Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De onzinnige rol van de media

Beleggen op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten. We noemen dit ‘evidenced-based’ beleggen en dit biedt onze cliënten de allerbeste beleggingservaring. We zien het als onze taak om relevante wetenschappelijke beleggingsinformatie te delen.

In dit artikel gaan we dieper in op de functie van de media. Het doel van de media is het verdienen van geld. Dat kan alleen bereikt worden door zoveel mogelijk lezers te trekken. Het middel is om opvallende koppen te gebruiken. Dagelijks worden het publiek verleid om dergelijke artikelen te lezen.

Enkele recente voorbeelden zijn:

Verlies van meer dan 10 procent: 37 redenen om niet te beleggen

Op 28 augustus 2016 werd een artikel met deze kop op rtlz.nl geplaatst. Wat schrijft RTLZ? “Beleggen blijkt dit jaar nog best moeilijk in Nederland. Als je toevallig de verkeerde keuzes hebt gemaakt en in de verkeerde aandelen bent gestapt, dan word je flink afgestraft”.

Vervolgens wordt er een lijst weergegeven van aandelen die in 2016 flink in waarde zijn gedaald. Je zou als belegger al snel kunnen denken dat 2016 een rampjaar is. Niets is minder waar. Zo heeft onze modelportefeuille 100 een positief rendement in 2016 opgeleverd van 4,45%.

Maar er staat meer entertainment te lezen op deze financiële site. Op werd op 13 juli het artikel ‘Voor beleggers is het alles of niets’ geplaatst. Zo begint het artikel met “Beleggen is een moeilijk vak. Wie belegt op de Amsterdamse beurs moet dit jaar goed uitkijken met het kiezen van hun favoriete fondsen. Terwijl de beurs zelf gemiddeld op een kleine plus staat, kan het zijn dat ze zelf met hun eigen beleggingen op min 10, min 20 of zelfs min 30 procent staan”. Volgens de in Nederlandse aandelen gespecialiseerde beursanalist Corné van Zeijl van Actiam moet je dit jaar echt de winnaars hebben.

Tsja, zo lusten we er nog wel een paar. Alsof het vooraf mogelijk zou zijn om de winnende aandelen te kunnen selecteren. Wetenschappelijk onderzoek is daar erg duidelijk over. Het is zinloos om dit te proberen. Wat onderzoek aantoont is dat beleggen in individuele aandelen onnodig veel risico oplevert. Dat is de enige juiste conclusie die uit dergelijke artikelen kan worden getrokken. Dergelijke risico’s zijn eenvoudig te vermijden. ‘Hoe?’ Door spreiding aan te brengen. Dat is de reden dat onze portefeuille meer dan 12.000 individuele aandelen bevatten.

Financieel entertainment is geen beleggingsadvies

Verstandige beleggers kunnen dergelijke sites maar het beste mijden. Het is financieel entertainment, niets meer of minder.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.