Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De aanhouder wint

Vaak wordt er gezegd dat de sleutel tot succes, in het nastreven van uw doel, afhangt van uw vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Maar het succes hangt ook af of het doel dat u voor ogen hebt wel vol te houden is. En juist het managen van dit soort spanning is de taak van een adviseur.

Neem bijvoorbeeld een volslanke man van middelbare leeftijd die, geïnspireerd door het indrukwekkende gewichtsverlies van een collega, besluit hetzelfde programma te volgen. Het is een streng crashdieet, waarbij hij slechts een minimaal aantal calorieën mag consumeren. Daarbij staan intense fietstrainingen en hardloopsessies in de vroege ochtend op het programma.

U kunt al raden wat er gebeurt. Deze persoon houdt het crashdieet amper één week vol en valt snel terug in zijn oude, passieve levenswijze en ongezond dieet gevuld met kant-en-klaar maaltijden en calorierijke frisdranken.

Waarschijnlijk zou het anders gelopen zijn als hij eerst advies had ingewonnen en rustig zijn dieetprogramma had opgebouwd met een aangepast schema. Bijvoorbeeld door de hardloopsessies in te ruilen voor verkwikkende wandelingen, en een caloriearm dieet met een gezond en gebalanceerd dieet. De kilo’s zouden er wellicht niet zo snel vanaf vliegen, maar hij zou een betere slagingskans gehad hebben om op lange termijn zijn doel te bereiken.

Voor beleggers gelden dezelfde principes. U kunt jaloers zijn op kennissen die grootspreken over hun beleggingssuccessen die zij hebben geboekt met gewaagde beleggingsstrategieën, maar dat betekent niet dat die strategieën ook voor u de juiste keuze zijn. Zij vertellen u vast niet alle details, bijvoorbeeld hoe zij gespannen de koersschommelingen op de voet volgden en daardoor slapeloze nachten ondervonden.

Net zoals hardloopsessies in de vroege ochtend niet voor iedereen een succes zijn, is ook niet iedereen in de wieg gelegd voor zenuwslopende beleggingen. Er zijn maar weinig mensen die hun doel bereiken op eigen doorzettingsvermogen, zonder begeleiding van een personal trainer of financieel adviseur.

Anderzijds zult u bij het realiseren van uw lange termijn doel soms enig ongemak moeten accepteren op de korte termijn. De kunst is om de drang om uw doel op lange termijn te bereiken te balanceren met de ongemakken van nu. Vaak kunt u de balans vinden door middel van een compromis. Met andere woorden, accepteer de tijdelijke onrust of stel uw doelen bij.

Het punt is dat u keuzes heeft. En het is de taak van een beleggingsadviseur om u duidelijk te maken wat uw keuzes zijn. Zo kan een adviseur u helpen bij het verhelderen van de mogelijkheden en prioriteiten te stellen om uw doel te bereiken. Wat is belangrijker: de jaarlijkse reis met het gezin of het spaarpotje voor de studies van uw kinderen? Misschien hoeft u dat spaarpotje niet aan te spreken als u het luxe vakantieresort in een exotisch oord inruilt voor een kampeervakantie in eigen land?

Vergelijk het met de personal trainer van onze volslanke man, uit ons voorbeeld eerder. Waarschijnlijk zal hij hem ook niet meteen voorstellen om een marathon te lopen of om zijn lichaamsgewicht in amper zes maanden tijd te halveren. Het is de taak van de personal trainer, of adviseur, om uw verwachtingen te sturen en ervoor te zorgen dat de doelen die u nastreeft niet botsen met alle andere zaken die u wilt bereiken in uw leven.

Een adviseur kan ook inschatten hoeveel risico u kunt dragen. Wij zijn niet allemaal belust op spanning en sensatie. En daar is niets mis mee.

Een portefeuille die goed werkt voor de één, is misschien helemaal niet de juiste keuze voor een ander. De omstandigheden, risicobereidheid en het doel zijn immers voor iedereen anders. Een beleggingsplan opstellen is maatwerk.

Een derde manier waarop een adviseur u kan helpen is als begeleider van veranderingen in uw leven. Onze levens veranderen voortdurend. Wij veranderen wellicht van baan, ons inkomen verandert, er kunnen zich nieuwe verantwoordelijkheden in ons leven voordoen - zoals kinderen, een hypotheek of de zorg voor bejaarde ouders - wij kunnen verhuizen naar een andere stad of een ander land, etc. Niets blijft eeuwig hetzelfde, en dat zou ook moeten gelden voor elk beleggingsplan.

Mensen hebben dus niet alleen andere doelen, de doelen van elke persoon veranderen ook nog eens op een voor iedereen unieke manier tijdens het leven. Het realiseren van deze doelen vereist een gedetailleerd en realistisch plan, en een oprechte vastberadenheid om dit plan te blijven volgen. Sommige mensen gaan voor een triatlon wanneer zij jong en fit zijn. Maar wanneer zij ouder worden, moeten zij het misschien houden bij een voorzichtiger programma van stretchoefeningen en wandelingen.

U kunt het natuurlijk allemaal zelf proberen. Maar het is veel eenvoudiger als u iemand hebt die u scherp houdt en de discipline bewaakt, en die u helpt uw koers bij te stellen wanneer de omstandigheden van het leven dat vereisen.

Dat is doorzetten!

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Gerelateerde artikelen

Geduld is vaak een schone zaak

Financiële markten kunnen beleggers soms zware tijden geven. Dat is momenteel aan de orde. Het lijkt erop dat de Chinese economie aan het afzwakken is en deze onzekerheid maakt beleggers zeer nerveus. Alhoewel dalende koersen in de …Lees verder

Negeer de ruis

Marktdeelnemers gaan wel vaker twijfelen aan hun beleggingen, zoals een greep uit de talloze krantenkoppen van het ‘verloren decennium’  laat zien. • Mei 1999: Dow Jones Industrial Average sluit voor …Lees verder

Discipline: zeer belangrijk voor een succesvolle beleggingservaring

Discipline is één van de belangrijkste eigenschappen voor een succesvolle beleggingservaring. Dat lijkt eenvoudig maar dat is het in de praktijk allerminst. Ik zal dit aan de hand van een voorbeeld laten zien. Zoals ondertussen wel …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.