Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Resultaten uit het verleden…

Zijn weldegelijk een garantie voor de toekomst.

Stelt u zich voor, u koopt een nieuwe auto en u krijgt te horen dat er 50% kans is dat de motor van deze auto binnen een jaar kapot zal gaan.

Of u gaat naar de dokter met een klacht en krijgt vervolgens een medicijn waarvan de kans 50% is dat het aanslaat. En dus 50% kans dat de behandeling mislukt.

Of je neemt je nieuwe vriend(in) mee uit eten met de wetenschap dat de kwaliteit van het eten in de helft van de gevallen tegenvalt. Goede indruk zal je maken.

Hoe groot is de kans dat u in bovenstaande gevallen tot actie zult overgaan? Wie niet al te masochistisch is aangelegd zal naar alle waarschijnlijkheid de beker aan zich voorbij laten gaan.

Des te verbazingwekkender is het dat een groot aantal beleggers niet gevoelig blijken te zijn voor bovenstaande logica. Eén keer per half jaar verschijnt de SPIVA Scorecard waarin onafhankelijk onderzoek wordt gedaan hoe actief beheerde beleggingsfondsen presteren ten opzichte van hun (relevante) benchmark.

Uit dit onderzoek bleek dat 90% van de actief beheerde fondsen in Europa in de periode juni 2018 – juni 2019 hun eigen benchmark niet bijhielden. Voor Nederland kwam dat uit op 100% (pag 4 SPIVA Scorecard). Geen enkel fonds hield de eigen benchmark bij.

Ook over periodes van 3, 5 en 10 jaar zijn de resultaten onthutsend. Het minst slechte cijfer kwam uit op 54% maar gemiddeld ligt het getal tussen de 85% en 90% die niet kunnen waarmaken wat ze beloven. Terwijl het marktrendement met een ETF of indexfonds gewoon voor het oprapen ligt.

En toch valt nog steeds een groot aantal beleggers voor de boodschap van actief beheerde beleggingsfondsen. “Onze specialisten weten precies welke aandelen en fondsen het beter en slechter gaan doen en als we het even niet vertrouwen stappen we er even uit”. Tja, wie wil dat nu niet horen.

Niet verwonderlijk dat 49% van de onderzochte fondsen na 15 jaar niet meer bestaan. Wat oploopt tot 58% na 20 jaar. Als belegger heeft u daar alleen vrij weinig aan. Het zal je pensioen maar zijn.

Resultaten uit het verleden zijn wel degelijk een garantie voor de toekomst en het zou fondsbeheerders sieren als ze zouden aangeven dat u 85% kans (of meer) loopt dat uw beleggingsportefeuille slechter zal presteren dan voor iedereen verkrijgbare ETF’s of indexfondsen.

Rest mij nog de spoiler. Die 15% die het wel structureel beter doen dan de benchmark, dat zijn helaas nooit dezelfde fondsen. Maar dat wordt u meestal niet verteld. Daar komt u helaas pas achter als het te laat is.

Wilt u weten hoe u dit kunt voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Herman Oeberius Kapteijn

Gedurende mijn carrière heb ik het vak beleggingsadvisering zien veranderen van advies naar kleiharde verkoop. Iets waarin ik me slecht kon vinden. Onder het mom van “als ik het mijn moeder niet zou adviseren, waarom dan wel aan mijn klanten?” ontstond er steeds meer weerstand in mijn werk. Ik had niet langer de indruk dat het belang van onze klanten nog centraal stond. Sinds ik bij De Vries Investment Services ben begonnen heb ik in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Alles staat in het teken van de cliënt, zoals het hoort.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Doe geen kwaad

Toen mijn vader in 1957 afstudeerde als medisch specialist werd hem gevraagd de Eed van Hippocrates af te leggen. In het kort komt deze hierop neer: “Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hen een …Lees verder

Financiële zorgen? Start met plannen.

Als we een (financieel) probleem hebben of een onzekere toekomst tegemoet zien, dan wegen we de uitkomsten in een poging om ons voor te bereiden op het slechtst denkbare. Om …Lees verder

Onze voorspellingen voor 2019

Wat al deze voorspellingen met elkaar gemeen hebben is dat ze volstrekt betekenisloos en onbruikbaar zijn. Sterker nog, uw portefeuille hierop inrichten kan de haalbaarheid van uw financiële doelstellingen …Lees verder

Drie hardnekkige misverstanden waar beleggers tegenaan lopen.

Mensen die mij wat langer kennen weten inmiddels dat ik niet zoveel geef om “dit of dat”, ook niet weet of de beurs morgen of volgende week instort en dat, als ze echt willen …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.