Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Dalende koersen? Ze zijn noodzakelijk voor een goed rendement

Veel beleggers en professionals gaan verkeerd om met koersdalingen. Wij laten zien dat koersdalingen een belangrijk onderdeel zijn van een goed functionerende markt en voor beleggers zelfs noodzakelijk zijn om uiteindelijk een fraai rendement te realiseren.

Menig particuliere belegger en helaas ook menig professionele belegger vinden koersdalingen onacceptabel. Zij proberen dan ook alles om te proberen een koersdaling voor te zijn. Ik zal u proberen uit te leggen dat koersdalingen een noodzakelijk en onmisbaar onderdeel zijn voor beleggers om uiteindelijk een mooi rendement te kunnen realiseren. Koersdalingen zijn hierbij van essentieel belang en vormen daarom ook een normaal onderdeel van een goed functionerende markt.

Maar laten we beginnen met het begin. Aandelen hebben een hoger verwacht rendement dan sparen en obligaties. Dit extra rendement wordt de risico-premie genoemd. In gemiddeld 33% van de jaren is de risico-premie negatief. Dat betekent dat sparen een beter rendement heeft opgeleverd. Juist vanwege dit risico worden beleggers door de tijd heen beloond met extra rendement in vergelijking met een spaarrekening.

Stel nu voor dat aandelen nimmer in koers konden dalen. Dat zou betekenen dat een belegging in aandelen risicoloos zou zijn! Bij een risicoloze belegging hoort een verwacht rendement dat gelijk is aan vergelijkbare risicoloze beleggingen zoals sparen en zeer veilige obligaties. Dat betekent dat aandelen af en toe (flink) in koers moeten dalen, anders zou er geen sprake meer zijn van een positieve risicopremie.

Aandelen schommelen daarom flink in waarde. Kijk maar eens goed naar de maandrendementen van de MSCI All Country World Index.

MSCI ACWI

Het gemiddeld rendement van de MSCI All Country World Index bedraagt sinds 1988 9,36% per jaar. In 39,3% Van alle maanden was het maandrendement negatief en soms behoorlijk negatief. Soms zitten er jaren tussen waarbij de koersen op maandbasis behoorlijk daalden. Neem bijvoorbeeld het jaar 1997. In de maanden augustus en oktober daalden de koersen met meer dan 8%. Het rendement over dat bedroeg uiteindelijk maar liefst 34,53%. Zo zijn er veel meer vergelijkbare jaren aan te wijzen.

Een belegger die begin 1988 € 10.000,- had belegd zou nu € 72.989,- aan vermogen hebben opgebouwd. En dit in een tijdsperiode met twee zeer grote correcties. Als deze belegger er ook nog voor had gekozen om zijn vermogen bloot te stellen aan de factoren waarde en small, zou het zelfs nog meer zijn geweest.

Conclusie

Koersdalingen zijn noodzakelijk voor het realiseren van een goed rendement. Beleggers doen er wijs aan zich niet gek te laten maken door de media of zogenaamde professionals die beweren koersdalingen vooraf te kunnen voorspellen. Het is een bewijs dat markten goed werken en als markten goed werken dan zorgen de markten ervoor dat beleggers worden beloond voor het blootstellen van het vermogen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Welk fonds zou u kiezen?

Stel je drie verschillende beleggingsfondsen voor. De afgelopen drie jaar heeft fonds A een fantastisch rendement gerealiseerd, het rendement van fonds B was marktconform en het rendement van fonds C viel ronduit tegen. Welk fonds zal …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.