Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Dalende koersen: Wat moeten beleggers doen?

Het zal beleggers niet zijn ontgaan. Aandelenkoersen zijn al sinds december 2014 aan het dalen en met name aan het begin van 2016 lijken de koersdalingen te versnellen. Wat moet een belegger doen?

Om de dalingen in perspectief te plaatsen vindt u hieronder enkele feiten over de financiële markten:

Aandelenkoersen stijgen niet continue in waarde. Het komt geregeld voor dat aandelenkoersen in waarde dalen. Gemiddeld om het jaar vindt er een daling plaats van meer dan 10%.

drawdowns

Kijk bijvoorbeeld eens naar bovenstaande grafiek. Deze grafiek laat voor de Amerikaanse S&P index de sterkste daling van een gegeven jaar zien. Eigenlijk komt het zelden voor dat er een beursjaar is waar de aandelenkoersen niet sterk in waarde dalen. Ze horen er gewoon bij. Als aandelen niet zo sterk in waarde zouden fluctueren dan zouden het geen risicovolle beleggingen zijn en dus ook geen hoog verwacht rendement hebben!

drawdowns II

Hierboven hebben we een tabel opgenomen dat aangeeft in hoeveel procent van de jaren er een sterke daling plaatsvind. Zo is in 16,9% van de jaren er een daling geweest van meer dan 20%. Een verstandige belegger accepteert dit en is hier op voorbereid.

Koersdalingen zijn de natuurlijke uitkomst van het gedrag van miljoenen beleggers die actief reageren op nieuws. Dat neemt niet weg dat zelfs de meest doorgewinterde belegger nerveus wordt van sterke koersdalingen. Dat kan ook niet anders. Dat wordt veroorzaakt door ons brein. Koersdalingen zorgen ervoor dat in ons brein de amygdala wordt gestimuleerd. En juist dit veroorzaakt een angstig gevoel. Dit orgaan wordt nog meer geprikkeld omdat dalende koersen gepaard gaat met slecht nieuws in de media. Of het nu de afzwakkende Chinese economie is of een kredietcrisis, de media is continue op zoek om een reden te vinden waarom koersen zijn gedaald.

Koersdalingen zijn (helaas) niet vooraf te voorspellen. Als het zo gemakkelijk zou zijn, dan zou elke belegger vooraf zijn aandelen verkocht hebben. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat beleggers die het proberen uiteindelijk een veel slechter rendement realiseren.

Sinds 1970 heeft de MSCI World Index vele hoogte- en dieptepunten gekend. Het allerhoogste jaarrendement was 47% (in 1999), het laagste jaarrendement was -37% (in 2008). In maar liefst 13 van de 45 jaren werd het beursjaar met verlies afgesloten. In 5 jaar was het verlies groter dan 20%. Ondanks al die sterke koersdalingen die dus onvermijdelijk zijn was het gemiddelde jaarrendement maar liefst 8% per jaar.

Om het gemiddelde rendement dat de financiële markten beleggers bieden ook daadwerkelijk te realiseren dient een belegger continue belegd te zijn en de sterke koersbewegingen negeren. Een verstandige belegger accepteert dat koersen ook zullen dalen en dat dit noodzakelijk is om uiteindelijk het vermogen te zien groeien.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dalende aandelenkoersen: wat moet beleggers doen?

In een kleine twee weken zijn de aandelenkoersen in een vrije val geraakt. Zo daalde de Nederlandse AEX-index met maar liefst 15%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services …Lees verder

Grexit of niet? Wat moet een belegger doen?

Bloedbad op de beurzen. Ravage op Europese financiële markten. Dit zijn slechts enkele nieuwskoppen die we maandagmorgen 29 juni in de media lezen. De vraag die beleggers zich nu wellicht zouden kunnen stellen is " wat moet ik …Lees verder

Correctie en 'bear-markets'. Wat is onze mening?

‘Extreme nervositeit heerst op beurzen, belegger doet financiële sector in de uitverkoop’. Zo staat op de voorpagina van het FD te lezen. Sinds april 2015 zijn de koersen wereldwijd met ca. 20% gedaald. We kunnen ons goed …Lees verder

Sterk dalende koersen in januari. Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

Sinds december daalde de AEX-index met maar liefst 12,50%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services met dit soort dalingen omgaan. De laatste maanden is er veel onrust op de …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.