Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

John C. Bogle : Dank je wel

Vanguard maakte op 16 januari jl. bekend dat haar oprichter John Clifton Bogle is gestorven in zijn woning. Bogle is 89 jaar geworden. Bogle heeft een zeer grote invloed gehad op de wijze waarop ik tegen beleggen aan ben gaan kijken. Daarom probeer ik in dit artikel uit te leggen hoe belangrijk Bogle is geweest voor mij en vele beleggers.

In zijn leven heeft Bogle twee buitengewone prestaties geleverd:

  • Bogle introduceerde het eerste index beleggingsfonds voor individuele beleggers en stond, ondanks talrijke sceptici, achter het concept totdat het brede acceptatie kreeg.
  • Bogle drong de kosten binnen de beleggingsfondsensector omlaag door onophoudelijk campagne te voeren in het belang van beleggers. Vanguard, het bedrijf dat hij oprichtte om zijn filosofie uit te dragen, is nu een van de grootste vermogensbeheerders van de wereld

"The Vanguard Experiment"

Onder de voogdij van de Bogle, begon Vanguard op 1 mei 1975. Hij noemde de nieuwe onderneming 'The Vanguard Experiment', waarbij de beleggers zelf eigenaar werden van de fondsen. Vanguard vertegenwoordigde dus een radicale verandering ten opzichte van de traditionele beleggingsfondsstructuur, waarin een externe beheermaatschappij een fonds beheert met als doel winst te realiseren. 

"Onze uitdaging destijds," herinnerde Bogle zich een decennium later, "was om een ​​nieuwe en betere manier te bedenken om ​​beleggingsfondsen aan te bieden." 

Als een liefhebber van de zeegeschiedenis noemde dhr. Bogle het bedrijf naar het vlaggenschip van Admiraal Horatio Nelson tijdens de Slag om de Nijl in 1798; hij dacht dat de naam "Vanguard" resoneerde met de thema's leiderschap en vooruitgang. Het nautische thema is nog steeds te zien in het logo van Vanguard en de communicatie naar de aandeelhouders.

Door de extreem lage kosten heeft Bogle ervoor gezorgd dat beleggers in staat waren meer vermogen op te bouwen. En meer vermogen betekent een beter pensioen, minder geldzorgen, e.d. 

"Vader van indexering"

In 1976 introduceerde Vanguard het eerste index beleggingsfonds voor individuele beleggers. Door anderen belachelijk gemaakt als "on-Amerikaans" en "een zekere weg naar middelmatigheid", verzamelde het fonds, First Index Investment Trust, slechts $ 11 miljoen tijdens de aanvankelijke introductie. Nu bekend als Vanguard 500 Index Fund, is het uitgegroeid tot een van de allergrootste beleggingsfondsen ter wereld, met meer dan $ 400 miljard aan belegd vermogen. Tegenwoordig zijn indexfondsen goed voor meer dan 70% van Vanguard's $ 5,1 triljoen aan beheerd vermogen; ze worden ook door veel andere fondsbedrijven aangeboden en vormen de meeste exchange-traded funds (ETF's). Voor zijn pionier van het indexconcept voor individuele beleggers, wordt de Bogle vaak de 'vader van indexbeleggen' genoemd.

Bogle en Vanguard braken opnieuw uit de traditie van de industrie in 1977, toen Vanguard zijn fondsen niet via makelaars op de markt bracht maar ze in plaats daarvan rechtstreeks aan beleggers aanbood. Het bedrijf elimineerde verkoopkosten en zette daarmee een nieuwe beweging in gang die aandeelhouders honderden miljoenen dollars aan verkoopcommissies bespaart.

Awards en prestaties

In 2004 noemde Time magazine de Bogle een van '' s werelds 100 krachtigste en invloedrijkste mensen 'en het tijdschrift Institutional Investor presenteerde hem de Lifetime Achievement Award. In 2010 beschreef het tijdschrift Forbes hem als de persoon die "meer goed heeft gedaan voor beleggers dan welke andere persoon van de afgelopen eeuw dan ook". Fortune Magazine heeft hem in 1999 tot een van de vier 'Giants of the 20th Century' van de investeringsindustrie benoemd. In januari 2012 vierden enkele van de meest gerespecteerde financiële leiders zijn carrière op het John C. Bogle Legacy-forum.

Bogle was lid van verschillende raden van de beleggingsindustrie: voorzitter van de raad van bestuur van het Investment Company Institute (1969-1970) en voorzitter van de NASO (nu FINRA) Investment Companies Committee (1972-1974). In 1997 werd hij benoemd door de toenmalige SEC-voorzitter Arthur Levitt om plaats te nemen in de Independence Standards Board.

Bogle was zeer gewaardeerd in de financiële sector. Hij ontving eredoctoraten van 14 universiteiten, waaronder zijn alma mater, Princeton.

Boeken door John C. Bogle

 

Vrijwel al zijn boeken bevinden zich in mijn bibliotheek en hebben mijn kennis over beleggen sterk doen toenemen. 

Bogle on Mutual Funds: New Perspectives for the Intelligent Investor (1993)
Common Sense on Mutual Funds: New Imperatives for the Intelligent Investor (1999)
John Bogle on Investing: The First 50 Years (2000)
Character Counts: The Creation and Building of The Vanguard Group (2002)
Battle for the Soul of Capitalism (2005)
The Little Book of Common Sense Investing (2007)
Enough. True Measures of Money, Business, and Life (2008)
Common Sense on Mutual Funds: Fully Updated 10th Anniversary Edition (2009)
Don't Count on It! Reflections on Investment Illusions, Capitalism, "Mutual" Funds, Indexing, Entrepreneurship, Idealism, and Heroes (2011)
The Clash of the Cultures: Investment vs. Speculation (2012)
The Little Book of Common Sense Investing: 10th Anniversary Edition (2017)
Stay the Course: The Story of Vanguard and the Index Revolution (2018)

Meer weten over Bogle?

Site Vanguard waar Bogle wordt besproken

Wikipedia

The Bogle e-blog

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vanguard: The case fow low-cost index-fund investing (versie 2018)

Vanguard, 's-werelds grootste indexbelegger, publiceert jaarlijks het inmiddels beroemde rapport 'The case for index investing'.  De conclusies uit het onderzoek dat recent is gepubliceert willen wij graag met u delen. De belangrijkste …Lees verder

Defending indexing

Indexbeleggen wordt steeds populairder. Terecht. Op dit moment kiezen beleggers voornamelijk voor passieve index-oplossingen. Dit succes leidt ertoe dat aanhangers van actief beheer argumenten aanvoeren ten gunste van actief beheer. In dit rapport …Lees verder

Heeft de populariteit van indexfondsen geen negatieve invloed op de prijsvorming van marktkoersen?

Indexbeleggen is de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Het is dan ook logisch dat indexbeleggen veel aandacht heeft gekregen in de media. Sommige partijen beweren dat de toename van indexbeleggen de …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.