Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Nog meer bewijs dat aantoont dat actief beleggen geen verstandige keuze is

Onze cliënten de best mogelijke kans geven op een onbezorgde financiële toekomst. Dat is onze missie. Cruciaal hierbij is de beleggingsfilosofie die gehanteerd wordt. We laten ons leiden door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. In dit artikel behandelen we het jaarlijks terugkerend onderzoek van het gerenommeerde fondsenhuis Dimensional. Het 2018 Mutual Fund Landscape report toont onomstotelijk aan dat beleggers beter af zijn met een passieve beleggingsmethodiek.

In dit onderzoek zijn 4.760 beleggingsfondsen onderzocht.

De onderzoekers van Dimensional wijzen erop dat de Amerikaanse markt wordt gedomineerd door talloze professionele beleggers die enorme vermogens beheren. Dit levert dagelijke miljoenen transacties op waar voor vele miljarden aan effecten wordt verhandeld. Elke transacties die tot stand komt is afkomstig van een deelnemer met een eigen visie over het betreffende effect. De koper is van mening dat de betaalde prijs een goede investering is. De verkoper is juist van mening dat dit een goede koers is om afscheid te nemen. Je zou dan ook kunnen stellen dat de meest recente koers de schatting is van alle marktparticipanten van de reële waarde op dat moment.

Het grote verschil tussen een actieve - en passieve beleggingsfilosofie is dat een actieve filosofie ervan uit gaan dat de meest recente koers niet de beste schatting is van de reële waarde van een bepaald beleggingsinstrument. Elke marktparticipant die een actieve beleggingsfilosofie hanteert gebruikt een methodiek om te kunnen bepalen waarom de koers te laag of te hoog is. Zo gebruiken sommige marktparticipanten fundamentele analyse om prijsinefficiënties te kunnen ontdekken. Andere partijen zweren bij technische analyse, enzovoort.

In de beleggersindustrie werken enorm slimme mensen die hoog opgeleid zijn en toegang hebben tot elk soort openbare informatie. Als het mogelijk zou zijn om prijsinefficienties te kunnen ontdekken dan zouden zij hiertoe in staat moeten zijn. Dat zou zich vertalen in rendementen die beter zijn dan het marktrendement. Het is buitengewoon belangrijk om te melden dat de beleggersindustrie alles in het werk stelt om beleggers te doen geloven dat actief beheer de beste methodiek is. Zo worden er 'awards' uitgereikt en worden 'winnende' beleggingsfondsen in het zonnetje gezet. Advertenties moeten beleggers overtuigen van de kwaliteiten van de researchafdeling.

Daarom is het goed om - als het om uw financiële toekomst gaat - om goed naar onderstaande tabellen te kijken.

De tabel laat zien hoe het fondsen vergaan is die, gemeten over een periode van drie jaar, tot de 25% beste fondsen behoorden. Vervolgens is onderzocht hoeveel procent van deze 'winnende' fondsen in staat was om over de drie eropvolgende jaren in staat zijn geweest om tot de 25% beste fondsen te blijven behoren. Als we naar de aandelenfondsen kijken, dan zien we dat de kans 26% is dat een winnend fonds de drie jaar erna een winnend fonds blijft. Met andere woorden, de kans is 74% dat een investering in een winnend fonds ervoor zorgt dat er niet meer in een winnend fonds wordt belegt.

U snapt u wellicht waar de verplichte uitspraak 'rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst' vandaan komt. Het is in de praktijk een belangrijke oorzaak achter een teleurstellende beleggerservaring. Helaas is de ervaring dat menig belegger juist op basis van de historische performance een keuze maakt.

Conclusie

Onderzoek toont continue aan dat actief beheerde beleggingsfondsen gemiddeld achterblijven bij het marktrendement. Bij De Vries Investment Services beleggen we al sinds 2005 in beleggingsfondsen met zeer lage kosten. Sinds 2012 bieden we Nederlandse beleggers de mogelijkheid om in de beleggingsfondsen van Dimensional te beleggen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

MUTUAL FUND LANDSCAPE 2018

Welke beleggingsstrategie levert een belegger de grootste kans op succes op? Het antwoord op deze vraag wordt gegeven in het jaarlijkse onderzoek van het gerenommeerde Amerikaanse fondsenhuis Dimensional. Het levert de belegger cruciaal inzicht …Lees verder

De harde waarheid omtrent actief beheerde beleggingsfondsen

Op de aandelenbeurzen worden dagelijk voor miljarden aan effecten verhandeld. Bij miljoenen transacties komen altijd een koper en verkoper bij elkaar die het eens worden over de prijs waarop …Lees verder

Do Stocks Outperform Treasury Bills?

Aandelen behalen op de lange(re) termijn een hoger rendement dan sparen. Het verschil tussen het rendement van aandelen en de spaarrente wordt de equity-premium genoemd. Onderzoek van Hendrik Bessembinder, die is verbonden aan de W.P. Carey School …Lees verder

Waarom wij niet meedoen aan nieuwe beursintroducties.

“Had ik maar”. Deze zin spreek ik nog wel eens uit. Ik probeer me voor te stellen hoe het zou zijn als ik bijvoorbeeld € 10.000,- had geïnvesteerd in de beursgang van Amazon. Deze belegging zou …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.