Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Houston we have a problem

 

Vrijdagavond is wel zo´n beetje een mannenavond geworden. Zodra mijn dochter op bed ligt, ploffen mijn zoon en ik op de bank. Onze favoriete drankjes met nootjes, chips en blokje kaas en natuurlijk Netflix. Na wat gescroll door de titels en aanbevelingen vonden we een compromis in de film Apollo 13. Hierin wordt Jim Lovell prima vertolkt door Tom Hanks. Terecht dat hij hiervoor een Oscar heeft ontvangen.


Het mooiste gedeelte van de film is wel de legendarische uitspraak van Jim Lovell. Tijdens de missie gaat er iets mis met een van de zuurstoftanks en raakt de capsule ernstig beschadigd, waardoor een veilige terugkeer van de bemanning onzeker is geworden. Op een gecontroleerde wijze maakte hij de melding; Houston we have a problem. Hij laat rustig weten wat er gaande is en welke problemen ontstaan zijn. Je zou bijna denken, door zijn rustige houding, dat alleen de waterkoker het begeven had. In een flits trok ik de parallel met mijn werk. Een van de belangrijkste beleggingsprincipes is namelijk; houd uw emoties onder controle.


Veel mensen hebben moeite om hun emoties van hun beleggingen te scheiden en menen door te reageren op de actuele marktsituaties controle te kunnen uitoefenen. Helaas leidt dit vaker tot
ongunstige beslissingen op de meest ongunstige momenten. Drang naar veiligheid en controle zit in ons instinct.


De omvang van de crisis in 2008 (bankencrisis, weet u nog) was door niemand voorzien. Dat geldt ook voor vergelijkbare gebeurtenissen welke vele keren per dag voorkomen. Natuurrampen, zoals de recente aardbevingen in Indonesië of economische crisissen, zoals in Turkije, Argentinië en Venezuela of een wat ouder voorbeeld de Arabische lente, allemaal gebeurtenissen die niet te voorkomen zijn. Door dit soort gebeurtenissen willen we nog meer controle uitoefenen. Veelal wordt dit uiteindelijk een regelrechte lijdensweg met een hoop frustraties. Waar heb je dan wel controle over?


Gelukkig zijn er wel twee dingen in het leven waar je controle op kan uitoefenen. Dat zijn je daden en je houding. Over de rest is het slechts een illusie te denken dat je het hebt en hierin zal je je moeten berusten.


Wilt u een positieve bijdrage leveren aan uw beleggingen? Denk dan aan de legendarische uitspraak van Jim Lovell wanneer er een sterke stijging of een forse daling zich voordoet op de beurs of als de beurs even helemaal niet beweegt. Raak niet in paniek en laat u zich vooral niet verleiden tot het doen van onnodige (trans)acties. Houd koers en volg uw plan, zo verspilt u geen kostbare tijd, rendement en behoud u zeer waarschijnlijk uw gezonde financiële toekomst en mentale rust.
 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Sjoerd Bal

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.