Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Reken maar niet op een gemiddeld rendement!

Als wij naar de geschiedenis van aandelenrendementen kijken, dan constateren wij dat het gemiddeld aandelenrendement per jaar zo'n 10% per jaar bedraagt. We wijzen er echter onze clienten altijd op dat in de praktijk de rendementen zeer waarschijnlijk niet in de buurt van het gemiddelde rendement uit zal komen.

Een realistische verwachting

Voor een succesvolle beleggingservaring is het cruciaal voor een belegger om op de hoogte te zijn in welke bandbreedte aandelen kunnen bewegen. Om dit inzichtelijk te maken hebben wij de jaarrendementen van de S&P 500 index sinds 1926 in een grafiek weergegeven. De brede grijze band is het gemiddelde rendement met een afwijking van 2%. Van de in totaal 93 kalenderjaren viel het jaarrendement in slechts zes kalenderjaren binnen deze bandbreedte. In de meeste gevallen lag het jaarrendement ver boven het gemiddelde of er ver onder. 

Een echt patroon in de rendementen is niet echt te ontdekken. Zoals aangegeven is het noodzakelijk dat beleggers zich realiseren dat aandelenrendementen in de praktijk dus aanzienlijk fluctueren, zowel in positieve - als negatieve zin. 

De tijd is de beste vriend van een belegger

Ondanks de flinke fluctuaties die wij op jaarbasis zien, kan een belegger zijn kans op succes aanzienlijk verhogen door zich te focussen op de lange termijn. Onderstaande grafiek geeft inzicht in hoeveel procent van de tijd een belegger een positief rendement heeft gerealiseerd over verschillende periodes. De data toont aan dat de kans op succes aanzienlijk toeneemt, naarmate de beleggingshorizon langer is. Zo heeft een belegger met een beleggingshorizon van tien jaar een kans van 94,7% op een positief rendement. 

Conclusie

Beleggers dienen rekening te houden met grote afwijkingen in het rendement van aandelen. En juist in periodes dat de rendementen negatief zijn is het cruciaal dat een belegger stug volhoudt. Een belegger die hiervan op de hoogte is, heeft een veel grotere kans op een succesvolle beleggingservaring. 

Daarom vinden wij het belangrijk om kennis over te dragen aan onze klanten. Daarnaast onderzoeken wij de risicotolerantie en kijken wij hoeveel risico een belegger dient te lopen om zijn beleggingsdoelstellingen te realiseren.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zijn Nederlanders wel zo zuinig?

Het opbouwen van vermogen voor later is voor velen van ons erg belangrijk. Om zo veel mogelijk vermogen op te bouwen is het cruciaal om de kosten te minimaliseren. De aandacht voor lage(re) kosten …Lees verder

Wat hebben Federer en particuliere beleggers gemeen?

Federer, Nadal en Djokovic zijn de beste tennissers op dit moment. Ze beschikken alledrie over een fabelachtige techniek en bijna elk groot tennistoernooi wordt door één van hen gewonnen. Ondanks dat ze op tennisgebied tot de top …Lees verder

Het Taoïsme van vermogensbeheer

De Chinese filosofe van het taoïsme heeft daar een uitdrukking voor: “wei wu-wei”. In het Nederlands vertaald: “handelen zonder iets te doen”. Het betekent dat op sommige gebieden van het leven, zoals beleggen, …Lees verder

Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google zijn beursbepalende ondernemingen geworden. Moeten beleggers zich zorgen maken?

Wij lezen vaak in de media of krijgen vragen van cliënten of een dergelijk grote weging van een beperkt aantal ondernemingen niet gevaarlijk is. Want bij indexbeleggen beleg je vooral in deze grote …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.