Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De rol van olie in uw beleggingsportefeuille

Automobilisten zal het niet zijn ontgaan. De kosten van een tankbeurt zijn sterk gedaald. De oorzaak is de sterke daling van olie. Voor consumenten is dat dus goed nieuws. Beleggers vinden dit helemaal geen goed nieuws. Die houden juist van hoge olieprijzen. Dit levert ondernemingen zoals Shell, BP hoge winsten op en stelt heb in staat om een solide dividend uit te betalen.

De afgelopen 18 maanden is de prijs van olie gedaald naar een niveau wat we 13 jaar lang niet hebben gezien. Veel analisten zien deze daling als een bewijs dat de wereldeconomie aan het afzwakken zou zijn. De centrale vraag die wij ons stellen is;"welke gevolgen heeft dit voor de beleggingsportefeuilles van onze cliënten?"

De relatie tussen de olieprijs en aandelenrendementen

De tabel laat de historische correlatie zien tussen een wijziging in de olieprijs en aandelen.

Uit deze tabel is af te leiden dat er nauwelijks sprake is van een relatie tussen een wijziging in de olieprijs en de rendementen van aandelen. Over de periode 1986 tot en met 2015 bedroeg de correlatie met de CRSP 1-10 slechts 0,02 en met de MSCI Wereld excl. V.S. index bedroeg de correlatie 0,05. Als olieprijzen nu stijgen of dalen, gemiddeld stijgen de koersen van aandelen.

Implicaties voor beleggers

Voor een belegger die optimaal gespreid is, maakt de sector energie slechts 6% uit van de totale portefeuille. En omdat het onmogelijk is om te bepalen welke sector in de toekomst het beste zal gaan presteren, willen we alle sectoren in de beleggingsportefeuilles aanhouden. Beleggers die ervoor hebben gekozen om de sector energie te overwegen zullen gemerkt hebben wat het betekent om concentratierisico te lopen.

Met name veel Nederlandse beleggers zullen geraakt zijn. Wie heeft er geen aandelen Shell in zijn beleggingsportefeuille? Het wordt niet voor niets de hoeksteen van een beleggingsportefeuille genoemd.

Conclusie

De recente daling van de olieprijs is ronduit spectaculair te noemen. Voor consumenten is dit positief nieuws. Voor werknemers uit deze sector niet. Vanuit een beleggingstechnisch oogpunt geredeneerd hebben we laten zien dat er nauwelijks een verband is tussen schommelingen in de olieprijs en de rendementen van aandelen.

We laten de media dan maar rustig hun werk doen en mooie verhalen vertellen. Onze cliënten weten wel beter.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.