Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Het adviseursrisico: een voorbeeld uit de praktijk

Beleggen op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten. We noemen dit ‘evidenced-based’ beleggen en dit biedt onze cliënten de allerbeste beleggingservaring. We zien het als onze taak om relevante wetenschappelijke beleggingsinformatie te delen.

In dit artikel gaan we dieper in op wellicht wel het grootste risico dat een belegger loopt en dat is adviseursrisico.

Als we het over beleggen hebben, dan zijn er talloze soorten risico te benoemen. Sommige soorten risico’s, zoals bijvoorbeeld de ‘equity-premium’, de ‘value-premium’, de ‘small-cap-premium’, e.d., belonen beleggers door de tijd heen met rendement, andere soorten risico’s, zoals te weinig spreiding, fondsselectie, timing, e.d., moeten ten koste van alles worden vermeden.

Maar er is één soort risico dat nimmer wordt genoemd en dat is het adviseursrisico. Het is namelijk uiteindelijk de adviseur die, al dan niet via het beleggingsbeleid van de werkgever, de belegger maar al te vaak een destructief beleggersbeleid adviseert.

Bij beleggen draait alles om vertrouwen. Een belegger moet er op kunnen rekenen dat de adviseur een beleggingsfilosofie hanteert waarbij de kans wordt gemaximaliseerd dat de belegger zijn beleggingsdoelstellingen zal gaan realiseren. En wat gaat het hier vaak enorm mis! In een eerder artikel hebben we meerdere voorbeelden gegeven. Maar vandaag liepen we tegen een tweede voorbeeld aan dat inzicht geeft in het adviseursrisico.

De Waerdt Vermogensbeheer

Voor beleggers moet het haast onmogelijk zijn om te beoordelen of er sprake is van een goede - of slechte beheerder. Elke vermogensbeheerder en grootbank heeft namelijk een prachtige site.

site1

 

Ook de site van De Waerdt ziet er prachtig uit. Er wordt aangegeven dat de klant een aansprekend rendement wenst tegen een meer dan gemiddeld risico. Dat is een normale tekst, want zonder risico geen rendement. Uit de site blijkt dat De Waerdt als vlaggeschip een zogenaamd SFAM Mastertrader programma aanbiedt. Op de site worden prominent de rendementen van dit programma getoond.

site3

Dat zijn zeker indrukwekkende rendementen. Zelfs in het crisisjaar 2008 werd er een positief rendement behaald. Sterker nog, er is geen kalenderjaar geweest waarbij het rendement onder de 25% is uitgekomen. Een belegger die begin 2008 € 50.000,- zou hebben geïnvesteerd zou hebben gezien dat zijn vermogen is toegenomen tot meer dan € 136.000,-. Zou De Waerdt over de winnende beleggingsmethodiek beschikken?

We kijken verder en bekijken de factsheet. Daar vallen ons een paar zaken op. Allereerst dat het programma pas sinds januari 2012 actief zou zijn. Oke, maar toch nog met prachtige rendementen zou je kunnen denken. Pas helemaal onderaan als de de kleine letters lezen zien we dat de performance deels is gebaseerd op testresultaten. Juist, het zijn dus helemaal geen echte prestaties!

 site5

Irrationele beloftes

En wat voor rendement verwacht De Waerdt jaarlijkse te behalen? Daar is de factsheet duidelijk over, 35% tot 45% per jaar! Dat betekent dat een investering van € 50.000,- in tien jaar minimaal meer dan € 1.000.000,- waard zou zijn.

site2

De praktijk

Zoals zo vaak in onze sector zullen dergelijke beloftes nimmer in de praktijk waargemaakt worden en zo is het ook bij De Waerdt gegaan. Zeer recent heeft een belegger bij de KIFID geklaagd over de geleverde prestaties van een andere dienst van deze beheerder.

Die bleken in de praktijk namelijk zeer belabberd. Een klant die eind 2007 begon met belegger raakte in 7 jaar 80% van zijn vermogen kwijt! Hieronder ziet u een fragment van de uitspraak. Je zou als belegger voor je pensioen maar afhankelijk zijn van de toekomstige groei van je vermogen. Dan zou je dus nu een groot probleem hebben.

site6

Conclusie

Bovenstaand voorbeeld geeft aan hoeveel impact het adviseursrisico kan hebben op de vermogensopbouw van een belegger. Een belegger die torenhoge rendementen wordt beloofd kan het beste maar één ding doen, snel doorlopen.

Disclaimer

De teksten zijn de persoonlijke mening van Jan de Vries. Historische rendementen zijn geen prognose voor de toekomst. De teksten zijn niet bedoeld als beleggingsadvies om al dan niet gebruik te maken van de diensten van een grootbank en/of de genoemde beleggingsondernemingen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Heeft de populariteit van indexfondsen geen negatieve invloed op de prijsvorming van marktkoersen?

Indexbeleggen is de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Het is dan ook logisch dat indexbeleggen veel aandacht heeft gekregen in de media. Sommige partijen beweren dat de toename van indexbeleggen de …Lees verder

De harde waarheid omtrent actief beheerde beleggingsfondsen

Op de aandelenbeurzen worden dagelijk voor miljarden aan effecten verhandeld. Bij miljoenen transacties komen altijd een koper en verkoper bij elkaar die het eens worden over de prijs waarop …Lees verder

The reach of commercially motivated junk news on Facebook

Veel beleggers baseren hun koop- of verkoopbeslissing op nieuws dat in de krant en op internet wordt gevonden. Maar is dit nieuws wel echt? Onderzoek toont aan dat er een nieuwe industrie is ontstaan; de industrie van websites met junknieuws. Daar …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.