Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Correctie en 'bear-markets'. Wat is onze mening?

‘Extreme nervositeit heerst op beurzen, belegger doet financiële sector in de uitverkoop’. Zo staat op de voorpagina van het FD te lezen.
Sinds april 2015 zijn de koersen wereldwijd met ca. 20% gedaald. We kunnen ons goed voorstellen dat beleggers onzeker worden en zich afvragen wat ze het beste kunnen doen. Het doel van dit artikel is dan ook om het huidige negatieve sentiment in een historisch perspectief te plaatsen.

Als koersen vanaf het hoogtepunt met meer dan 10% dalen wordt dit vaak een ‘correctie’ genoemd. Bij dalingen met meer dan 20% wordt er gesproken over een ‘bear-market’.

Koersdalingen komen geregeld voor en zijn heel normaal

Als we naar de historie kijken, dan zien we dat correcties en ‘bear-markets’ geregeld voorkomen. Sinds 1980 hebben er maar liefst 12 correcties en 7 ‘bear-markets’ plaatsgevonden. Gemiddeld eens in de twee jaar worden beleggers geconfronteerd met een dergelijke daling die maar al te vaak veel aandacht krijgt in de media.

De afgelopen 36 jaar is er in ongeveer 30% van alle handelsdagen sprake van een correctie of ‘bear-market’.  Als we nog verder teruggaan in de tijd en we bestuderen de S&P index sinds 1928 dan constateren we dat er in 40% van alle handelsdagen sprake is van een correctie of ‘bear-market’. Over deze periode bedraagt het gemiddeld jaarrendement ongeveer 10%, wat aanzienlijk beter is dan het rendement van veilige beleggingen, zoals obligaties en spaargeld.

We hebben al eerder aangegeven dat als een belegger dit hoge(re) rendement wenst te realiseren de belegger het bijbehorende risico dient te accepteren. In dit soort periodes wordt duidelijk over welk risico we het hebben. Aandelenkoersen kunnen op korte termijn, soms heftige, koersdalingen ondergaan. Dat is de prijs die beleggers dienen te betalen voor het uiteindelijk superieure rendement dat aandelen opleveren.

Soort daling Aantal Gemiddeld daling Gemiddeld # dagen van top tot bodem Gemiddeld # dagen tot herstel
Correctie 12 -13,70% 87 dagen 121 dagen
Bear-market 7 -33,40% 373 dagen 798 dagen

De mate van daling en periode variëren

Sommige correcties zijn mild, andere duren langer. De tijd dat het de financiële markten kost om de koersen te doen herstellen is ook nimmer hetzelfde en is feitelijk onvoorspelbaar. We hebben wat feiten voor u uitgezocht:

•    Het gemiddeld aantal dagen vanaf het begin van een correctie tot het dieptepunt bedroeg 87 dagen. De snelste daling bedroeg 28 dagen, de langzaamste bedroeg 124 dagen;
•    Het gemiddelde aantal dagen voor het herstel bedroeg 121 dagen. Het snelste herstel bedroeg 28 dagen, het langzaamste herstel bedroeg 124 dagen.

‘Bear-markets’ doen er vaak langer over om de bodem te bereiken en ook het herstel duurt langer.

•    Het gemiddeld aantal dagen vanaf het begin van een correctie tot het dieptepunt bedroeg 373 dagen. De snelste daling bedroeg 60 dagen, de langzaamste bedroeg 926 dagen;
•    Het gemiddelde aantal dagen voor het herstel bedroeg 798 dagen. Het snelste herstel bedroeg 85 dagen, het langzaamste herstel bedroeg 1.928 dagen.

Verrassend en onvermijdelijk

De vette koppen in de media die voorbij komen bij elke correctie of ‘bear-market’  doen vermoeden dat elke daling door beleggers als ronduit schokkend wordt ervaren. Tot op zekere hoogte is dat waar. Gedurende elke correctie of ‘bear-market’  is er sprake van een soort katalysator dat de koersdalingen in gang lijkt te zetten. Bij de huidige daling is dat de afkoelende Chinese economie, de lage olieprijs en wellicht de komende economische recessie. Zo heeft elke daling zijn specifieke redenen die telkenmale breed in de media wordt uitgemeten. Maar al te vaak heeft nagenoeg niemand deze specifieke oorzaken vooraf weten te voorspellen. Dat is een belangrijke constatering. Het zorgt er namelijk voor dat koersdalingen onvoorspelbaar zijn en dus onvermijdelijk zijn. De geschiedenis toont echter aan dat dergelijke periodes uiteindelijk voorbij gaan al in het totaal onzeker of we nu de bodem al hebben bereikt en hoelang het gaat duren voordat de koersen weer volledig hersteld zijn.

Een analyse van eerdere correctie en ‘bear-markets’  leren ons echter dat geduld en discipline om stug vol te houden aan het gewenste portefeuillerisico de verstandigste reactie van beleggers is. De historie heeft aangetoond dat belegger door de tijd heen zijn beloond voor het nemen van risico door in aandelen te beleggen. De beloning bestaat uit een hoger rendement dan het rendement van obligaties en spaargeld. Binnen de beleggingsportefeuille zorgen de obligaties ervoor dat het totale portefeuille risico optimaal past bij de doelstelling en de persoonlijke risico tolerantie.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Sterk dalende koersen in januari. Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

Sinds december daalde de AEX-index met maar liefst 12,50%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services met dit soort dalingen omgaan. De laatste maanden is er veel onrust op de …Lees verder

Dalende aandelenkoersen: wat moet beleggers doen?

In een kleine twee weken zijn de aandelenkoersen in een vrije val geraakt. Zo daalde de Nederlandse AEX-index met maar liefst 15%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services …Lees verder

Dalende koersen: Wat moeten beleggers doen?

Het zal beleggers niet zijn ontgaan. Aandelenkoersen zijn al sinds december 2014 aan het dalen en met name aan het begin van 2016 lijken de koersdalingen te versnellen. Wat moet een belegger doen? Om de dalingen in perspectief te …Lees verder

Grexit of niet? Wat moet een belegger doen?

Bloedbad op de beurzen. Ravage op Europese financiële markten. Dit zijn slechts enkele nieuwskoppen die we maandagmorgen 29 juni in de media lezen. De vraag die beleggers zich nu wellicht zouden kunnen stellen is " wat moet ik …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.