Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De belegger en de Amerikaanse verkiezingen

Het is weer  verkiezingsdag in de VS. Hoewel de uitkomst misschien onzeker is, rekenen wij erop dat er in de dagen rond de stemming veel meningen en voorspellingen zullen worden geuit. In financiële kringen zal er onvermijdelijk een discussie plaatsvinden over de mogelijke impact op de markten. Maar moeten verkiezingen invloed hebben op investeringsbeslissingen voor de lange termijn?

Wij waarschuwen beleggers om veranderingen aan te brengen in de beleggingsportefeuille in een poging om winst te maken of om verliezen door mogelijke veranderingen in het Amerikaanse politieke klimaat. Voor de context is het nuttig om de markten te zien als een krachtige informatieverwerkende machine. De gecombineerde impact van miljoenen beleggers die elke dag voor miljarden dollars aan transacties plaatsen, resulteert in marktprijzen die de collectieve verwachtingen van die beleggers bevatten. Dit maakt het consequent inschatten van de marktprijzen zeer moeilijk. Deze visie wordt de efficiënte markthypothese genoemd. De ontdekker ervan, Eugene Fama, werd hiervoor beloond met de Nobelprijs. 

Bovendien blijkt uit gegevens voor de aandelenmarkt die teruggaan tot 1926 dat de rendementen in de maanden waarin de presidentsverkiezingen plaatsvonden, niet zo verschillend waren van de rendementen in een andere maand. Figuur 1 toont de frequentie van de maandelijkse rendementen (uitgedrukt in stappen van 1%) voor een brede marktindex van Amerikaanse aandelen vanaf januari 1926-juni 2020. Elk horizontaal streepje staat voor een maand, en elke verticale balk geeft het cumulatieve aantal maanden weer waarvoor de rendementen binnen een bepaalde marge van 1% lagen (de hoogste balk geeft bijvoorbeeld alle maanden weer waarin de rendementen tussen 0% en 1% lagen). De blauwe en rode horizontale lijnen geven de maanden aan waarin een presidentsverkiezing werd gehouden, waarbij rood betekent dat een Republikein het Witte Huis won en blauw hetzelfde betekent voor Democraten. Deze grafiek laat zien dat de verkiezingsmaanden goed gespreid zijn over het hele scala aan uitkomsten, zonder een duidelijk patroon op basis van welke partij het presidentschap heeft gewonnen.

Conclusie

Wij zien dat veel vermogensbeheerders en grootbanken zoeken naar een verband tussen wie het Witte Huis wint en welke kant aandelen op gaan. Maar aandeelhouders investeren in bedrijven, niet in een politieke partij. En bedrijven richten zich op het bedienen van hun klanten en het helpen groeien van hun bedrijven, ongeacht wie er in het Witte Huis is.

Het nemen van investeringsbeslissingen op basis van de verkiezingsuitslag of de manier waarop investeerders denken dat ze zich zouden kunnen ontvouwen, zal waarschijnlijk niet leiden tot betrouwbare resultaten. Integendeel, het kan leiden tot kostbare fouten. Daarom is er veel meer voor te zeggen dat beleggers moeten vertrouwen op de lange termijn.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bestaat de passieve belegger wel?

Hoe zit het ook alweer? Eugene Fama ontving een Nobelprijs voor zijn efficiënte markthypothese. Deze theorie toont aan dat de meningen, visies en verwachtingen van alle marktparticipanten zijn verwerkt in de koers. …Lees verder

Arcadis: Weer een voorbeeld dat voorspellen zinloos is

Op 25 januari 2016 kwam Arcadis met financiële cijfers naar buiten. Blijkbaar vielen de cijfers tegen, want de koers van Arcadis noteert momenteel 19% lager. Al meer dan tien jaar lang waarschuwen wij beleggers voor de risico's die …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.