Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Geld verdienen op de beurs? Begin een Hedge fonds of start een Private Equity fonds.

Maar liefst 903.000 resultaten krijg je terug van Google met de zoekwoorden 'geld verdienen op de beurs'. Maar al te vaak zijn het charlatans die pretenderen over de 'unieke' methodiek te beschikken. Waarom zij deze unieke methode met jou willen delen is voor mij altijd een groot raadsel geweest. Het echte geld wordt echter verdiend op het moment dat je een eigen Hedge - of Private Equity fonds hebt opgericht. 

Wat is een Hedge fonds?

Een hedgefonds of hefboomfonds is een beleggingsfonds dat open is voor een beperkt aantal investeerders en dat door de financiële autoriteiten wordt toegestaan om een groter aantal strategieën toe te passen dan een gewoon beleggingsfonds. In het algemeen wordt een "performance fee" betaald aan de beheerder. Ieder hedgefonds heeft zijn eigen investeringsstrategie.

Wat is een Private Equity fonds?

Private equity (letterlijk: privaat vermogen) is de benaming voor investeerders die buiten de aandelenbeurs om financieel in bedrijven participeren. Een beursgenoteerd bedrijf kan extra aandelen uitgeven op de beurs als het geld nodig heeft, een niet-beursgenoteerd bedrijf kan dat niet. Als een dergelijk bedrijf geldmiddelen nodig heeft kan het deze ophalen bij een bank of bij private investeerders.

Hedge - en Private Equity fondsen in Nederland

De rol van deze fondsen wordt in Nederland steeds groter. Uit een eerder onderzoek blijkt dat beleggers steeds meer geld in deze beleggingscategorieën zijn gaan beleggen. Het is dan ook een logische ontwikkeling dat veel banken en vermogensbeheerders deze beleggingscategorie zijn gaan aanbieden. 

Extreem hoge kosten en bijbehorende risico's

Wij vinden dat de beleggingsproducten die wij aan onze cliënten adviseren aan een aantal criteria moeten voldoen waarvan academisch onderzoek heeft aangetoond het voldoen aan deze uitgangspunten cruciaal zijn voor een succesvolle beleggingservaring. Een zeer belangrijk aspect zijn de kosten van het beleggingsproduct en juist op dit onderwerp voldoen hedgefondsen en private equity fondsen niet aan onze criteria. Zo bleek uit een recent onderzoek dat de vergoeding die Private Equity fondsen in rekening brengen niet in verhouding staan tot de geleverde prestaties. Althans deze conclusie is van toepassing vanuit het gezichtspunt van de belegger. De Private Equity beheerder zal een andere conclusie trekken. Het aantal beheerders dat het tot miljardair heeft weten te schoppen is namelijk gestegen van 3 naar 22. 

Een vergelijkbare conclusie wordt getrokken in een recent onderzoek naar de vergoedingen binnen hedgefondsen. Van elke € 1,- winst komt slechts € 0,36 terecht bij de belegger. 

Daarnaast zijn de risico's hoog. Zo sloot het Nederlandse VOC-hedgefonds na in maart een verlies van 79% geleden te hebben. 

Onze conclusie

De enige conclusie die je dan ook kan trekken is dat het veel aantrekkelijk is om beheerder van een Hedge- of Private Equity fonds te zijn dan erin te beleggen!

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hedgefondsen en Private Equity in Nederland

Dit rapport presenteert de resultaten van een inventariserend feitenonderzoek betreffende hedgefondsen en private equity, met specifieke aandacht voor de rol van dit type investeerders in Nederland. Opzet Het onderzoek is gebaseerd op een …Lees verder

Mogelijk en waarschijnlijk

Afgelopen zondag zaten we naar Miljoenenjacht te kijken. Aan het einde van de show wordt er in Nederland een deelnemer bezocht die dezelfde prijs ontvangt als de deelnemer in de studio. Omdat we meespelen lopen we dus kans dat …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.