Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De prijs die beleggers betalen voor de kans op outperformance

Een beter rendement behalen dan de markt oplevert. Dat is de doelstelling van actief beheerde beleggingsfondsen. Maar hoe doe je dat als fondsbeheerder en wat zijn dan de consequenties voor beleggers? In dit artikel geven we hier antwoord op.

Steeds meer beleggers kiezen voor passief beheerde beleggingsoplossingen, zoals ETF's, indexfondsen of institutionele asset-class fondsen (noot: De Vries Investment Services maakt gebruik van de institutionele asset-class fondsen van Dimensional). De meeste beleggers maken echter nog steeds gebruik van actief beheerde beleggingsfondsen. De reden waarom beleggers kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen is maar al te vaak dat beleggers denken dat professionele fondsbeheerders door een actief - of afwijkend beleggingsbeleid in staat zouden moeten zijn om de markt te verslaan. 

Je kunt de markt alleen maar verslaan door een portefeuille samen te stellen die afwijkt van de relevante index. Om de afwijking te kunnen meten wordt gebruik gemaakt van het concept ‘ active share’ . Dit concept is in 2006 ontwikkeld door de onderzoekers Martijn Cremers en Antti Petajisto, beide verbonden aan de Yale-school of Management.

Al eerder hebben we hierover geschreven, echter we merken dat veel partijen de term 'active-share' gebruiken als een voorspellende indicator voor outperformance. 

De feiten over 'Active share'

Recent onderzoek van Vanguard geeft inzicht in hoeverre de rendementen van actief beheerde beleggingsfondsen afwijken van de benchmark.

Bovenstaande grafiek laat de afwijking van het rendement zien per hoeveelheid 'active share'. De relatie die dan direct zichtbaar wordt is dat de afwijking van het rendement ten opzichte van de benchmark groter wordt naarmate de 'active share' groter is.

Beleggingsfondsen met een hoge 'Active share' hebben als belangrijk kenmerk dat ze duurder zijn. Dit feit zorgt ervoor dat het gemiddelde rendement lager is dan het rendement van de benchmark. 

Conclusie

Als een belegger een beter rendement wenst te behalen dan de benchmark, dan dient de belegger een portefeuille samen te stellen die afwijkt van de marktportefeuille. Actief beheerde beleggingsfondsen met een hoge 'Active share' bieden beleggers deze mogelijkheid. De prijs die beleggers betalen voor de kans op outperformance is een lager gemiddeld rendement ten opzichte van de benchmark. Op individueel niveau wijkt het rendement van de belegger enorm af, zowel positief als negatief. 

Een hoge 'active share' levert beleggers een lager verwacht rendement op en hogere kosten. Dat vinden wij een zeer onwenselijke risicofactor. 

 

 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

The urban legends of active share

Vanguard heeft een analyse uitgevoerd waaruit bleek dat actief beheerde aandelenfondsen met een grote 'active-share' niet in staat zijn om betere rendementen te behalen dan goedkope aandelenfondsen met een kleine 'active-share'. Vanguard stelt …Lees verder

Cash panickers: Coronavirus market volatility

Vanguard is de grootste aanbieder van indexfondsen en ETF's ter wereld. Onder haar cliënten heeft Vanguard onderzocht wat de rendementen zijn gedurende de paniek tijdens de Corona uitbraak.  De conclusie die Vanguard trekt is dat 0,5% van alle …Lees verder

Waarom wij in meer dan 12.000 verschillende aandelen beleggen

Veel beleggers selecteren juist actief beheerde beleggingsfondsen om een kans te hebben om een hoger rendement dan de markt. Dit wordt outperformance genoemd. Veel actief beheerde …Lees verder

How to increase the odds of owning the few stocks that drive returns

Vanguard is één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In dit onderzoek toont Vanguard aan dat de kans op outperformance toeneemt naarmate de beleggingsportefeuille meer titels bevat. Dit staat haaks op de gedachte dat een geconcentreerde …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.