Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Vanguard's onderzoek toont aan: blijven zitten is beter dan verkopen

Een beroemde uitspraak van de leermeester van Warren Buffet, Benjamin Graham, is waarschijnlijk "The investor's chief problem-- even his worst enemy-- is likely to be himself." De oorzaak dat de belegger zelf zijn grootste vijand bij beleggen is wordt veroorzaakt door zijn emoties. Mensen zijn emotionele wezens. Zonder emoties zou de wereld er totaal anders uitzien. Bij beleggen zorgen emoties er maar al te vaak voor dat er impulsieve beslissingen worden genomen. 

Het eerste halfjaar van 2020 was voor veel beleggers een heftige achtbaan. Zo verloor een breed gespreide index als de MSCI All Country World Index is de maanden januari en maart meer dan 20% van haar waarde. Andere indices daalden zelfs meer dan 30%. Het hoeft geen betoog dat er in de media vooral pessimistische koppen te lezen waren.

De combinatie van sterk dalende koersen en zeer slecht nieuws in de media zorgt ervoor dat beleggers angstig worden. Dat is een natuurlijk verschijnsel dat wordt veroorzaakt door de amygdala. De enige manier om van het angstgevoel af te komen is je beleggingsportefeuille te verkopen. En dit is dan ook massaal gebeurd. Volgens Morningstar stapten beleggers in de maanden februari en maart massaal uit. 

Vanguard, 's-werelds grootste aanbieder van indexfondsen en ETF's, concludeerde dat ook bij haar lange-termijn beleggers 0,5% van haar cliënten in paniek zijn uitgestapt. Vanguard heeft de rendementen berekend van deze cliënten en concludeert dat 80% van al deze beleggers beter niet had kunnen uitstappen. 

Deze grafiek laat dit duidelijk zien. Waar menig uitgestapte belegger nog tegen verliezen aankijkt van soms meer dan -20%, zijn de verliezen van beleggers die 'rustig' bleven zitten sterk teruggelopen.

Wij hebben bijgekocht

Koersen zijn onvoorspelbaar. Daarom heeft elke cliënt een gewenste aandelenweging. Als de weging hiervan te veel afwijkt, zowel positief als negatief,  zullen wij gaan herbalanceren. Bij sterk gestegen aandelenkoersen adviseren wij een stukje aandelen te verkopen en bij sterk gedaalde aandelenkoersen adviseren wij aandelen bij te kopen. Hiermee 'dwingen' wij onze cliënt bij hoge koersen te verkopen en bij lage koersen bij te kopen. 

Een buitengewoon beursklimaat zoals we recent hebben meegemaakt, toont de toegevoegde waarde van een adviseur aan. 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Podcast Jan de Vries bij Vergelijk uw vermogensbeheerder

Jan is door Vergelijk uw Vermogensbeheerder geïnterviewd. Klik op het plaatje om naar het interview en de podcast te gaan.    Lees verder

De prijs die beleggers betalen voor de kans op outperformance

Steeds meer beleggers kiezen voor passief beheerde beleggingsoplossingen, zoals ETF's, indexfondsen of institutionele asset-class fondsen (noot: De Vries Investment Services maakt gebruik van de …Lees verder

Vanguard: The case fow low-cost index-fund investing (versie 2018)

Vanguard, 's-werelds grootste indexbelegger, publiceert jaarlijks het inmiddels beroemde rapport 'The case for index investing'.  De conclusies uit het onderzoek dat recent is gepubliceert willen wij graag met u delen. De belangrijkste …Lees verder

The urban legends of active share

Vanguard heeft een analyse uitgevoerd waaruit bleek dat actief beheerde aandelenfondsen met een grote 'active-share' niet in staat zijn om betere rendementen te behalen dan goedkope aandelenfondsen met een kleine 'active-share'. Vanguard stelt …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.