Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De overeenkomst tussen actief beheerde beleggingsfondsen en loterijen

De overeenkomst tussen actief beheerde beleggingsfondsen en loterijen

Actief beheerde beleggingsfondsen en de verkoop van loten van diverse loterijen hebben een gemeenschappelijke eigenschap. Beide worden gepromoot in een feestelijke omgeving waarin u gouden bergen wordt beloofd. Bij actief beheerde beleggingsfondsen wordt u verleid met een verwachte outperfformance en bij loterijen met de kans om de jackpot te winnen.

Uiteindelijk na de trekking of na de aankoop van het fonds keert u terug in de werkelijkheid. Het winnende lot bleek toch geen winnend lot te zijn en het gekochte actief beheerde fonds laat toch een underperformance zien. In dit proces leert u het verschil tussen mogelijk en waarschijnlijk. Voor een succesvolle beleggingservaring is het voor de belegger van cruciaal belang inzicht in de kansen te hebben. U heeft als belegger namelijk een keuze. U kunt proberen de markt te willen verslaan met behulp van actief beheerde beleggingsfondsen of een actief beleggingsbeleid. U kunt ook kiezen voor een marktconform rendement. Dan kiest u passieve beleggingsfondsen. Laten we eens dieper ingaan op de kosten, kansen en rendementen van beide mogelijkheden.

Als we naar de kosten kijken dan zijn de kosten van passieve beleggingsfondsen aanzienlijk lager dan de kosten van actief beheerde beleggingsfondsen. Bedragen de kosten van passieve beleggingsfondsen gemiddeld ca. 0,30%, de kosten bij actief beheerde beleggingsfondsen ligt gemiddeld op 1,30%. Het actief beheerde beleggingsfonds begint elk jaar dus al met een achterstand van gemiddeld 1%.

S&P meldt dat gemiddeld slechts 25% van alle actief beheerde beleggingsfondsen in staat is de markt te verslaan. Weet dat de winnende fondsen slechts een beperkt extra rendement weten te genereren. De 25% winnaars presteerden 0,90% beter dan de index, de verliezers daarentegen bleven 1,70% achter.

Samengevat blijkt dat actief beheerde beleggingsfondsen hogere kosten hebben, aanzienlijk vaker achterblijven bij de index en dat de winnaars slechts beperkt extra rendement weten te genereren en de verliezers juist extra rendement laten liggen.

Het winnende lot is dus de aankoop van een passief beleggingsfonds.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waarom wij niet kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen

Beleggen levert een onzekere uitkomst op. Niemand weet hoeveel rendement financiële markten in de toekomst op zullen leveren. Wij zien het als onze taak om de kans op een maximale uitkomst te optimaliseren. Dit is een zeer …Lees verder

Verhoog uw kans met behulp van indexfondsen

  Een studie van Rick Ferri en Alex C. Benke geeft antwoord op deze vraag. In dit onderzoek zijn over een tijdspanne van 16 jaar de rendementen berekend van een beleggingsportefeuille (60% aandelen en 40% obligaties) die is …Lees verder

Wat zijn de kosten in een beleggingsfonds?

Kosten zijn van belang. Of u nu een auto koopt of een beleggingsstrategie kiest, de verwachte kosten vormen waarschijnlijk een essentiële factor bij het nemen van een belangrijke financiële beslissing. Bij het nemen van dergelijke …Lees verder

Vanguard: The case fow low-cost index-fund investing (versie 2018)

Vanguard, 's-werelds grootste indexbelegger, publiceert jaarlijks het inmiddels beroemde rapport 'The case for index investing'.  De conclusies uit het onderzoek dat recent is gepubliceert willen wij graag met u delen. De belangrijkste …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.