Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Kunnen analisten voorspellen?

Bij de grootste financiële instellingen werken 's-werelds slimste analisten. Ze zijn ingehuurd door Goldman Sachs, Morgan Stanley en andere beroemde zakenbanken. Ze hebben toegang tot de beste en meest accurate nieuwsbronnen, werken samen met de beste economen en spreken met de grootste beleggers. Ze werken stuk voor stuk enorm hard en verdienen enorm veel geld. Een belangrijke taak is om een prognose af te geven omtrent de verwachte aandelenkoersen in het nieuwe jaar. Zo ergens in de maand december komen dan ook de voorspellingen voor het komende jaar uit.

Maar al te vaak zeer indrukwekkende rapporten waar vaak op detailniveau elk onderdeel van de economie en de financiële markten wordt behandeld. De vraag die een verstandige belegger zou moeten stellen is de mate van betrouwbaarheid van dergelijke prognoses. Zelfs een kritische belegger zal niet verwachten dat de prognose van de analist exact uit komt maar we zullen laten zien hoe ver de werkelijkheid afwijkt van de prognose.

In de onderstaande grafiek ziet u de prognoses voor de Amerikaanse S&P index sinds 2000. De blauwe kolom laat de prognose zien en de rode kolom de werkelijke prestaties van deze index.

Untitled

Uit de berekeningen blijkt dat de prognoses gemiddeld 14,7% afweken van het daadwerkelijk gerealiseerde rendement. Kijk maar eens goed naar de grafiek. Gemiddeld wordt er nimmer een daling van de aandelen verwacht. Het doorprikken van de internetzeepbel is volledig gemist en ook de kredietcrisis van 2008 en bijbehorende vrij val van de koersen werd niet voorspeld.

Waarom wordt er dan zo veel aandacht geschonken aan al deze prognoses. Het antwoord moet worden gezocht in het feit dat beleggers nu eenmaal altijd op zoek zijn naar houvast en moeite hebben om te accepteren dat koersen eigenlijk helemaal niet te voorspellen zijn. Het is daarom zinloos om naar deze prognoses te luisteren. Een verstandige belegger ziet het als vermaak wetend dat de kans op een correcte prognose zeer klein is en laat zich er niet door afleiden.

Dat is dan ook gelijk de reden waarom wij geen prognoses maken voor de korte termijn. We hebben namelijk geen enkel idee wat de toekomst brengt. Wat we wel weten is dat financiële markten beleggers belonen met rendement mits de belegger voldoende tijd heeft, zijn beleggingen enorm spreidt  en alle kosten minimaliseert. En dat is wat we al meer dan tien jaar met succes doen. Welkom bij De Vries Investment Services.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld 9

Bij beleggen zijn er twee groepen beleggers. De eerste groep is van mening dat het mogelijk moet zijn om de markt te verslaan. Deze beleggers gebruiken fundamentele - of technische analyse om te bepalen of een …Lees verder

De mythe van de Analist

Welke belegger kent het niet. Uw bank belt met een bekende boodschap: “Onze analisten hebben zojuist het koersdoel verhoogd van aandeel X naar een paar euro nogwat. Wij denken dat dit een goed moment is …Lees verder

Kunnen analisten voorspellen?

Sinds onze oprichting hebben we talloze voorbeelden gegeven hoe analisten de plank volledig misslaan. Enkele eerder gegeven voorbeelden hadden betrekking op SBM Offshore, TomTom, PostNL, …Lees verder

Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld 11 Fugro

Bij beleggen zijn er twee groepen beleggers. De eerste groep is van mening dat het mogelijk moet zijn om de markt te verslaan. Deze beleggers gebruiken fundamentele - of technische analyse om te bepalen of een bepaald aandeel gekocht …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.