Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Rendementen uit het verleden...

 

Investors would do well to learn from deer hunters and fishermen who know the importance of “being there” and using patient persistence, so they are there when opportunity knocks.
-- Charles Ellis, on investment policy --

U kent die kleine lettertjes wel. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Of deze zin nu wordt gebruikt om jezelf als adviseur in te dekken tegen mogelijk tegenvallende resultaten in de toekomst of om beleggers te waarschuwen niet te vast te vertrouwen op de achteruitkijkspiegel, interessanter is het om te kijken wat die rendementen uit het verleden nu eigenlijk inhouden.

Onlangs las ik de zin:  “If you think education is expensive, try ignorance.” Zeker als het om beleggen gaat dan gaat deze vlieger op. Daarom denk ik dat het verleden misschien geen garantie geeft voor de toekomst maar hier zeker veel over te vertellen heeft. Hieronder zal ik aangeven waarom.

De verdeling van rendementen

Omdat de Amerikaanse aandelenmarkt de langste historie kent, heb ik gebruik gemaakt van de gegevens uit de VS.

De meeste beleggers weten dat aandelen (in de VS) historisch gezien gemiddeld 10% per jaar hebben opgeleverd. Over de periode vanaf 1927 tot nu (i.c. 1.104 maanden) leverde de S&P500 10,1% op. Halen we daar de 92 best presterende maanden uit, zo’n 8% van de gemeten periode, dan ziet het plaatje er iets anders uit. De resterende 1.012 maanden leverden per saldo een rendement van 0,01% op. U leest het goed, nul-komma-nul-één procent. De best presterende maanden leverden dus meer op dan het gemiddelde jaarrendement over de hele periode.

Het totale gemiddelde jaarrendement over de afgelopen 92 jaar werd derhalve behaald in slechts 92 maanden van de 1.104.

Wie denkt dat dit zich alleen in Amerika heeft voorgedaan, wereldwijd is het beeld niet veel anders. Vanaf 1970 tot en met 2018 leverden de MSCI EAFE (Europa, ZO Azië en Verre Oosten) een vergelijkbaar beeld op. Over de hele periode werd 9,1% verdiend, de beste (49) maanden leverde 9,6% op terwijl de overige 539 maanden op 0,0% uitkwamen. Ook hier lieten de best presterende maanden dus een hoger rendement zien dan het gemiddelde jaarrendement over de hele periode.

En het zelfde gold voor de opkomende economieën (Emerging Markets). De beste 31 maanden leverden meer op dan het totale jaargemiddelde over 341 maanden, die gemiddeld 12,5% per jaar opleverden.

Waarom zijn deze cijfers nu zo belangrijk?

Als we kijken naar de afgelopen maanden dan zien we een beursklimaat met grote uitslagen. De maand december uit 2018 was ronduit een beroerde maand met minnen van rond de 10%. In januari en februari 2019 zagen we evenwel een fors herstel.

Helaas gebeurt het toch regelmatig dat beleggers, meer vertrouwen op de beleggingsbarometer van de ING (een puur psychologisch/ emotionele index) dan op zuiver wetenschappelijk onderzoek of gewoon de keiharde data. Ze verkopen op het meest beroerde moment, missen het daarop volgende (soms forse) herstel met als resultaat dat eerder geformuleerde financiële doelstellingen nooit meer gehaald gaan worden.

De woorden van Charles D. Ellis (o.a Harvard en Yale University en auteur van het boek “Winning the Loser’s Game,” zeggen dan ook alles:

“The best way to achieve long-term success is not in stock picking and not in market timing and not even in changing portfolio strategy. Sure, these approaches all have their current heroes and war stories, but few hero investors last for long and not all the war stories are entirely true. The great pathway to long-term success comes via sound, sustained investment policy, setting the right asset mix and holding onto it.”

Of William Sherden in zijn boek “The Fortune Sellers,”:

“Avoid market timers, for they promise something they cannot deliver. Cancel your subscription to market timing newsletters. Tell the investment advisers selling the latest market-timing scheme to buzz off. Ignore news media predictions, since they haven’t a clue … Stop asking yourself, and everyone you know, ‘What’s the market going to do?’ It is an irrelevant question, because it cannot be answered.”

Belangrijke lessen

Wie voor de langere termijn gaat beleggen weet dat koersen gemiddeld 34% van de tijd dalen, waarvan één keer in de 7 tot 10 jaar fors (> 15%). Doelstellingen dienen op dergelijke risico’s afgestemd te worden met de vraag: “overleef ik mijn vermogen of overleeft mijn vermogen mij?”

De belangrijkste lessen voor beleggers zijn:

  1. Discipline: Lange termijn resultaten worden behaald in relatief korte periodes dus hou vast aan het gekozen beleggingsplan en laat de waan van de dag voor wat die is. Een waan.
  2. Als de koersen zakken, herbalanceer uw portefeuille dan op tijd. Het Noorse Staatsfonds (belegd vermogen ca. € 850 mrd) kocht onlangs aandelen bij tijdens de periode van forse dalingen.
  3. Houd focus op die zaken waar je wel invloed op hebt:
  • Brede spreiding over verschillende beleggingscategorieën;
  • Lage kosten;
  • Kies een adviseur die bij jou past en niet andersom.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Herman Oeberius Kapteijn

Gedurende mijn carrière heb ik het vak beleggingsadvisering zien veranderen van advies naar kleiharde verkoop. Iets waarin ik me slecht kon vinden. Onder het mom van “als ik het mijn moeder niet zou adviseren, waarom dan wel aan mijn klanten?” ontstond er steeds meer weerstand in mijn werk. Ik had niet langer de indruk dat het belang van onze klanten nog centraal stond. Sinds ik bij De Vries Investment Services ben begonnen heb ik in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Alles staat in het teken van de cliënt, zoals het hoort.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Onze voorspellingen voor 2019

Wat al deze voorspellingen met elkaar gemeen hebben is dat ze volstrekt betekenisloos en onbruikbaar zijn. Sterker nog, uw portefeuille hierop inrichten kan de haalbaarheid van uw financiële doelstellingen …Lees verder

Drie hardnekkige misverstanden waar beleggers tegenaan lopen.

Mensen die mij wat langer kennen weten inmiddels dat ik niet zoveel geef om “dit of dat”, ook niet weet of de beurs morgen of volgende week instort en dat, als ze echt willen …Lees verder

Zeven vragen over schenken

1. Hoeveel kun je belastingvrij schenken? Aan kinderen maximaal € 5.482 per jaar en aan anderen — familie of niet — maximaal € 2.173 per jaar. In een aantal gevallen mag u aan personen …Lees verder

Resultaten uit het verleden...

Zijn weldegelijk een garantie voor de toekomst. Stelt u zich voor, u koopt een nieuwe auto en u krijgt te horen dat er 50% kans is dat de motor van deze auto binnen een jaar kapot zal gaan. Of u gaat naar de dokter met een …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.