Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Hoe de Volkskrant beleggers op het verkeerde been zet

Wij vinden het belangrijk om uit te leggen hoe financiële markten werken. Dat doen wij op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten. Nu is het een feit dat er over beleggen erg veel wordt geschreven, zowel door banken, vermogensbeheerders en journalisten. Helaas blijkt in de praktijk dat de kwaliteit van veel artikelen, in onze ogen, laag is. Wij vinden het onze taak om dergelijke artikelen te benoemen en te corrigeren.

Tegen beter weten in aandelen adviseren met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat is de mening van journalist Peter de Waard dat te lezen viel in de Volkskrant van 23 juli 2020 met de kop 'Zijn aandelen op termijn een superieure belegging?'

Halverwege het artikel wordt de claim neergelegd dat een belegger die op 31 december 1999 € 1.000,- had geïnvesteerd in de AEX-index na twintig jaar beleggen nog steeds op een verlies van ongeveer 16% zou staan. 

Zijn conclusie is dan ook dat het maar de vraag is of beleggen in aandelen wel zo lonend is en dat partijen, zoals banken en andere partijen, er een financieel belang bij zouden hebben om anderen dit te doen laten geloven. Dat is nogal een boute bewering!

De Volkskrant maakt echter een grote cruciale fout!

De vraag is natuurlijk of de stelling waarop het artikel is gebaseerd, namelijk dat aandelen over zo'n lange periode niet hebben gerendeerd, wel correct is. In dit artikel wordt als onderbouwing de AEX-index aangevoerd. Wat deze journalist echter over het 'hoofd' ziet is een belangrijk kenmerk van de AEX-index. De AEX-index is namelijk een zogenaamde prijsindex. Dat betekent dat alle uitgekeerde dividenden niet zijn meegenomen in de berekening. Maar dividenden behoren uiteraard wel in een rendementsberekening meegenomen te worden. Het is hetzelfde als beweren dat een spaarder 20 jaar niets verdiend zou hebben omdat zijn saldo nog steeds hetzelfde is en hierbij alle ontvangen rentes buiten beschouwing te laten. 

Het herbeleggen van de ontvangen dividenden leidt tot enorme verschillen. Zo begon de genoemde AEX prijsindex op 1 januari 1983 op een stand van 100 gulden, omgerekend 45 euro en 38 cent. Nu schommelt de AEX-index zo rond de 600 puntengrens. Dat is ruim 13 keer zo hoog. Dat klinkt indrukwekkend maar is toch voor veel beleggers een teleurstelling. In september 2000 werd namelijk al eens de 700 puntengrens gepasseerd. Nu, ruim 19 jaren later, is de AEX-index immers deze grens niet meer gepasseerd.
 
In 1983 begon ook de AEX herbeleggingsindex op hetzelfde niveau van 45,38. Deze index houdt wel rekening met het effect van herbelegde dividenden en noteert nu 1730 punten. In september 2000 noteerde deze index 1272 punten. Dat betekent dat zelfs als je als belegger op de absolute top van de internetbubbel was ingestapt vandaag de dag nog steeds meer dan 36% rendement gemaakt zou hebben.
 
Nog een vergelijking: de AEX herbeleggingsindex laat zien dat een belegger die vanaf 1983 alle AEX aandelen had gekocht en zijn dividenden had herbelegd, zijn vermogen begin dit jaar met een factor 44 (4.400%) zou hebben zien toenemen. Op basis van de conventionele AEX index (zonder dividenden) zou je denken dat het ‘slechts’ een factor 13 was geweest. 
 
Kortom, de traditionele AEX index is als graadmeter niet zinvol. Het is duidelijk dat het erg arbitrair is om juist deze index te gebruiken om aan te tonen dat beleggen in aandelen niet zou lonen.

Om nog meer inzicht te geven in het verschil in rendement tussen een prijs-index en een herbeleggingsindex hebben wij het verschil in rendement laten zien van een andere bekende index, namelijk de MSCI Nederland index.

De blauwe lijn is een zogenaamde prijs-index. In een dergelijke index zijn de dividenden buiten beschouwing gelaten. De oranje lijn is de herbeleggingsindex. In deze index zitten de ontvangen dividenden verwerkt. Het verschil in rendement is duidelijk. Waar de prijsindex sinds 1999 een waarde heeft van 165 heeft de herbeleggingsindex een waarde van 310. Dat is een verschil van 88%! Een belegger die begin 1999 is gaan beleggen heeft zijn vermogen ongeveer verdriedubbeld. 

Conclusie

Het gevaar van dergelijke artikelen is dat een lezer ervan tot de conclusie kan komen dat beleggen niet loont en besluit te blijven sparen. Door het geven van juiste informatie kan een lezer een betere beslissing nemen. De juiste informatie is dat er in de geschiedenis geen twintig-jaars periodes zijn aan te wijzen, waarbij breed gespreide aandelenbeleggingen geen positief rendement hebben opgeleverd. 

Wat wij echter nogal pijnlijk vinden is dat de journalist op basis van onjuiste informatie de conclusie trekt dat financiële partijen, waar wij ook onder vallen, vooral aandelen adviseren om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld 'aan de strijkstok' blijft hangen. Het geeft aan hoe belangrijk het is om correcte informatie te geven over financiële markten. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Podcast Jan de Vries bij Vergelijk uw vermogensbeheerder

Jan is door Vergelijk uw Vermogensbeheerder geïnterviewd. Klik op het plaatje om naar het interview en de podcast te gaan.    Lees verder

Beleggingsbeslissingen gebaseerd op headlines

Voor journalisten, commentatoren en marketeers zijn afkortingen zoals FAANG handig. Ze passen gemakkelijk in krantenkoppen en spelen in op de gevoelens van sommige beleggers dat hun portefeuilles bij de tijdgeest moeten passen. …Lees verder

In de media. Fondsnieuws november 2018

Fondsnieuws geeft aan dat De Vries wederom is geselecteerd voor de FD gazelle. Wat schrijft fondsnieuws?   Lees verder

Vanguard's onderzoek toont aan: blijven zitten is beter dan verkopen

Het eerste halfjaar van 2020 was voor veel beleggers een heftige achtbaan. Zo verloor een breed gespreide index als de MSCI All Country World Index is de maanden januari en maart meer dan 20% van haar waarde. Andere …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.