Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Is het verstandig om aandelen te verkopen na een flinke daling?

Aandelenkoersen zijn de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald. Zo noteerde de AEX-index begin augustus nog boven de 500 punten, momenteel bedraagt de waarde van de AEX-index 432 punten. Dat betekent een daling van bijna 15%.

Veel beleggers vinden dergelijke koersdalingen zeer vervelend. Het is onze taak om aan te geven wat een verstandige belegger het beste zou moeten doen in een dergelijke situatie."Is het verstandiger om (een gedeelte) van de aandelen te verkopen om nog meer daling niet mee te hoeven maken of is dit juist een goed koopmoment"?

Een daling van meer dan 10% wordt een correctie genoemd. Onze Amerikaanse collega Weston Wellington van Dimenional heeft berekend dat in de periode vanaf 1926 het 28 keer is voorgekomen dat de Amerikaanse S$P index met meer dan 10% is gedaald. De huidige daling voor de S&P index bedraagt momenteel 12,35%. Het is natuurlijk zo dat een grotere daling van 20% of meer altijd is begonnen met een daling van meer dan 10%. Daar zijn veel beleggers van mening dat bij een dergelijke daling het verstandig is om het zekere voor het onzekere te nemen en het aandelenbelang te verkopen. We noemen dit markttiming.

Markttiming is een zeer verleidelijke strategie. Als we in staat zouden zijn om aandelen voorafgaand aan een sterke daling bijtijds te verkopen en voorafgaand aan het herstel de aandelen weer terugkopen, dan zou dit een enorm positieve invloed hebben op het uiteindelijke rendement van een belegger. Om dit succesvol te kunnen doen is het wel noodzakelijk om twee keer goed te timen. Het grote risico van een dergelijke strategie is natuurlijk dat de kans op een groter verlies wordt opgegeven en daarmee ook de kans op een koersherstel.

We laten u zien hoe koersen hebben gepresteerd nadat een dergelijke daling is voorgekomen.

161052

Conclusie

De historie laat zien dat de kans op een bovengemiddeld rendement groter is geworden na een koersdaling. Wat daarnaast goed is om te vermelden is dat dergelijke fluctuaties juist een bewijs is dat financiële markten goed werken. De wereld is per definitie een onvoorspelbare plaats. Het is de rol van financiële markten om al die onzekerheid in te prijzen, zowel positieve - als negatieve ontwikkelingen. En dat zo snel mogelijk! Beleggers die dit principe accepteren en zich niet gek laten maken door korte termijn fluctuaties hebben een aanzienlijk grotere kans op een succesvolle beleggingservaring dan beleggers die met angst en beven de ontwikkelingen van de financiële markten op dagbasis volgen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ons advies weer officieel aangetoond: eens per jaar de beleggingsportefeuille bekijken is meer dan genoeg!

De geschiedenis toont aan dat op middellange termijn de aandelenmarkten een redelijk veilige bestemming is om je gelden te stallen, juist vanwege het feit dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar het zelden is voorgekomen …Lees verder

Dalende aandelenkoersen: wat moet beleggers doen?

In een kleine twee weken zijn de aandelenkoersen in een vrije val geraakt. Zo daalde de Nederlandse AEX-index met maar liefst 15%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services …Lees verder

Sterk dalende koersen in januari. Wat zou een verstandige belegger moeten doen?

Sinds december daalde de AEX-index met maar liefst 12,50%. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe we bij De Vries Investment Services met dit soort dalingen omgaan. De laatste maanden is er veel onrust op de …Lees verder

Grexit of niet? Wat moet een belegger doen?

Bloedbad op de beurzen. Ravage op Europese financiële markten. Dit zijn slechts enkele nieuwskoppen die we maandagmorgen 29 juni in de media lezen. De vraag die beleggers zich nu wellicht zouden kunnen stellen is " wat moet ik …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.