenmerken

Dalbar heeft de volgende 9 gedragskenmerken gevonden die de oorzaak zijn voor de tegenvallende prestaties:

bias

Wat al deze biases gemeen hebben is dat het beleggers verleid om af te wijken van een eerder gemaakte beleggingsstrategie waarin rendement, doelstellingen en risico centraal staan. Dalbar schrijft dat de beste manier om dit gedrag te bestrijden een ' buy and hold'  strategie is. We zijn het hier uiteraard enorm mee eens Dalbar's constatering bevestigd nogmaals dat onze beleggingsmethodiek de kansen op een succesvolle beleggingservaring drastisch verhoogt.

Verstandig beleggen in echter niet gemakkelijk

Als een belegger bovenstaande tekst heeft gelezen, dan zou deze belegger zomaar kunnen denken dat deze biases hem niet zullen verleiden tot het nemen van onverstandige beslissingen. In de praktijk is het echter een stuk lastiger. Neem nu bijvoorbeeld de onzekerheid van de financiële markten omtrent de Brexit. Stel dat u de krant leest of een website bezoekt over beleggen en u wordt geconfronteerd met onderstaande uitingen:

brexit danger

Dit ziet er toch wel wat anders uit, nietwaar? De kans is groot dat u denkt "hmm, dit zou zo maar mis kunnen gaan. In dit geval is het wellicht toch wel verstandig om tijdelijk 'uit te stappen'  en het even aan te kijken". En zo werkt het in de praktijk. Het menselijke brein is 'ontworpen'  om te ontsnappen aan gevaarlijke situaties. Ergens in uw achterhoofd weet u wellicht wel dat nu uw aandelen verkopen niet zo slim is maar uw brein reageert emotioneel en zorgt ervoor dat u uw bank belt en verzoekt om uw aandelen te verkopen. De gevolgen ervan heeft u hierboven kunnen lezen.

Conclusie

We hebben gezien dat er maar bitter weinig is veranderd in de afgelopen decennia. We zien nog steeds hetzelfde beleggersgedrag bij beleggers. Men 'vertrouwt'  de markten niet en vragen zich af of het zinvol is even uit te stappen, switchen snel uit fondsen die niet gelijk goed presteren en kopen de best presterende fondsen.

Het bevestigd dat de meeste beleggers veel beter af zijn door gebruik te maken van een beleggingsexpert. Een specialist die in staat is om een gefundeerd beleggingsplan op te stellen en in staat is om de belegger tegen zich zelf te beschermen. Wacht daarom niet langer en neem contact met ons op.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Sterk dalende koersen in januari. Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

Sinds december daalde de AEX-index met maar liefst 12,50%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services met dit soort dalingen omgaan. De laatste maanden is er veel onrust op de …Lees verder

How Active Management Survives

J.B. Heaton en Ginger Pennington (verbonden aan de Northwestern University, Department of Psychology). Waarom kiezen beleggers voor actief beheer terwijl alle onderzoeken aantonen dat passief beleggen betere rendementen laat zien? In …Lees verder

Correctie en 'bear-markets'. Wat is onze mening?

‘Extreme nervositeit heerst op beurzen, belegger doet financiële sector in de uitverkoop’. Zo staat op de voorpagina van het FD te lezen. Sinds april 2015 zijn de koersen wereldwijd met ca. 20% gedaald. We kunnen ons goed …Lees verder

Dalende koersen? Ze zijn noodzakelijk voor een goed rendement

Menig particuliere belegger en helaas ook menig professionele belegger vinden koersdalingen onacceptabel. Zij proberen dan ook alles om te proberen een koersdaling voor te zijn. Ik zal u proberen uit te leggen dat koersdalingen …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.