Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Onze voorspellingen voor 2019

December is in onze branche de maand van de voorspellingen. Oude uitspraken van begin dit jaar worden gewogen en nieuwe uitspraken over wat 2019 ons gaat brengen moeten ons de missers snel doen laten vergeten. Wie had er tenslotte rekening gehouden met…

Wat al deze voorspellingen met elkaar gemeen hebben is dat ze volstrekt betekenisloos en onbruikbaar zijn. Sterker nog, uw portefeuille hierop inrichten kan de haalbaarheid van uw financiële doelstellingen behoorlijk schaden.

Als de financiële media eerlijk zouden zijn dan zouden de antwoorden op enkele veel gestelde vragen er ongeveer zo uit moeten zien:

Zijn aandelen overgewaardeerd?

Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat koersen beweeglijk zijn maar op langere termijn gewoon stijgen. Wat we ook weten is dat door gebruik te maken van de wetenschappelijke inzichten onze klanten overgewaardeerde aandelen mijden of sterk onderwegen. 

Waar moet ik op letten bij de voorspelling van een markt correctie?

Nergens op want die zijn er niet.

Op het nieuws hoorde ik dat small caps technisch gezien het punt van een “dead cross” naderen en dat voorspelt weinig goeds voor de markt.

Onze voorspelling is dat het negeren van het financiële nieuws één van uw goede voornemens zou moeten zijn voor 2019.

Hoe kijken jullie aan tegen technische analyse?

De enige manier om geld te verdienen met technische analyse is om er een nieuwsbrief over te publiceren.

Wat vinden jullie van Royce Tostrams en andere technisch analisten?

De kans dat Tostrams of een andere technisch analist gelijk heeft is iets kleiner dan het opgooien van een muntje. Als je wilt gokken, gooi dan liever een muntje op.

ING is positief over goud. Moet ik dat ook kopen?

Goud behoort tot de beleggingscategorie grondstoffen. Jan heeft hier een aantal jaar geleden een artikel over geschreven dat is gepubliceerd in het vakblad Financiële Planning. Zijn conclusie was dat opname van grondstoffen alleen zinvol is in portefeuilles met een hoog risico en dan nog met een aantal belangrijke kanttekeningen. Dat is voor ons genoeg reden om geen grondstoffen op te nemen. 

Zijn aandelen kwetsbaar voor nog een sterke daling de komende tijd?

Ja, dat zijn ze namelijk altijd. Alleen niemand heeft de expertise om het juiste moment vast te stellen, hoewel ze ons dat graag laten geloven.

Hoe maak ik mijn portefeuille recessie-proof?

Dat had al de eerste stap in het hele beleggingsplan moeten zijn. Een onafhankelijk adviseur kan u daarbij helpen. Staat zo’n plan eenmaal, maak dan geen onnodige aanpassingen, negeer het nieuws, negeer korte termijn schommelingen en evalueer uw portefeuille hooguit één of twee keer per jaar.

Zijn er überhaupt financiële journalisten waar jullie wel respect voor hebben?

Zeker, hier zijn er een aantal (vooral Engelstalig)

•             Larry Swedroe

•             Barry Ritholtz

•             Jason Zweig

•             Robin Powell

Wat is jullie voorspelling voor 2019?

Beleggers met een goed gespreide portefeuille met fondsen die lage kosten berekenen en die zich houden aan het financiële plan dat we voor ze gemaakt hebben, zullen het prima doen.

Wat is jullie doelstelling voor 2019?

Zorg ervoor dat het beheer van uw portefeuille net zo interessant wordt als het kijken naar verf dat opdroogt. We laten de opwinding aan anderen over.

Fijne jaarwisseling en we wensen u een mooi 2019 toe.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Herman Oeberius Kapteijn

Gedurende mijn carrière heb ik het vak beleggingsadvisering zien veranderen van advies naar kleiharde verkoop. Iets waarin ik me slecht kon vinden. Onder het mom van “als ik het mijn moeder niet zou adviseren, waarom dan wel aan mijn klanten?” ontstond er steeds meer weerstand in mijn werk. Ik had niet langer de indruk dat het belang van onze klanten nog centraal stond. Sinds ik bij De Vries Investment Services ben begonnen heb ik in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Alles staat in het teken van de cliënt, zoals het hoort.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Drie hardnekkige misverstanden waar beleggers tegenaan lopen.

Mensen die mij wat langer kennen weten inmiddels dat ik niet zoveel geef om “dit of dat”, ook niet weet of de beurs morgen of volgende week instort en dat, als ze echt willen …Lees verder

Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld 11 Fugro

Bij beleggen zijn er twee groepen beleggers. De eerste groep is van mening dat het mogelijk moet zijn om de markt te verslaan. Deze beleggers gebruiken fundamentele - of technische analyse om te bepalen of een bepaald aandeel gekocht …Lees verder

Onrust op de financiële markten

  Als koersen dalen dan heeft onderzoek aangetoond dat beleggers de neiging hebben deze dalingen in de toekomst te projecteren. En naarmate de dalingen groter worden, wordt de paniek ook groter, zeker als deze weken …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.