Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Fabeltjeskrant : Stock-picking

Dit is de tijd om de juiste aandelen te selecteren, oftewel, het is  een ‘stock-picking’ markt. Daarom zijn beleggers veel beter af met een actief beheerd beleggingsfonds. Continue wordt deze boodschap afgegeven door de beleggersindustrie. Het doel van deze boodschap is om te voorkomen dat beleggers indexfondsen selecteren maar juist kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen.

Met deze boodschap verklaart de industrie feitelijk dat zij in staat zouden zijn om vooral de ‘winnende’ aandelen te kunnen selecteren en de ‘verliezende’ aandelen te kunnen mijden.
Wat beleggers zich moeten realiseren is, wat de beleggersindustrie ook zegt, de wetten van logica niet veranderen. Alle aandelen zijn in het bezit van beleggers. Dat betekent dat als een belegger een hoger rendement dan het marktrendement realiseert, er een belegger moet zijn die een lager rendement realiseert. Betrekken we de fondskosten erbij, dan toont elk onderzoek continue aan dat actief beheerde fondsen als groep een lager rendement realiseert dan passief beheerde fondsen. Dat kan ook niet anders.

Maar laten we wat dieper ingaan op de claim van de beleggersindustrie dat actief beheerde beleggingsfondsen in staat zijn om te profiteren van een ‘stock-picking’ marktomgeving. Men heeft het over een ‘stock-picking’ marktomgeving als aandelen verschillende richtingen op bewegen en niet allemaal dezelfde richting op. Zodra aandelen verschillende richtingen op bewegen kan een fondsbeheerder eenvoudiger zijn kwaliteiten als ‘stock-picker’ aanspreken en zijn toegevoegde waarde aantonen.

Helaas is er nu ook geen enkel bewijs dat deze argumenten onderbouwen. Integendeel zelfs. De meest recente studie  op dit gebied toont juist aan dat de kans dat actief beheerde beleggingsfondsen de markt weten te verslaan in een ‘stock-picking’ marktomgeving niet groter is dan anders.

Hoe heeft S&P Dow Jones dit onderzocht? De mate van spreiding van individuele aandelen bepaalt in wat voor soort marktomgeving er sprake is. Bewegen aandelen verschillende kanten op, dan is de spreiding hoog en als aandelen dezelfde richting op bewegen dat is de spreiding laag. Vervolgens is onderzocht of er sprake is dat actief beheerde beleggingsfondsen in een markt met grote spreiding meer in staat zijn om de markt te verslaan. Dat is namelijk wat wordt gesuggereerd. U raadt waarschijnlijk al dat dit in de data niet wordt aangetoond.

De conclusie van de onderzoekers luidt dan ook: “The evidence shows that higher dispersion does not increase the likelihood of outperformance by active managers within the large-cap U.S. market”.

De volgende keer dat u leest dat dit een periode is om aan ‘stock-picking’ te doen, weet dan dat dit een fabeltje is.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.