Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Inflatie en de gevolgen voor uw koopkracht

Prijzen van goederen en diensten stijgen in de loop der tijd. Het gevolg is dat consumenten, naarmate de tijd verstrijkt, steeds minder kunnen besteden met het vermogen dat is opgebouwd. Deze erosie van koopkracht wordt inflatie genoemd.

We houden geld nu achter de hand om laten uitgaven te kunnen bekostigen. Deze toekomstige uitgave kan bijvoorbeeld aanvulling pensioen zijn, aflossing hypotheek of een 'appeltje voor de dorst'. Als de groei van het vermogen achterblijft bij de inflatie en de belastingen dan is het gevolg dat het vermogen haar koopkracht verliest.

Het concept inflatie kan worden uitgelegd met behulp van onderstaande illustratie.

In 1916 kocht je voor 9 cent een liter melk. In 1966 kon je voor dit bedrag nog maar een glas melk kopen en in 2017 slechts zeven lepels melk.

De mate van geldontwaarding

Aan de hand van een voorbeeld zullen we aangegeven hoe snel uw geld haar waarde verliest. We stellen u graag voor aan Henk en Ada. Ze zijn beide 35 jaar en hebben een spaarsaldo van € 125.000,-. Ze hebben als wens om vijf jaar eerder te stoppen met werken (60 jaar) en schatten in dat ze hiervoor € 25.000,- per jaar nodig hebben. Ze zijn van mening dat het opgebouwde spaarsaldo hier al voldoende voor is.

De huidige inflatie bedraagt momenteel ca. 1,50%. De belastingdruk bedraagt 0,59%. De rente die het vermogen oplevert bedraagt 0%. Elk jaar verliest het vermogen van Henk en Ada 2,09% aan waarde. Op het moment dat Henk en Ada 60 jaar zijn geworden heeft het vermogen een waarde van € 67.200,-. De erosie ten gevolge van inflatie en belastingen hebben het vermogen bijna gehalveerd.

Beleggen is maar al te vaak de oplossing

Beleggen kan ervoor zorgen dat het vermogen haar koopkracht behoudt en dat er zelfs waardegroei gerealiseerd wordt. Neem nu als voorbeeld de MSCI Wereld index. Hieronder hebben we de ontwikkeling van € 1,- sinds 1970 gecorrigeerd voor inflatie weergegeven.

Een belegger zou over deze periode zijn vermogen zien verelfvoudigen. De grafiek laat ook duidelijk zien dat er talloze periodes zijn geweest dat het rendement onvoldoende was om het vermogen haar koopkracht te laten behouden.

Deze tabel laat zien dat de MSCI Wereld index sinds 1970 een gemiddeld reëel rendement van 5% per jaar heeft opgeleverd.

Een belangrijke overweging: Welk risico weegt het zwaarst?

Veel beleggers denken bij beleggen in aandelen aan risico. Aandelen kunnen behoorlijk in waarde dalen. Dat is absoluut waar. Maar wat is nu het echte risico? In dit voorbeeld, is dat de halvering van het vermogen of zijn dat de schommelingen op korte termijn?

Wij zijn van mening dat de risico's van de korte termijn in het niet vallen bij het risico dat het vermogen halveert in koopkracht.

Conclusie : Beleggen loont en is vaak noodzakelijk

De enige juiste conclusie is dat beleggen maar al te vaak noodzakelijk is voor een betere financiële toekomst. En als er dan toch wordt belegt, zorg er dan voor dat er een beleggingsfilosofie wordt gebruikt die is gebaseerd op de meeste moderne wetenschappelijke inzichten. Welkom bij De Vries Investment Services!

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Negeer de ruis

Marktdeelnemers gaan wel vaker twijfelen aan hun beleggingen, zoals een greep uit de talloze krantenkoppen van het ‘verloren decennium’  laat zien. • Mei 1999: Dow Jones Industrial Average sluit voor …Lees verder

Zorgt dreigende handelsoorlog voor crash op beurzen?

U kunt het niet gemist hebben. De kans op een handelsoorlog neemt toe. In de media wordt dergelijk nieuws uitgebreid belicht en geanalyseerd. De vraag is wat een belegger met dergelijk nieuws moet doen? In …Lees verder

Ons advies weer officieel aangetoond: eens per jaar de beleggingsportefeuille bekijken is meer dan genoeg!

De geschiedenis toont aan dat op middellange termijn de aandelenmarkten een redelijk veilige bestemming is om je gelden te stallen, juist vanwege het feit dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar het zelden is voorgekomen …Lees verder

Arcadis: Weer een voorbeeld dat voorspellen zinloos is

Op 25 januari 2016 kwam Arcadis met financiële cijfers naar buiten. Blijkbaar vielen de cijfers tegen, want de koers van Arcadis noteert momenteel 19% lager. Al meer dan tien jaar lang waarschuwen wij beleggers voor de risico's die …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.