Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De mythe van de Analist deel IV

Onderneming A is ondergewaardeerd. Echter onze ervaren analisten zijn van mening dat dit aandeel een absolute koop is. Zo ziet een dergelijke boodschap aan beleggers vaak uit. Maar hoe betrouwbaar zijn de voorspellingen van analisten eigenlijk?

Al sinds 2005 vertellen we beleggers dezelfde boodschap. Een boodschap die gebaseerd op de conclusies van talloze onderzoeken maar ook door de gesprekken die we hebben gevoerd met beleggers. De boodschap is dat beleggen in individuele aandelen zeer onverstandig is en dat analisten niet in staat zijn om 'winnende' aandelen vooraf te selecteren.

Een voorbeeld uit de praktijk: TomTom

Op 17 juli gaf ABN AMRO een kopen advies af voor TomTom. ING volgde een dag later evenals andere analisten van bekende zakenbanken. Blijkbaar hadden de heren analisten valide argumenten om een dergelijk koopadvies af te geven. Een belegger die op basis hiervan zou besluiten aandelen TomTom aan te kopen zou ergens rond de € 7,50 betaald hebben. 

Het aandeel verloor in de ochtendhandel van 18 september meer dan een kwart van zijn beurswaarde en beleefde de grootste koersdreun sinds 2011. Analisten wezen naar een samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google-moederbedrijf Alphabet. Ze gaan het Android-systeem van de Amerikaanse techgigant inbouwen in de dashboards. Dat is volgens kenners een zware klap voor de Nederlandse navigatiedienstverlener.

Het gaat om een meerjarige samenwerkingsovereenkomst, waarvan geen financiële details zijn gemeld. De systemen zullen draaien op Google's besturingssysteem Android, waardoor diensten als Google Maps, Google Assistent en de Google Play Store ook beschikbaar worden in de auto's.

Voor beleggers die vertrouwden op de analisten een hard gelach. Het is een voorbeeld dat analisten niet kunnen voorspellen!

Beleggen in individuele aandelen is zeer gevaarlijk

Beleggen in individuele ondernemingen is zeer gevaarlijk. Het zorgt er namelijk voor dat er niet-specifiek risico in de portefeuille wordt opgenomen. Dit is risico dat eenvoudig te vermijden is door te spreiden. Niet-specifiek risico verhoogt niet het verwacht rendement maar resulteert in een hoger risico.

De allerhoogste spreiding bij De Vries Investment Services

Om elke vorm van risico die niet resulteert in een verbetering van de rendements-risico karakteristieken te bannen uit de beleggingsportefeuilles van onze cliënten, beleggen wij in meer dan 12.000 verschillende ondernemingen. Dit levert de meest optimale portefeuilles op.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kunnen analisten voorspellen?

Sinds onze oprichting hebben we talloze voorbeelden gegeven hoe analisten de plank volledig misslaan. Enkele eerder gegeven voorbeelden hadden betrekking op SBM Offshore, TomTom, PostNL, …Lees verder

Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld 11 Fugro

Bij beleggen zijn er twee groepen beleggers. De eerste groep is van mening dat het mogelijk moet zijn om de markt te verslaan. Deze beleggers gebruiken fundamentele - of technische analyse om te bepalen of een bepaald aandeel gekocht …Lees verder

Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld 9

Bij beleggen zijn er twee groepen beleggers. De eerste groep is van mening dat het mogelijk moet zijn om de markt te verslaan. Deze beleggers gebruiken fundamentele - of technische analyse om te bepalen of een …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.