Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Geduld is vaak een schone zaak

Financiële markten kunnen beleggers soms zware tijden geven. Dat is momenteel aan de orde. Het lijkt erop dat de Chinese economie aan het afzwakken is en deze onzekerheid maakt beleggers zeer nerveus. Alhoewel dalende koersen in de historie een normaal verschijnsel is en zelfs een noodzakelijk verschijnsel merken we dat sommige beleggers nerveus worden. Het helpt als beleggers zich richten op de lange termijn.

Een normale menselijke reactie op de recente koersdalingen is de neiging om uit te willen stappen. We houden nu eenmaal niet van onzekerheid en daarom verkopen de meeste beleggers aandelen als koersen zijn gedaald en wachten tot de onzekere periode achter de rug is.

Wat beleggers feitelijk doen is het ‘ timen’ van de markt. Door tijdelijk ‘uit de markt’ te zijn worden verdere koersdalingen niet meer meegemaakt en dat geeft de belegger veel rust. De centrale vraag is hoe bepaal je wanneer je ‘ uit’ maar ook wanneer je weer ‘in’ moet stappen?

Zo gebruiken beleggers bijvoorbeeld technische analyse om deze momenten te bepalen. Termen als ‘ oversold’ of bodemvorming zouden signalen afgeven bij het bepalen van het juiste moment.

Een andere strategie is het uitgebreide economische analyse, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot China, haar monetaire – en economisch beleid, handelsbetrekkingen e.d. en de invloed die dit alles heeft op de globale financiële markten.

Helaas is er weinig academisch bewijs dat een dergelijke strategie structureel succesvol is. En zelfs als het uitstapmoment dankzij puur geluk goed is gekozen is het maar de vraag of de belegger ook in staat is om het juiste aankoopmoment te bepalen.

En ook bij de economische analyse is de kans op succes klein. Zelfs al heeft de econoom een accurate voorspelling gemaakt, zelfs dan is het maar de vraag of de financiële markten hierop reageren zoals de econoom had verwacht.

Een derde methode is de methode die wij gebruiken. Deze methode bestudeert hoe financiële markten risico beprijzen. Op de lange termijn weten we dat financiële markten beleggers belonen met een positief rendement. Echter deze rendementen komen niet gelijkmatig bij beleggers terecht. Sterker nog, beleggers zullen periodes ervaren waar koersen sterk dalen net als periodes waar koersen sterk stijgen. De enige manier of uiteindelijk dat positieve gemiddelde rendement te ontvangen als belegger is door de beleggingen continue vast te houden, is goede – en in slechte tijden.

Koersen bewegen zelden langdurig één beweging op. Als dat wel het geval zou zijn, dan zou er weinig risico zijn. En veilige beleggingen leveren meestal weinig rendement op. Een belangrijk element van risico is juist de beweeglijkheid ervan.

Laten we als voorbeeld eens kijken naar de MSCI-Wereld index. In de periode vanaf 1970 kende deze index stijgingen van 41,90% (1986) en dalingen van 40,70% (2008). Over de volledige periode bedroeg het gemiddelde jaarrendement 8,90%. Om dat rendement te realiseren was het noodzakelijk om de totale periode volledig doorgemaakt te hebben, zowel de dalingen die menig belegger buikpijn hebben opgeleverd als de periodes dat koersen ‘ door het dak’ gingen. Het succesvol bepalen van de aan- en verkoopmomenten is nagenoeg onmogelijk. Zo bleek 2009 een fantastisch beursjaar ondanks het feit dat er ontzettend veel onzekerheid was over de stand van de economie.

158986

Dit wil niet zeggen dat de koersen nu elk moment weer zullen herstellen. Dat zou kunnen maar het zou ook zo maar vele weken, maanden of zelfs jaren kunnen duren. Het is nu eenmaal een gegeven dat niemand dit weet. Wat we wel weten is dat in periodes van onzekerheid de beweeglijkheid extra hoog zal zijn. Al het bekende nieuws is in de koersen verwerkt en hoe toekomstig nieuws eruit ziet weten we niet. Daarom spreiden we onze beleggingen en zorgen we ervoor dat het portefeuille risico overeenkomt met de persoonlijke risicotolerantie en de bijbehorende rendementsverwachtingen.

Spreiden kan binnen aandelen verkregen worden door zoveel mogelijk verschillende aandelen op te nemen, zowel m.b.t. sectoren, regio’s en landen. Het betekent ook spreiding in beleggingscategorieën. Zo presteren bijvoorbeeld obligaties vaak goed op het moment dat aandelen hard in waarde dalen.

Financiële markten reageren dus continue op nieuwe nieuwsfeiten. Als koersen collectief dalen, betekent dit dat beleggers extra rendement eisen voor het aanhouden van aandelen. Voor beleggers is echter de huidige koers niet van belang maar de koers op het moment dat er geld nodig is, bijvoorbeeld als de hypotheek afgelost moet worden of het pensioen uitbetaald. We hebben het dan over periodes van 10, 15 of langer. De huidige onzekerheid is dan allang verdwenen en beleggers maken zich weer ergens anders zorgen over. Wat uiteindelijk het rendement bepaalt is de weging van het kapitaal in aandelen en obligaties, hoeveel geld je hebt belegd de kracht van het rente-op-rente effect.

Op de korte termijn echter is het belangrijk om te herkennen dat dalende koersen resulteren in een neiging van beleggers om de aandelen van de hand te doen. De praktijk leert dat dit gedrag uiteindelijk een teleurstellende beleggingservaring oplevert. Het is onze taak op u uit leggen waarom u deze neiging heeft en waarom dit zinloos is.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Cash panickers: Coronavirus market volatility

Vanguard is de grootste aanbieder van indexfondsen en ETF's ter wereld. Onder haar cliënten heeft Vanguard onderzocht wat de rendementen zijn gedurende de paniek tijdens de Corona uitbraak.  De conclusie die Vanguard trekt is dat 0,5% van alle …Lees verder

De aanhouder wint

Vaak wordt er gezegd dat de sleutel tot succes, in het nastreven van uw doel, afhangt van uw vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Maar het succes hangt ook af of het doel dat u voor ogen hebt wel vol te houden is. En juist het managen …Lees verder

Ons advies weer officieel aangetoond: eens per jaar de beleggingsportefeuille bekijken is meer dan genoeg!

De geschiedenis toont aan dat op middellange termijn de aandelenmarkten een redelijk veilige bestemming is om je gelden te stallen, juist vanwege het feit dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar het zelden is voorgekomen …Lees verder

Mogelijk en waarschijnlijk

Afgelopen zondag zaten we naar Miljoenenjacht te kijken. Aan het einde van de show wordt er in Nederland een deelnemer bezocht die dezelfde prijs ontvangt als de deelnemer in de studio. Omdat we meespelen lopen we dus kans dat …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.