Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

ETF's worden massaal verkeerd gebruikt

Het grote succes van ETF's is te danken aan het gegeven dat het onmogelijk is om met een actief beleggingsbeleid een relevante benchmark te verslaan. De beste beleggingsmethodiek is dan ook het passief aanhouden van zo veel mogelijk beleggingstitels en dat tegen de laagste kosten. Deze methode resulteert erin dat beleggers het marktrendement minus kosten weten te realiseren. Als een belegger meer rendement na streeft, dan toont academisch onderzoek aan dat er slechts twee factoren extra rendement opleveren. Dit hebben Fama/French aangetoond in hun baanbrekende factormodel.

De basis achter een ETF is dus de mogelijkheid om voor beleggers goedkoop een passieve beleggingsportefeuille te verwerven. Dit staat dus haaks op een actieve beleggingsmethodiek. Echter wat constateren we in de praktijk? Steeds meer partijen zien het succes van ETF's en bieden dit ook aan hun cliënten aan met één groot verschil; ze gebruiken de ETF voor invulling van een actieve beleggingsstrategie. En over de succeskansen van een actieve beleggingsmethodiek is de wetenschap erg duidelijk. De kans dat een belegger met een actief beleggingsbeleid de markt verslaat is lager dan dat je op basis van kansberekening zou mogen verwachten! Onderzoek toont aan dat actief beleggen met ETF's garant staat voor sterk tegenvallende resultaten.

Wij maken ons zorgen over deze ontwikkeling maar kunnen deze ontwikkeling niet stoppen. Behalve door u en onze cliënten te onderrichten.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.