Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De geschiedenis herhaalt zich

Vele jaren heb ik mijn kinderen naar de basischool gebracht. En opgehaald uiteraard. In die vele jaren heb ik menig rage voorbij zien komen. Van Silly Bandz tot loombandjes. En wat hebben we een geld uitgegeven aan Pokemonkaartjes. Wellicht herkent u dit? Je kind's grootste wens is om in het bezit te zijn van het product dat hoort bij de nieuwste rage. Vervolgens speelt het er enkele maanden mee om vervolgens het nimmer meer op te pakken.

In de beleggingsindustrie gaat het net zo. De marketingmachines van grote financiële instellingen draaien op volle toeren om continue nieuwe beleggingskansen aan te bevelen, zoals ETF's die beleggen in electrische voertuigen en ondersteunende techniek en ETF's die beleggen in de cloud? Wat dacht u van beleggen in de FAANG-aandelen? Of zeer recent beleggen in marihuna? 

Wat nu populair is, is dat weldra niet meer!

Als we kijken naar de afgelopen decennia dan hebben we talloze rages voorbij zien komen. Aan het begin van de jaren '90 werd u wellicht geadviseerd om te beleggen in de "Asian Tigers". Hier vielen de landen Hong Kong, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan onder. Een decennium later waren het de 'BRIC' landen die u een gouden toekomst zouden bezorgen. Weer wat jaren later stond alles in het teken van de 'nieuwe economie'. Alles wat ook maar te maken had met internet, IT en Telecom moest u hebben. Beleggingsfondsen schoten als paddestoelen uit de grond om u te verleiden. Nadat deze zeepbel was doorgeprikt kregen we de 130/30 fondsen die gebruikt maakte van leverage (beleggen met geleend geld). In de periode net voor de financiële crisis kregen we ingewikkelde beleggingsstructuren, zoals CDO's en 'liquid alternatives'. Ik heb in de praktijk gezien hoeveel geld beleggers hebben verloren door hier in te beleggen. En nu, ik noemde het al, zijn wederom andere buitengewoon kansrijke beleggingsmogelijkheden. 

De fondsenbegraafplaats ligt aardig vol

Het zal u niet verbazen dat het merendeel van de fondsen die inspelen op trends niet meer bestaan. Ze zijn ter ziele gegaan en zijn nu te vinden op de fondsenbegraafplaats. Wist u bijvoorbeeld dat na een periode van 15 jaren ongeveer 50% van de aandelenfondsen terug te vinden is op de begraafplaats? De eigenaren van deze fondsen achterlatend met vaak torenhoge verliezen. 

De check voor nieuwe beleggingskansen

Stel dat u een nieuwe beleggingskans krijgt geadviseerd. Ik heb een korte checklist gemaakt die u helpt bij het nemen van een beslissing:

  1. Welke strategie biedt de nieuwe beleggingskans die nu nog niet in uw beleggingsportefeuille is geïmplementeerd?
  2. Als de strategie niet in mijn beleggingsportefeuille is geïmplementeerd, is er een gerechtvaardigd om te verwachten dat opname ervan leidt tot een hoger verwacht rendement, een lager portefeuille risico en helpt mij dit bij het realiseren van mijn beleggingsdoelstellingen?
  3. Voel ik mij comfortabel met de mogelijke beleggingsuitkomsten van deze nieuwe beleggingsmogelijkheid?

Conclusie

De geschiedenis herhaalt zich. Beleggers zullen altijd nieuwe, zeer kansrijke beleggingsmogelijkheden worden aangeboden. Echter beleggers die kiezen voor de lange termijn en een gedisciplineerde beleggingsaanpak die haar wortels vindt in wetenschappelijk onderzoek, hebben de beste kans op het realiseren van hun beleggingsdoelstellingen. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Actively Managed Funds and Earnings News: Evidence from Trade-Level Data

"Beschikken fondsbeheerder nu wel of niet over 'skills'?" Recent onderzoek door de Amerikaanse onderzoekers Charles Lee en Christina Zhu laat hun licht hierover schijnen. Hun onderzoek ging vooral over de vraag hoe fondsbeheerders handelen op het …Lees verder

ESMA Annual Statistical Report Performance and costs of retail investment products in the EU

Passieve aandelenfondsen presteren consistent beter dan actief beheerde beleggingsfondsen. Deze duidelijke conclusie wordt getrokken door de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA), In haar in 2019 gepubliceerde rapport in 2019 wordt …Lees verder

The Performance and Persistence of Individual Investors: Rational Agents of Tulip Maniacs?

Rob (R.M.M.J.) Bauer is Professor of Finance en verbonden aan de universiteit van Maastricht. Tevens is Bauer director of the European Centre for Corporate Engagement (ECCE). Mathijs Cosemans is een Associate Professor of Finance aan de RSM …Lees verder

Why Indexing Works

De onderzoekers ontwikkelden een aandelenselectiemodel om uit te leggen waarom actieve aandelenbeheerders doorgaans slechter presteren dan een referentie-index. Zij motiveren hun model met de empirische observatie dat de best presterende aandelen …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.