Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Veel beleggingsfondsen misleiden beleggers!

Stel je voor dat je een nieuwe auto hebt gekocht. Na een lange speurtocht heb je uiteindelijk de auto van je dromen gevonden. Een auto met alle specificaties die je wenst. Nadat de auto is afgeleverd blijkt dat de nieuwe aanwinst volledig andere specificaties heeft dan in de folder was aangegeven. Probeer voor te stellen welk gevoel je dan zou hebben. Ik vermoed dat termen als oplichting, bekocht, e.d. de termen zijn die het eerste bij je opkomen.

In de praktijk zal dit voorbeeld nauwelijks voorkomen. In onze sector is het echter zeer gebruikelijk. Stel voor dat je wenst te gaan beleggen in waarde-aandelen. Je wilt dit omdat academisch onderzoek heeft aangetoond dat beleggen in dit soort type aandelen door de tijd meer rendement oplevert dan groei-aandelen. Je zou denken dat als de term 'value' in de naam van het beleggingsfonds zit het betreffende beleggingsfonds ook daadwerkelijk in waarde-aandelen belegt. 

In een recent onderzoek (Portfolios: Where Are the Value Funds?) van de wetenschappers Martin Lettau en Sydney C. Ludvigson blijkt dat beleggingsfondsen met de naam 'value' in de fondsnaam vaker niet dan wel in waarde-aandelen beleggen. 

Martin Lettau is verbonden aan de Universiteit van  California, Berkeley en Sydney C. Ludvigson is verbonden aan de New York University.

Het woord 'value' toevoegen aan de fondsnaam is eenvoudig. Er zijn meer dan 500 beleggingsfondsen die deze term gebruiken. De onderzoekers tonen echter aan dat er maar heel weinig beleggingsfondsen zijn die hun portefeuilles echt hebben blootgesteld aan de factor waarde. Veel van de zogenaamde value-fondsen beleggen vooral in groei-aandelen. Het is een patroon waarvan de onderzoekers vinden dat het sinds de jaren tachtig consistent is . Lettau wijst in een interview erop dat de waardestrategieën van Dimensional een uitzondering vormen. En laat dit nu net het fondsenhuis zijn waar wij al sinds 2012 mee werken. 

Ook de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) betrapt steeds meer vermogensbeheerders op het verkopen van ETF's die met hun naam iets anders beloven dan ze in werkelijkheid leveren. De SEC maakt zich vooral zorgen dat beleggers dingen wordt voorgespiegeld die de ETF's niet kunnen waarmaken. Er zijn legio gevallen bekend waar de uitgever van de ETF de naam heeft moeten veranderen omdat die volgens de SEC niet overeenkwam met het gevolgde aandelenmandje.

Zo heeft vermogensbeheerder Defiance bij zijn 5G Next Gen Connectivity ETF de term 5G moeten laten vallen omdat lang niet alle aandelen in de index daar direct iets mee te maken had. Ook waren er vorig jaar enkele ETF’s die ten onrechte de term blockchain in de naam droegen. Bloomberg heeft een artikel aan dit onderwerp gewijd. 

Conclusie

De naam is een beleggingsfonds zegt niet zoveel. Veel fondsen die worden gekenmerkt als waarde, schieten tekort in het leveren van de value-premium. Bij het beoordelen van een beleggingsfonds zouden beleggers moeten vragen: "Is dit fonds in staat gebleken te leveren wat er beloofd is? 

Het gerealiseerde rendement is hierbij minder belangrijk. Als bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode er sprake is van een negatieve value-premium (dat betekent dat groei-aandelen een beter rendement hebben opgeleverd), dan zouden value-fondsen die meer in groei-aandelen hebben belegt een betere performance hebben gerealiseerd. Beleggers zouden dan de verkeerde conclusie kunnen trekken dat het betreffende fonds een prachtige prestatie heeft geleverd, terwijl er in de praktijk sprake is van misleiding. 

Het geeft aan hoe belangrijk het is dat beleggers gebruik maken van beleggingsexperts die op de hoogte zijn van dit soort onderzoeken. 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Buffett's Alpha

Warren Buffet is wellicht 's werelds meest beroemde belegger. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan de buitengewone hoge rendementen die hij gerealiseerd heeft. In de academische wereld wordt er hevige discussies gevoerd over de vraag hoe het komt …Lees verder

Een misverstand: waarde-aandelen zouden hun kracht hebben verloren!

Een jaarlijkse underperformance van 3,4% over een decennium is inderdaad teleurstellend. Maar één vraag die beleggers zich kunnen stellen is: hoe verhouden de rendementen van waarde- en groeiaandelen …Lees verder

Een helder perspectief op factor-premies

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Elke belegger kent deze leus. Desondanks wordt door beleggers veel gewicht gegeven aan recente prestaties. Recente beleggingsrendementen vertellen je niet veel …Lees verder

Hebben waarde-aandelen nog wel een toegevoegde waarde?

In de periode 1975-2017 had de value-premie  in Europa een positief samengesteld rendement op jaarbasis van ongeveer 2,2% . In zes van de laatste tien kalenderjaren was de value-premie in Europa echter negatief. Dezelfde trend is …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.