Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Discipline: zeer belangrijk voor een succesvolle beleggingservaring

Discipline is één van de belangrijkste eigenschappen voor een succesvolle beleggingservaring. Dat lijkt eenvoudig maar dat is het in de praktijk allerminst. Ik zal dit aan de hand van een voorbeeld laten zien. Zoals ondertussen wel bekend is gebruiken we wetenschappelijk onderzoek als basis voor ons beleggingsbeleid. Academisch onderzoek vertelt ons dat beleggen in zogenaamde ‘value’  aandelen door de tijd heen een hoger rendement oplevert dan beleggen in ‘groei’  aandelen. En meer rendement betekent uiteindelijk een groter vermogen.

Om dit te illustreren heb ik twee indices met elkaar vergeleken. De MSCI World index is een index die bestaat uit aandelen van grote ondernemingen. In deze index zitten zowel groei- als waarde aandelen. In de Dimensional index zitten alleen waarde ondernemingen van grote ondernemingen. Sinds 1975 hebben waarde aandelen € 1,- van uw vermogen laten groeien tot € 135,78 , terwijl de Wereldindex uw € 1,- heeft laten groeien tot € 39.16. Met andere woorden, een ‘ value’  aanpak heeft ruim 246% meer vermogen opgeleverd. De vraag die ik u stel is de volgende: “Welke aanpak heeft uw voorkeur?” . Ik ben nog geen enkele belegger tegengekomen die voor de ‘ normale’  aanpak koos. Elke belegger koos voor de ‘value’ aanpak.

1

Wat we onze cliënten continue vertellen is dat welke strategie je ook selecteert er altijd in een bepaald jaar strategieën zullen zijn die beter of slechter presteren. Neem nu deze ‘value’  aanpak. Sterker nog, een ‘value’  aanpak werkt momenteel niet. Kijk maar eens goed naar onderstaande grafiek.

2

De grafiek laat het jaarlijkse verschil zien tussen de Dimensional Global Value index en MSCI World index. Is het verschil positief dan presteert de ‘ value’  aanpak beter en vice versa.  Een belegger die eind 2013 is gaan beleggen zal gemerkt hebben dat de ‘ value’  aanpak in 2014 als 2015 slechter heeft gepresteerd.

Hoeveel beleggers hebben de discipline om stug vol te houden aan een dergelijke stategie? In deze periode was de underperformance nog maar 8%. Eind vorige eeuw was de underperformance zelfs een stuk groter. Dat laat grafiek goed zien. Een underperformance van meer dan 8% is regelmatig voorgekomen. Welke belegger zou dan toch vast blijven houden aan deze strategie? Vergelijkingssites laten partijen zien die over deze jaren beter hebben gepresteerd. Waarom niet naar hen overstappen?

Een belangrijke les voor beleggers is om te erkennen dat er elk jaar wel een beleggingsstijl, een bepaalde sector of land zal zijn dat buitengewoon goed presteert. De meeste beleggers zullen genegen zijn om juist te willen beleggen in deze goed presterende beleggingen. Voor de industrie is het veel eenvoudiger om een goed presterende belegging aan de man te brengen dan een beleggingsmethodiek waarvan is bewezen dat dit op de lange termijn veruit het meeste vermogen oplevert.

Daarom is de keuze van het juiste advieskantoor ook zo belangrijk. Een goed beleggingsadvies kantoor legt uit waarom er gekozen is voor een bepaalde beleggingsmethodiek en waarom discipline bij de belegger zal resulteren in de hoogste vermogensopbouw.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Negeer de ruis

Marktdeelnemers gaan wel vaker twijfelen aan hun beleggingen, zoals een greep uit de talloze krantenkoppen van het ‘verloren decennium’  laat zien. • Mei 1999: Dow Jones Industrial Average sluit voor …Lees verder

Beleggers blijven achter de feiten aanlopen

Recent heeft Dalbar de studie naar het beleggingsjaar 2015 afgerond. Het resultaat is (wederom) dat de gemiddelde belegger een aanzienlijk lager rendement realiseert dan de fondsen waarin zij beleggen, laat staan het …Lees verder

Nog meer bewijs dat aantoont dat actief beleggen geen verstandige keuze is

Onze cliënten de best mogelijke kans geven op een onbezorgde financiële toekomst. Dat is onze missie. Cruciaal hierbij is de beleggingsfilosofie die gehanteerd wordt. We laten ons leiden door onafhankelijk wetenschappelijk …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.