Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De Gouden Stier wordt uitgereikt. Wat moet een verstandige belegger doen met de winnaars?

Al maanden lang wordt er in de media aandacht aan geschonken; De oscars van de beleggingswereld worden uitgereikt.  Een belegger zou zich de volgende mening kunnen vormen: " Als het om mijn eigen geld gaat, dan wil ik uiteraard het beste van het beste. Ik stop mijn vermogen in het winnende beleggingsfonds of kies de allerbeste vermogensbeheerder. Dan is mijn kans op succes maximaal".

Het feit dat een belegger zich deze mening kan vormen is begrijpelijk. Het klinkt ook erg logisch. Een vakman met een hoge opleiding en veel ervaring die continue de beurs in de gaten houdt en kansen weet te benutten zodat ik meer vermogen opbouw, dat lijkt een realistisch uitgangspunt, nietwaar?

Om maar gelijk onze mening te geven, de Gouden Stier is niet anders dan een mediagedrocht. Het is bedoeld als marketingtool. We zeggen dit uiteraard niet voor niets. We hebben de afgelopen jaren al zoveel teleurgestelde beleggers gesproken die de belofte van een winnende vermogensbeheerder of winnend beleggingsfonds hebben geloofd.

Enkele voorbeelden

In 2008 ontving Rolf Stout een Gouden Stier voor zijn kwaliteiten. Op dat moment was Rolf Stout de fondsmanager van Fortis OBAM en beloonde Morningstar dit fonds met 5 sterren en de titel beleggingsfonds van het jaar 2008. Een belegger die voor deze ' kwaliteiten'  koos, kwam van een koude kermis thuis. Sinds die periode was Obam een sterke underperformer en heeft Rolf Stout besloten afscheid te nemen. Morningstar heeft nu nog maar 1 ster over voor dit ' winnende'  beleggingsfonds.

In hetzelfde jaar won Homburg de Gouden Stier voor de allerbeste vastgoedbelegger. Een belegger die van mening was dat dit een goede beleggingskeuze zou zijn is nu zijn geld volledig kwijt.

In 2010 won Alex mijn zijn ' unieke'  beleggingsmethodiek de Gouden Stier als allerbeste vermogensbeheerder. Een belegger die van mening was dat deze partij het beste in staat zou zijn om zijn financiële doelstellingen te realiseren kwam wederom van een koude kermis thuis. Na al vele jaren ondermaats gepresteerd te hebben, verloor Alex in 2014 veel geld voor haar cliënten en dat is een behoorlijk positief beleggingsjaar. De slogan ' wij stappen even uit als we het niet vertrouwen'  kreeg zo een totaal andere lading. Blijkbaar zijn koersen niet te voorspellen.

Nagenoeg elk jaar valt Martine Hafkamp (Finessa) in de prijzen als de allerbeste beleggingsexpert. Recent hebben we de rendementen van haar bestudeerd en zijn niet erg onder de indruk.

In aanmerking voor het allerbeste beleggingsfonds komt W.P. Stewart. We hebben de rendementen sinds 1999 berekend en dan blijkt dit uit te komen op 6,36%. Als we dit afzetten tegen het rendement van ons model 100, dat 8,79% per jaar heeft opgeleverd, zijn we wederom niet erg onder de indruk. Waar we overigens wel erg van onder de indruk zijn is de managementvergoeding. Die bedraagt namelijk 1,75% per jaar. Blijkbaar mag een ' high conviction'  wel wat kosten. Daar kunnen de sponsorkosten eenvoudig van betaald worden.

Het verbaast ons overigens ook dat een partij als beleggingsmatch, dat totaal onafhankelijk beleggingsondernemingen met elkaar vergelijkt, zich heeft verbonden aan dit fenomeen. In onze ogen dient een echt onafhankelijke partij zich afzijdig te houden.

Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Zowel sponsor als genomineerd

We vinden het erg eigenaardig dat een sponsor ook in aanmerking komt voor een award. Zo zijn Care IS Vermogensbeheer en IVM Caring Capital zowel sponsor als genomineerd in de categorie beste vermogensbeheerder.

Het allergoedkoopste sponsorcontract bedraagt € 5.995,-, oplopend tot bijna € 9.000,-. Een belegger dient zich af te vragen wie dit betaalt? Dat zijn uiteraard de klanten van de betreffende beleggingsonderneming. Voor een belegger betekent dit hogere kosten en dus een lager rendement. Een beleggingsonderneming die haar cliënten echt centraal zet, zal dus nimmer meedoen met een dergelijke sponsoractie.

Dat betekent ook gelijk dat de kans dat een echt goede beleggingsonderneming de prijs gaat winnen niet erg groot is.

Onze conclusie

Beleggers dienen zich te realiseren dat de Gouden Stier een door de sector georganiseerde show is. Het is opvallend hoe vaak dezelfde partijen geselecteerd worden waarvan wij weten dat de prestaties ondermaats zijn. Of het nu gaat om de beste beleggingsexpert, de allerbeste vermogensbeheerder of het allerbeste beleggingsfonds, als de belegger zich maar realiseert dat de Gouden Stier een prachtig voorbeeld is van hoe de beleggingsindustrie probeert u te misleiden, dan hebben wij onze taak voldaan.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beleggers blijven achter de feiten aanlopen

Recent heeft Dalbar de studie naar het beleggingsjaar 2015 afgerond. Het resultaat is (wederom) dat de gemiddelde belegger een aanzienlijk lager rendement realiseert dan de fondsen waarin zij beleggen, laat staan het …Lees verder

NN mixfondsen beloond met topprijzen

Met grote letters staat het te lezen. NN heeft ook dit jaar veel beleggingsprijzen gewonnen. Voordat u besluit deze fondsen aan te kopen, adviseren wij u dit artikel goed door te nemen. Stel dat u de volgende reclame …Lees verder

How Active Management Survives

J.B. Heaton en Ginger Pennington (verbonden aan de Northwestern University, Department of Psychology). Waarom kiezen beleggers voor actief beheer terwijl alle onderzoeken aantonen dat passief beleggen betere rendementen laat zien? In …Lees verder

Correctie en 'bear-markets'. Wat is onze mening?

‘Extreme nervositeit heerst op beurzen, belegger doet financiële sector in de uitverkoop’. Zo staat op de voorpagina van het FD te lezen. Sinds april 2015 zijn de koersen wereldwijd met ca. 20% gedaald. We kunnen ons goed …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.