Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Financiële zorgen? Start met plannen.

Als we een (financieel) probleem hebben of een onzekere toekomst tegemoet zien, dan wegen we de uitkomsten in een poging om ons voor te bereiden op het slechtst denkbare. Om vervolgens niet in actie te komen omdat we bang zijn voor wat er komen gaat. Meestal duurt zo’n fase niet te lang maar voor sommigen is het een manier van leven geworden.

Mensen maken zich nu eenmaal zorgen.

Ik zelf maak me ook zorgen, over het milieu en in wat voor een wereld mijn (klein)kinderen zullen wonen als ik er niet meer ben. Zorgen over de richting die de samenleving opgaat waarbij iedereen voor zichzelf kiest en zich steeds vaker opsluit in de eigen virtuele wereld. En soms maak ik me zorgen over hoe mijn eigen financiële situatie er over tien jaar uitziet en die van mijn kinderen waarin studieschulden, hoge huizenprijzen en onbetaalbare zorg misschien wel de nieuwe norm zullen zijn.

Mijn vader zei altijd: “Als je doodgaat en je laat één gulden na, dan heb je meer geld gehad dan je nodig had in dit leven dus maak je niet teveel zorgen”.

Ik moest hier laatst weer aan denken toen ik in gesprek was met een klant met een behoorlijk vermogen maar die zich ondanks dit vermogen toch zorgen maakte over haar financiële toekomst. Want wat bleek, ze had gewoon niet goed in beeld van wat ze had en wat ze in de toekomst nodig heeft. Samen zijn we gaan zitten voor het opstellen van een financieel plan.

Natuurlijk is het leven onvoorspelbaar dus een plan is nooit gegoten in beton. Maar wanneer je weet dat je gedaan hebt wat je kon en kunt accepteren dat je op sommige zaken geen invloed hebt, dan geeft dat een gevoel van vrijheid en gewetensrust.

Te vaak kom ik nog tegen dat beleggers bang zijn dat ze hun hele vermogen op de beurs kunnen verspelen waardoor ze hun oude dag in armoede zullen moeten slijten. En daarom besluiten om niet te gaan beleggen of te weinig waardoor, paradoxaal genoeg, de oudedagsvoorziening veel te laag uitvalt zodat ze de oude dag in relatieve armoede moeten slijten. Een onnodige en onwenselijke situatie.

Aan de hand van een plan, waarbij de financiële situatie nu en in de toekomst goed in kaart wordt gebracht, laat ik dan ze zien welke mogelijke scenario’s ze kunnen verwachten. En wat bijna altijd blijkt, plannen zijn in de praktijk makkelijker te realiseren dan mensen op basis van hun eigen verwachtingen denken.

Een ander fenomeen is dat beleggers erg veel tijd besteden aan de invulling van hun portefeuille. Websites, nieuwsbrieven, beleggingstips. Niets wordt ongebruikt gelaten om de inhoud van de portefeuille te vullen met de beste tips uit de markt. In de praktijk blijken deze inspanningen geen garantie voor succes. Uit onderzoek is gebleken dat de op deze wijze behaalde rendementen met bijna de helft (50%!) achterblijven bij het marktrendement. Uiteraard weer met alle negatieve gevolgen van dien.

De oplossing voor alle bovengenoemde problemen is eenvoudig: gebruik die tijd voor het maken van een financieel plan, bepaal hoeveel risico je moet lopen om die plannen te realiseren en vul de daarbij behorende portefeuille in met goed gespreide beleggingsfondsen of indextrackers. Tijd en discipline doen vervolgens de rest.

U zult merken dat uw zorgen verdwijnen en dat er veel meer tijd over is voor dingen die erg echt toe doen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Herman Oeberius Kapteijn

Gedurende mijn carrière heb ik het vak beleggingsadvisering zien veranderen van advies naar kleiharde verkoop. Iets waarin ik me slecht kon vinden. Onder het mom van “als ik het mijn moeder niet zou adviseren, waarom dan wel aan mijn klanten?” ontstond er steeds meer weerstand in mijn werk. Ik had niet langer de indruk dat het belang van onze klanten nog centraal stond. Sinds ik bij De Vries Investment Services ben begonnen heb ik in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Alles staat in het teken van de cliënt, zoals het hoort.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Onze voorspellingen voor 2019

Wat al deze voorspellingen met elkaar gemeen hebben is dat ze volstrekt betekenisloos en onbruikbaar zijn. Sterker nog, uw portefeuille hierop inrichten kan de haalbaarheid van uw financiële doelstellingen …Lees verder

Drie hardnekkige misverstanden waar beleggers tegenaan lopen.

Mensen die mij wat langer kennen weten inmiddels dat ik niet zoveel geef om “dit of dat”, ook niet weet of de beurs morgen of volgende week instort en dat, als ze echt willen …Lees verder

Zeven vragen over schenken

1. Hoeveel kun je belastingvrij schenken? Aan kinderen maximaal € 5.482 per jaar en aan anderen — familie of niet — maximaal € 2.173 per jaar. In een aantal gevallen mag u aan personen …Lees verder

Resultaten uit het verleden...

Zijn weldegelijk een garantie voor de toekomst. Stelt u zich voor, u koopt een nieuwe auto en u krijgt te horen dat er 50% kans is dat de motor van deze auto binnen een jaar kapot zal gaan. Of u gaat naar de dokter met een …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.