Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De opkomst van 'smart beta'

Hoe smart is "smart beta " nu in de praktijk? Gaat het hier om slim beleggen of is het uiteindelijk gewoon slimme marketing?

De beleggersindustrie staat bekend om haar vermogen beleggers te verleiden met 'nieuwe' beleggingsmethodieken die een superieure rendementsverwachting. We zien ook deze keer dat beleggers massaal vallen voor deze nieuwe verleidingen. De nieuwste trend wordt 'smart beta' genoemd. Had tot een jaar geleden nog niemand gehoord van deze term, momenteel is deze beleggingsterm 'hot'.

"Slim beleggen, dat wil toch elke belegger?" Omdat wij het als onze taak zien beleggers inzicht te geven over de werking van de financiële markten, zullen wij uitleggen wat deze term betekent.

Nobelprijswinnaar William Sharpe introduceerde de term 'beta' al in de jaren '60. Beta heeft betrekking op het risico van de aandelenmarkt. Het risico van de totale aandelenmarkt (de beta)  is 1. Heeft een beleggingsportefeuille een hogere beta dan 1, dan heeft de beleggingsportefeuille een hoger risico ten opzichte van de totale aandelenmarkt. Bij een beta beneden de 1, heeft de beleggingsportefeuille een lager risico ten opzichte van de totale aandelenmarkt.

Sinds de introductie van beta is er veel academisch onderzoek gedaan naar de werking van de financiële markten er zijn er nog diverse factoren ontdekt. Zodra een beleggingsportefeuille wordt ingericht met meer nadruk op deze risicofactoren, zal het rendement hoger zijn dan het marktrendement maar dit tegen een hoger risico.

Dit extra risico kent vele benamingen. In de wetenschap worden dit factoren of dimensies genoemd. Andere noemen het slim beta. Een voorbeeld van een dergelijke factor is bijvoorbeeld de factor small. Uit onderzoek blijkt dat aandelen van kleinere ondernemingen door de tijd heen meer rendement opleveren dan aandelen van grote ondernemingen. De verklaring hiervoor is vrij eenvoudig. Dit soort aandelen zijn risicovoller, kennen een hogere 'cost-of-capital', gaan eerder failliet, e.d. De enige reden waarom een belegger een dergelijk belegging zou prefereren voor een meer veilige belegging in een grote onderneming is als het verwachte rendement hoger is.

Zo zijn er meer factoren ontdekt. Een ander bekende factor is de 'value'-factor. Dergelijke factoren zijn reeds vele decennia bekend en beschreven in de literatuur. Nobelprijswinnaar Fama heeft samen met French het baanbrekende factormodel ontwikkeld, waarin deze factoren en het verwachte extra rendement en risico uitvoerig worden beschreven. Dit model vormt de basis van ons beleggingsbeleid.

In de jaren '90 was het fondsenhuis Dimensional het allereerste fondsenhuis dat deze beleggingsmethodiek gebruikte voor het inrichten van haar beleggingsfondsen. Sindsdien is Dimensional gegroeid tot een top-10 speler binnen de V.S. Recentelijk heeft Dimensional ook de stap gezet naar Europa en zijn haar fondsen ook bereikbaar geworden voor Nederlandse beleggers.

Zowel in de institutionele wereld alsmede voor particuliere beleggers wordt deze beleggingsmethodiek 'verkocht' als smart beta. We zijn ervan overtuigd dat de belegger maar ook de adviseur geen idee heeft dat smart beta niets anders is dan het bekende factorbeleggen. De adviseur zal u waarschijnlijk niet begrijpend aankijken als u hem vraagt de extra beta uit te leggen naar blootstelling aan de factoren value en small.

De industrie is dus weer bezig om beleggers te misleiden met 'slimme' marketingtermen waarbij het belang van de belegger niet altijd voorop staat. Wij zijn zeker niet tegen smart beta, zolang het maar geadviseerd wordt binnen een fonds met lage kosten. In de praktijk worden er echter weer dure, actief beheerde beleggingsfondsen geadviseerd die niet het belang van de belegger dient.

Vraag dus uw adviseur of vermogensbeheerder wat de totale kosten van het geadviseerde fonds zijn en laat hem dit zwart op wit aan u bevestigen. En bedragen deze meer dan 0,7% dan weet u dat u teveel betaalt. En dat er alternatieven zijn die uw belang wél dienen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waarom wij heel vaak niets doen?

Als we kijken naar de beleggingswereld dan is op dit moment actief beheer nog steeds de meest gebruikte methodiek. Dat is vreemd. Elk onderzoek toont namelijk aan dat een belegger …Lees verder

Likely gains from Market Timing

De meeste beleggingsinstrumenten hebben als kenmerk dat ze soms (fors) in waarde kunnen dalen. Niets is vervelender om de waarde van je beleggingsportefeuille in waarde te zien dalen. Zou het niet prachtig zijn als het mogelijk zou zijn de …Lees verder

Capital Asset Prices: A Theory of Market Equilibrium under conditions of Risk

Het Capital Asset Pricing Model (CAPM) is een financiële beleggingstheorie om de rendementseis te bepalen, waarbij deze eis is opgebouwd uit een zo genaamd risicovrij rendement en een risico-opslag waarin het marktrisico besloten ligt. Het CAPM is …Lees verder

The Performance of Mutual Funds in the Period 1945-1964

Dit beroemde onderzoek is het eerste onderzoek naar de prestaties van beleggingsfondsen. Bij het beoordelen van rendement is het belangrijk om ook te onderzoeken hoeveel risico er genomen is. Deze voor risico gecorrigeerde maatstaf voor …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.