Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

De schokdemper voor uw beleggingen

Ooit in een auto met versleten schokdempers gezeten? Bij elke hobbel schiet u de lucht in, bij elke bocht krijgt u kramp in uw maag en bij elk rood stoplicht kunt u zich maar beter schrap zetten. Beleggen in een niet-gespreide portefeuille kan vergelijkbare reacties veroorzaken.

De schokdempers van een auto zorgen ervoor dat de wielen contact houden met het wegdek en dempen de bewegingen van de vering. En dat is belangrijk voor de wegligging, bestuurbaarheid van de auto en zorgt voor een comfortabele rit voor de passagiers.

U kunt natuurlijk best rijden in een auto met kapotte schokdempers, maar het wordt wel een slopende rit. Ook is het veel lastiger om de auto onder controle te houden, vooral onder lastige omstandigheden. Daar komt nog bij dat u pech kunt krijgen of van de weg kunt raken. De kans is dus reëel dat u nooit op uw bestemming aankomt.

In de beleggerswereld kan iemand die een geconcentreerde en niet-gespreide portefeuille in zijn bezit heeft, of die voortdurend aan zijn allocatie zit te sleutelen, in reactie op onvoorspelbare korte-termijnmarktontwikkelingen, ook op zo’n hobbelige en onvoorspelbare rit rekenen.

Natuurlijk, zolang er geen vuiltje aan de lucht is denkt iedereen de situatie onder controle te hebben, maar als er opeens een ‘bocht’ opdoemt, of als de markt plotseling stijgt of daalt, valt het niet mee om de geplande route aan te houden. En vergeet niet dat een herstel van de schade aan uw portefeuille waarschijnlijk een stuk lastiger zal zijn dan even de wegenwacht op te bellen.

Daarom is een goede spreiding belangrijk. Het is verstandig om uw portefeuille te spreiden over verschillende effecten, sectoren en landen. Dat betekent ook dat u, uitgaande van uw risicotolerantie, de juiste combinatie van beleggings-instrumenten (bijv. aandelen, obligaties, vastgoed) moet bepalen om uw doelstellingen binnen bereik te houden.

Met een dergelijke aanpak haalt u misschien niet elk jaar het hoogste rendement van de markt, maar waarschijnlijk ook niet het laagste. Wat belangrijker is, is dat u uw route kunt aanhouden met een dergelijke aanpak.

Zoals iemand met een auto zonder schokdempers zijn route aanpast om de kuilen te ontwijken, zo zal een belegger met een geconcentreerde portefeuille waarschijnlijk zijn toevlucht zoeken tot markt-timing en zijn posities voortdurend veranderen in een poging te anticiperen op de best presterende landen, beleggingscategorieën en effecten.

Hier volgt een voorbeeld dat laat zien hoe lastig dat is. Van de ontwikkelde markten was Denemarken in 2015 het best presterende land met een rendement van 37,5%. Maar als u het jaar daarop de weging van dat land fors zou hebben verhoogd, zou dat een averechtse uitwerking hebben gehad, want Denemarken zakte weg tot onderin de ranglijst en was met een verlies van 13,3% het slechtst presterende land in 2016.1

Ook de Verenigde Staten had uitmuntende resultaten en stond gerangschikt in de top drie van ’s werelds best presterende ontwikkelde markten in de afgelopen zes jaar (2011, 2013 en 2014). Echter van 2002 tot 2006 stond de VS onderaan in de ranglijst waar het in de laatste vijf van de slechtste presterende landen verscheen (zie figuur 1).

Het is ook moeilijk te voorspellen welk deel van de markt het beste zal presteren in een bepaalde periode. Ondanks dat er voldoende bewijs is dat aangeeft dat we positieve premies kunnen verwachten over aandelen in small-cap, lage relatieve prijs en hoge winstgevendheid, zijn deze premies niet gelijkmatig of voorspelbaar in kaart te brengen. Bijvoorbeeld, Amerikaanse small-cap aandelen behoorden in 2016 tot de top performers met een rendement van meer dan 21%. Het jaar daarvoor waren de resultaten relatief teleurstellend met een verlies van meer dan 4%. Internationale small-cap aandelen stonden in 2015 bovenaan in de toplijsten met een rendement net onder de 6%. Echter het jaar daarvoor stonden ze onderaan in de lijst als de op een na slechtste performer met een verlies van 5%.

Naamloos 1

Als u ooit een lange autorit heeft gemaakt, weet u dat de omstandigheden snel en op onvoorspelbare wijze kunnen veranderen. Daarom moet uw auto voorbereid zijn op zowel de slechtste als de beste wegen. Hoewel u nooit alle hobbels op uw persoonlijke beleggingsroute kunt vlakstrijken door uw portefeuille te spreiden, kunt u op die manier wel de potentiële impact die elke afzonderlijke belegging op uw reis kan hebben beperken.

Door voldoende te spreiden kunt u de nadelige gevolgen van uitschieters in het rendement opvangen. Op die manier wijkt u niet af van de door u gekozen rijstrook en de weg die naar uw beleggingsdoelstelling leidt.

Wij wensen u veel rij- en beleggingsplezier!

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beleggers blijven achter de feiten aanlopen

Recent heeft Dalbar de studie naar het beleggingsjaar 2015 afgerond. Het resultaat is (wederom) dat de gemiddelde belegger een aanzienlijk lager rendement realiseert dan de fondsen waarin zij beleggen, laat staan het …Lees verder

De Gouden Stier wordt uitgereikt. Wat moet een verstandige belegger doen met de winnaars?

Al maanden lang wordt er in de media aandacht aan geschonken; De oscars van de beleggingswereld worden uitgereikt.  Een belegger zou zich de volgende mening kunnen vormen: " Als het om mijn eigen geld gaat, dan wil ik …Lees verder

Brexit: Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

De vrijdag dat duidelijk werd dat het tegendeel waar bleek te zijn daalden de aandelenkoersen dan ook sterk. Zo opende de AEX maar liefst met een verlies van 9% en daalde de koers van de Engelse Pond ook enorm in koers. Het geeft …Lees verder

Do Stocks Outperform Treasury Bills?

Aandelen behalen op de lange(re) termijn een hoger rendement dan sparen. Het verschil tussen het rendement van aandelen en de spaarrente wordt de equity-premium genoemd. Onderzoek van Hendrik Bessembinder, die is verbonden aan de W.P. Carey School …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.