Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Beleggingsfondsen worden goedkoper

In een artikel op 23 februari in het FD wordt aandacht besteed aan het afschaffen van de kick back vergoeding bij beleggingsfondsen en de moegelijke gevolgen daarvan voor beleggers.

Het artikel begint met het voorbeeld van een belegger met € 40.000,-- die € 3.000,-- aan distrubutievergoeding kwijt was over een periode van 10 jaar. Dat klopt maar daarnaast heeft deze belegger ook nog eens tussen de 0,7% en 1,2%, afhankelijk van het type fonds, aan het fonds zelf betaald én als klap op de vuurpijl ook nog eens tussen de 0,5% en 1% aan de zogeheten omloopsnelheid (transacties) binnen het fonds zelf. Tel je al deze kosten bij elkaar op, dan betaalt de gemiddelde aandelenbelegger tussen de 2% à 3% aan kosten per jaar en obligatiebeleggers ongeveer de helft daarvan. In het bovenstaande voorbeeld per saldo dus eerder € 10.000,-- dan € 3.000,-- over 10 jaar . Geen wonder dat veel beleggers teleurgesteld afhaken.

En dat terwijl de oplossing heel eenvoudig is in de vorm van een breed gespreide portefeuille van indexfondsen met lage kosten (0,2% tot 0,6%) en weinig transacties (0,2%). Beleggers zouden beter af zijn als zij zich gaan realiseren dat beleggen feitelijk een saaie bezigheid is waarbij je je kosten zo laag  mogelijk dient te houden. Helaas wordt ze dat niet of te weinig verteld. Of de afschaffing van de distributievergoeding daarbij gaat helpen, is helaas nog maar de vraag.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.